Made in Hungary: robot, műhold itthonról

|

Aktív és pezsgő a magyar innováció világa. Legújabb sorozatunkban feltárjuk a legérdekesebb hazai kezdeményezéseket.

Manapság szinte már csak okostelefonokról, közösségi oldalakról vagy éppen meghökkentő, ámde sokszor nem életszerű technológiai megoldásokról szólnak a hírek, legalábbis, ha az IT területét nézzük. Lépten-nyomon nagy multinacionális cégek közleményeibe, termékeibe vagy éppen szivárogtatásaiba lehet belefutni, pedig bőségesen vannak alulról érkező érdekes és értékes kezdeményezések, amelyeket érdemes a nagyvilág elé tárni. Legújabb sorozatunkban éppen ezért azokat a projekteket vesszük sorra, amelyekről viszonylag keveset hallhatunk, pedig méltán lehetünk rájuk büszkék.

OnRobot

Magyar vonatkozású kiállítója is volt a tavaly év végén lezajlott Japán Robothétnek. Az ázsiai helyszínű nemzetközi rendezvényen az OnRobot cég VG10-es vákuumos fogószerkezete is megtekinthető volt, amely egyike azoknak a tapintásérzékelő szenzorral ellátott okos gépeknek, amiket magyar kutatók fejlesztettek ki. Dr. Tar Ákos (balra) és dr. Veres József (jobbra)ugyanis a Pázmány Péter Katolikus Egyetem robotika laborjában kezdte el annak idején ötletének megvalósítását, olyan erő- és nyomatékszenzorok kifejlesztését, amelyek az érintéshez hasonló jeleket küldenek a robotoknak, így azok akár nagy kézügyességet igénylő munkakörökben is bevethetők.

A kiegészítővel felszerelt, többtengelyű erőmérővel ellátott okos robotok egyik nagy piaci előnye az egyszerű programozhatóság. Míg ugyanis például az autóiparban használatos robotkarok programozása korábban heteket vagy akár több hónapot is igénybe vett, addig a magyar ötleten alapuló gépek már szignifikánsan gyorsabban beüzemelhetők; voltaképp akár a megvásárlás napján munkába is állíthatók.

A többtengelyű erőmérővel ellátott robotok hatékonysága nagyban megmutatkozik azokban a folyamatokban, amelyek során például egy alkatrészt be kell illeszteni egy kijelölt helyre, lehetőség szerint az adott elem sérülése nélkül. Nem kérdés, hogy a jövő gyáraiban egyre inkább robotok fognak dolgozni. Habár az OnRobot nem nevezhető magyarországi cégnek, amennyiben egy amerikai, egy dán és egy magyar cég fúziójából jött létre, a fejlesztés azonban hazánkban zajlik.

Robotizált kávézó

A Corvin negyedben, azon belül is a Práter utcában megnyitott az első olyan kávézó, ahol a hagyományos pincérek helyett robotok szolgálnak fel. A koncepció Magyarországon egyedülálló, de az egész régióban ritka, ráadásul a vendéglátóipari egységben számos más különleges eszköz, robot, önjáró jármű is megtekinthető, így a látogatók bepillantást nyerhetnek a robotika jelenébe egy kávé mellett ülve. Az eszközpark az Enjoy Roboticstól származik, amely az elmúlt évek során hazánkban kuriózumnak számító robotgyűjteményt halmozott fel.

Többek között a Pangolin Waiter Robot Amy, a Pepper, a Greeting Robot Alic, a Segway Loomo, a UBtech Alpha, a WowWee Robotkutya és egy saját fejlesztésű beszélő virág is a készlet része. A kávézó egyrészt egy vállalkozás, egy kiállítói tér, ám az alapítók itt még nem állnának meg, hiszen az Enjoy Budapest Café hosszú távú célja egy aktív műhelyközösség létrehozása, ahol bárki részt vehet a robotok fejlesztésében, amellett a robotokat a gyerekek képzésére is felhasználnák.

