Programozótehetségek: Bálint Karola

|

Első alkalmazásával rögtön Intel ISEF különdíjjal gazdagodott Karola, aki az egészségügyet is megreformálná.

Nemzetközi Intel ISEF különdíjat nyert Karola első alkalmazásával, az általa készített ShopMap a bevásárlást próbálja meg a lehető legkomfortosabbá tenni, például bolton belüli navigációval.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy az első alkalmazásommal részt vehettem az amerikai Intel ISEF versenyen, és ezáltal nagyon sok új tapasztalatot szereztem. A projekt, amivel a különdíjat nyertem, nem csak egy alkalmazás volt, a programozás mellett nagy hangsúlyt kellett fektetni az esszék megírására, illetve az alkalmazás validálására is. Büszke vagyok arra, hogy végig tudtam vinni ezt a projektet.

Mikor kezdtél el informatikával foglalkozni? Hogyan képezted magad?

Tizenkét évesen. Kezdetben az informatikatanáraim tanítottak, és jártam programozószakkörre, illetve versenyfelkészítő órákra. Később elkezdtem önállóan is tanulni különböző internetes tananyagokból, videókból, fórumokból. Középiskolában 11. osztályosként bejártam egy egyetemi kurzusra is, ahol az algoritmusokról tanulhattam mélyebben. Sokat köszönhetek tanáraimnak a Csongrádi Batsányi János Gimnáziumban.

Informatikatanáraim nagyon sok motivációt adtak, illetve az egyéb szaktanáraim és az iskola igazgatója is mindig támogattak, amikor egy versenyre készültem. Igyekszem minden lehetőséget megragadni, ami hozzájárulhat fejlődésemhez nemcsak szakmailag, hanem a soft skillek területén is. A Magyar Templeton Programban való részvétel is segített. Az egyetemen már az első évben bekapcsolódtam az ottani kutatásokba, részt vettem programozóversenyeken, szakmai programokon.

Milyen távlati terveid vannak?

Mostanában a digitális egészségüggyel kezdtem el foglalkozni. Még mielőtt eldöntöttem, hogy informatikus leszek, orvoslást szerettem volna tanulni. Később ismertem fel, hogy az informatikát és az egészségügyet össze lehet kapcsolni; sok informatikai eszköz, szoftver létezik, amelyek az egészségügy hatékonyságának növelését célozzák meg. Én ilyenekkel szeretnék a jövőben foglalkozni. Jelenleg még tanulok, próbálok minél több mindent megtudni a mai lehetőségekről. Hosszú távú célom, hogy munkámmal én is segíthessem a magyar digitális egészségügy fejlődését.

Életkor: 20
Tanulmányok: Szegedi Tudományegyetem
Fontosabb díjak, elismerések:
FLL nemzeti elődöntő I. hely
RoboCup világverseny SuperTeam különdíj
24. Magyar Ifjúsági Innovációs Verseny III. hely
Intel ISEF - Oracle Academy különdíj
Magyar Templeton Program résztvevő

- Bálint Karola
- Erdős Márton
- Fernezelyi Simon
- Gergely Dániel
- Horváth Roland
- Názer Lili
- Mészáros Botond

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.