OnRobot - egy újabb magyar sikertörténet

|

Magyar vonatkozású kiállítója is volt a közelmúltban lezajlott Japán Robot Hétnek. Az ázsiai helyszínű nemzetközi rendezvényen az OnRobot cég VG10-es vákuumos fogószerkezete került bemutatásra.

A Nemzetközi Robotika Szövetség (IFR) adatai szerint nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban Magyarországon, ami 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A nemzetközi szervezet előrejelzése szerint ez a szám a jövőben még dinamikusabban növekedhet, követve a világban tapasztalt tendenciákat. Az IFR előrejelzése alapján 2020-ig több mint 1,7 millió új ipari robot állhat üzembe világszerte.

Dr. Tar Ákos és dr. Veres József a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán kezdte el az erőmérésre alkalmas okos eszközeinek kidolgozását. 2012-ben pedig Optoforce néven startup céget alapítottak az új robot kiegészítők értékesítésére és minél szélesebb körben való megismertetésére.

A többtengelyű erőmérővel ellátott okos robotok egyik nagy piaci előnye az egyszerű programozhatóság. Míg ugyanis például az autóiparban használatos ilyen gépek programozása korábban heteket, vagy akár több hónapot is igénybe vett, addig a magyar ötleten alapuló gépek már szignifikánsan gyorsabban beüzemelhetők. Voltaképp akár a megvásárlás napján munkába is állíthatók. A többtengelyű erőmérővel ellátott robotok hatékonysága nagyban megmutatkozik azokban a folyamatokban, amikor például egy alkatrészt be kell illeszteni egy kijelölt helyre, lehetőség szerint az adott elem sérülése nélkül.

Az OptoForce vállalkozás az évek során folyamatosan bővült, több külföldi befektető is támogatta munkájukat. Idén ősszel végül az amerikai Perception Robotics-szal és a dán On Robottal egyesülve, immáron OnRobot néven folytatják a munkát, és immár céljuk világelső szervezetet építeni az "end of arm" eszközök fejlesztése és gyártása területén. A cég okos gépei már több nemzetközi szakmai kiállításon is részt vettek. Legutóbb Tallinban jártak, azt megelőzően pedig Japánban, a robotika egyik fellegvárában.

A ma már sikeres startup vállalkozást irányító Dr. Tar Ákos-hoz hasonlóan a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara minél több tehetséges fiatal ötletét és kutatását igyekszik támogatni. A fővárosi oktatási intézmény idén ünnepli fennállásának 20-ik évfordulóját. A PPKE ITK-n a szakmai ismeretek magas szintű átadása mellett nagy figyelmet fordítanak az egyéni ötletek támogatásának, az ifjú tehetségek segítésének is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.