"Célunk, hogy Magyarország felkerüljön a robotika térképére, és bebizonyítsuk, hogy aktív részesei vagyunk az iparágnak. Éppen ezért fontos első lépés, hogy a világon egyedülálló módon ennyi robotot gyűjtöttünk egy helyre" - emelte ki Csizmazia Tibor, az E-szoftverfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója, az Enjoy Robotics üzletág vezetője a speciális kávézó megnyitóján. A robotok azóta már egy tömegrendezvényen, az FLL budapesti döntőjén is bizonyították rátermettségüket.

CanSat műhold

A legtöbb diák pihenéssel tölti a nyári szünetet, a Budapesti Piarista Gimnázium négy diákja azonban "Piaristák az Űrben" néven egy saját projektet indított, amelynek végén a tihanyi Belső-tó partjáról felengedtek egy speciálisan átszerkesztett, Raspberry Pi-alapú meteorológiai ballont, amellyel mérték a hőmérséklet, a légnyomás, a metán és a szén-monoxid értékeit, valamint felvételeket is készítettek egészen 24 kilométer magasságig.

Projektjükre az Európai Űrügynökség (ESA) is felfigyelt, így a csapat immár HunSat néven meghívást kapott a CanSat versenyre, ahol a cél egy működő műhold prototípusának a megépítése, majd besűrítése egy italos doboz méretű szerkezetbe. A versenyen a résztvevőknek a műhold minden részét meg kell tervezniük: az energiaellátást, a szenzorokat, a kommunikációs egységet, és ezeket el is kell készíteniük a megadott feltételeket figyelembe véve, majd működtetniük kell körülbelül 1000 méter magasságban (ahova egy rakétával juttatják fel az apró eszközöket).

A magyar csapat saját küldetésének mikrokontrollerük alaplapjának megtervezését, az elektromágneses spektrum analizálását (GSM-sávban), illetve az irányított leszállást választotta, amelyeket sikeresen végre is hajtottak. Az immár a Budapesti Műszaki Egyetemen tanuló diákok ehhez saját NYÁK-ot, ernyőt és tokozást terveztek és készítettek, a továbbiakban pedig a CanSat verseny népszerűsítésén kívánnak dolgozni, hogy lehetőleg minél több középiskolás építsen saját műholdat.

 

Arm micro:bit műhely

A BBC micro:bit egy kis méretű, programozható mikroszámítógép beépített szenzorokkal, LED-mátrix-kijelzővel, ki- és bemeneti csatlakozókkal, Bluetooth technológiával. A miniszámítógép kiválóan használható arra, hogy a gyerekek játékosan sajátíthassák el a programozás alapjait, de lehetőségeit más tantárgyakban is ki lehet használni, hiszen beépített szenzorai segítségével számos egyszerűbb mérés elvégzését is lehetővé teszi, de akár alapszintű animációk megjelenítésére is alkalmas.

Világszerte egyre több oktatási intézményben jelennek meg ezek a mikrovezérlők, Azt viszont már viszonylag kevesen tudják, hogy a vezérlő processzorát az Arm fejlesztette, és a magyar irodában is zajlanak hasonló fejlesztések, ráadásul aktív szerepet is vállal a cég a vezérlő népszerűsítésében.

Ennek nyomán kétszáz eszközt ajánlottak fel az ELTE Informatikai Kara által indított, micro:bit botorkálás című vándorprogramnak, másrészt saját oktatásokat, workshopokat is rendeznek, harmadrészt pedig saját tervezésű projektekkel gazdagítják a micro:bit közösségét. Készítettek többek között a mikrovezérlőn alapuló papíralapú zongorát, amelyben az egyes gomboktól digitális bemenetként érkezik a jel a feldolgozóegységhez, terveztek labirintusból kitaláló önjáró bitbotot, valamint egy ceruzával papírra rajzoló robotot is. Emellett az Arm Hungary dolgozói már elkezdték kidolgozni egy micro:bit-alapú okosház alapjait is, még tovább feszegetve a technológiában rejlő lehetőségek határait.

- robot, műhold itthonról
- 3D-nyomtató-labor, magyar társas
- bábozógép, gótikus 3D és okosóra
- legókészlet, SBrick, bérelhető posztok
- láncmentes bicikli, elektromos kukásautó, ökoház

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.