Programozótehetségek: Názer Lili

|

Ki visz ma haza? Egy valódi probléma ihlette a DailyTakeMe elkészítését, amely app később díjakat és elismerést hozott a mindössze 12 éves lánynak.

Egy véletlen sodorta Lilit az informatika területére, aki iskolán kívüli foglalkozásokon kezdett el megismerkedni a robotprogramozással. Kitartását több díjjal jutalmazták, ám a fiatal tehetség ezzel nem elégszik meg, még több ismeretet próbál magáévá tenni.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

A családomra, és hogy testvéremmel, Pannival jó a kapcsolatom. Büszke vagyok még arra is, hogy az iskola mellett van energiám és kitartásom versenyszerűen vívni immár hat éve, valamint új területként informatikát is tanulni. Óriási lehetőségeket nyitott meg számomra ez a világ, igazi alkotási felület a technológia is. Büszke vagyok mindhárom díjra, amit eddig nyertem.

Mikor kezdtél el informatikával foglalkozni? Hogyan képezted magad?

Egy véletlen nyári robottábornak (Horváth Ádám, Tisza Géza) köszönhetem a találkozást, hiszen ott ismertem meg először a robotprogramozást, ami nagyon megtetszett. Kerestünk anyukámmal ilyen jellegű foglalkozásokat, és akkor indult a Skool projektje, amelyhez az elsők között csatlakoztam. Elbűvölt a számtalan lehetőség, hogy alkossak, vagy mások vágyait megvalósítsam a gépen, eleinte Sratchben. Ekkortájt találkoztam egy csodálatos tanárral, Kollányi Fruzsival, akivel sikerült anyukámnak egyeztetnie, hogy külön mentoráljon. A HelloWorld táborban is rengeteg érdekes dologgal találkoztam, például a 3D-nyomtatással. Ezen kívül a Kódgarázs foglalkozására járok, jelenleg egy JavaScript tanfolyamra. Az interneten a YouTube-on és más felületeken fellelhető programozási fórumokat, csatornákat olvasom, követem. Valamint most kezdek iOS-programozást tanulni Horváth Dávidtól, s a Prezi is lehetőséget ad számomra, hogy minél több területet megismerhessek náluk is.

Milyen távlati terveid vannak?

Nagyon intenzíven akarok tanulni olyan emberektől, akiknek tapasztalata van nemzetközi szinten is, valamint szeretném az angolomat és a gépírástudásomat minél erősebb szintre felhozni. Olyan középiskolába mennék majd, ahol segítik ez irányú érdeklődésemet. Vívóként célom kijutni az olimpiára, és ott dobogóra állni vagy inkább elsőnek lenni. Jó lenne, ha sikerülne a Google-höz, a Facebookhoz vagy egy hasonlóan nagy céghez bekerülni és ott dolgozni. Szívesen megismerném az Oracle-t.

Életkor: 12 éves
Tanulmányok: Terézvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola
Fontosabb díjak, elismerések:
OSA különdíj
UPC Future Makers Nagydíj I. hely (2017)
Oracle Young Talent Award (2017)
Vívás területén nemzetközi U14 II. hely

- Bálint Karola
- Erdős Márton
- Fernezelyi Simon
- Gergely Dániel
- Horváth Roland
- Názer Lili
- Mészáros Botond

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.