Programozótehetségek: Erdős Márton

|

Több informatikai olimpián is eredményesen szerepelt Márton, aki immár a világ egyik legjobb egyetemén fejleszti tudását.

Egymás utáni két évben győzedelmeskedett Márton az OKTV programozás kategóriájában, ezt követően a Nemzetközi Informatikai Olimpián is összemérte tudását a nagykanizsai fiatalember a világ legtehetségesebb ifi programozóival.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

Az informatikai olimpiákon elért eredményeimre vagyok a legbüszkébb. 2015-ben és 2016-ban a magyar csapatból én értem el a legjobb eredményt. 2015-ben akármelyik ország csapatába befértem volna.

A másik nagy büszkeség, hogy egy kis vidéki gimnáziumból indulva a világ (bármelyik eredményességi listát is nézzük) legjobb öt egyetemének egyikén tanulhatok, és ezzel egy nemzetközi mércével mérve is értékes végzettséget szerezhetek. Ez, reményeim szerint, olyan lehetőségekhez juttat, amelyekről csak álmodni tudtam.

Mikor kezdtél el informatikával foglalkozni? Hogyan képezted magad?

Harmadik osztályos koromban kezdtem el a LOGO programozási nyelvvel foglalkozni, mivel a bátyám a LOGO versenyre készült és érdekes ábrákat rajzoltatott a számítógéppel. A LOGO Országos Számítástechnikai Versenyen egészen tizedikes koromig vettem részt elég sikeresen, az elején még egyetlen programozási környezetként használva, később már játéknak és kitekintésnek.

Ötödikes koromtól édesanyám ismertetett meg a Pascal nyelv alapjaival, majd a Nemes Tihamér Programozási Versenyeken mérettem meg a tudásom. Általános iskola felsőben minden évben egy kis csapattal részt vettünk a FIRST Lego League robotprogramozó versenyen, ahol egy LEGO NXT robotot kellett építeni és egy akadálypályán való feladatok végrehajtására beprogramozni. Kilencediktől áttértem a C++ világába, s komolyan kezdtem foglalkozni az algoritmusokkal. Közben weblapokat szerkesztettem és kódoltam PHP-ban, MySQL adatbázis motorral, alkalmazást írtam a tájfutócsapatom számára az edzések rögzítéséhez és megosztásához az Android-os telefonokra.

Kilencedikben emelt szinten leérettségiztem informatikából azért, hogy tizedikesként az OKTV-n indulhassak és ezzel jogot szerezhessek a diákolimpiai válogatóversenyeken való részvételre. A készüléshez motivációt adott az is, hogy részt vehettem az ELTE Informatikai Karán a Dr. Zsakó László és Dr. Horváth Gyula vezette felkészítőkön, és kiegészítő csapattagként elmehettem a horvátországi CEOI-ra. Tizedikesként a válogatókra készültem édesanyám segítségével és így lettem tagja a Tajwanba (IOI) és a Jénába (CEOI) utazó magyar csapatnak. Az ebben az évben elért eredmény nagyon inspiráló és további kemény munkára ösztönző volt számomra. Ekkor vált elérendő céllá a Cambridge-i Egyetemen való tanulás.

.

A tizenegyedik osztályban online versenyek és rengeteg szakirodalom feldolgozása közben több, mint ezer olimpiai szintű feladatot oldottam meg, éjszakába nyúló beszélgetéseket folytatva anyával, aki mindig türelmesen meghallgatta az ötleteimet és új nézőpontokat mutatott egy-egy feladat kapcsán. Az egész éves kemény munka eredménye lett a két olimpiai ezüstérem, amely lehetővé tette az (álom)Egyetemre való jelentkezést.  A tizenkettedik évfolyam már az egyetemi felvételi vizsgákra való készülésről szólt, a középiskolában nem tanult matematikai anyagokból kellett felkészülnöm és vizsgáznom júniusban az érettségi mellett.

Milyen távlati terveid vannak?

Az egyetemen, ahol tanulok rengeteg különböző impulzus ér, izgalmasabbnál izgalmasabb területeivel ismerkedek meg a matematikának és a számítástudománynak. Egyelőre nem tudom elkötelezni magam egyetlen részterület mellett sem, annak ellenére, hogy az algoritmusok világa még mindig lenyűgöz. De részt vettem a diákok számára rendezett hacker versenyen, kis bepillantást már nyertem a mesterséges intelligenciák világába, de nem kizárt, hogy a robotok vagy a játékok fejlesztése lesz a végső irány. Egyelőre nyitottan keresem a lehetőségeimet és a kihívásokat.  Legfontosabb tervem, hogy megfeleljek az előttem álló egyetemi kihívásoknak és ott jól teljesítsek.

Életkor: 20
Tanulmányok: University of Cambridge
Fontosabb díjak, elismerések:
OKTV programozás kategória I. hely (2015, 2016)
OKTV matematika X. hely (2016)
Nemzetközi Informatikai Olimpia (2014)
CEOI, Brno ezüstérem (2015)
IOI, Almaty és Kazany ezüstérem (2015, 2016)
Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj (2017)

- Bálint Karola
- Erdős Márton
- Fernezelyi Simon
- Gergely Dániel
- Horváth Roland
- Názer Lili
- Mészáros Botond

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.