Made in Hungary: 3D-nyomtató-labor, magyar társas

|

Aktív és pezsgő a magyar innováció világa, és a tehetségeket tekintve is jól állunk. Legújabb sorozatunkban feltárjuk a legérdekesebb hazai kezdeményezéseket.

Manapság szinte már csak okostelefonokról, közösségi oldalakról vagy éppen meghökkentő, ámde sokszor nem életszerű technológiai megoldásokról szólnak a hírek, legalábbis, ha az IT területét nézzük. Lépten-nyomon nagy multinacionális cégek közleményeibe, termékeibe vagy éppen szivárogtatásaiba lehet belefutni, pedig bőségesen vannak alulról érkező érdekes és értékes kezdeményezések, amelyeket érdemes a nagyvilág elé tárni.

CraftBot 3D-nyomtató

A kétéves fejlesztés nyomán készült, 50 mikrométeres anyagvastagsággal dolgozó CraftBot mondhatni berobbant a 3D-nyomtatók világába 2014 végén, egy rendkívül sikeres közösségi finanszírozási kampány után. A gépek Makaótól az Egyesült Államokig számos iskolában megjelentek a hozzájuk járó, saját fejlesztésű, ingyenesen letölthető CraftWare szoftverrel együtt. Sőt a termék rögtön az életciklusának elején számos nemzetközi díjat bezsebelt, a nemzetközi szaksajtó viszonylag gyorsan elhelyezte a legjobb megfizethető 3D-nyomtatók között.

Hamarosan megjelentek az utódtermékek is, a továbbfejlesztett CraftBot Plus, a vezetékmentes eléréssel is rendelkező CraftBot 2 és az XL-es méretű kiadás, amelyek mellett a 3D-nyomtatót gyártó Craftunique saját filament töltőanyagot is kifejlesztett. Legújabb, harmadik generációs modelljük kétfejes kialakítással rendelkezik, és egy egyedi filamentmegfigyelő rendszerrel szerelték fel, hogy lehetőleg előre jelezze az elakadásokat és más nyomtatási hibákat az üzemeltetőnek. A specifikációk között még megtalálható a fűthető nyomtatótálca, az akár 300 Celsius-fokos nyomtatás, a halk működés és a 100 mikrométeres rétegvastagság is.

Aki le tud mondani a kéthuzalos nyomtatásról, annak a második generációs CraftBot is megfelelő lehet, a remek ár-érték aránnyal rendelkező modell már 400 ezer forintért elérhető. Habár lassan terjed a 3D-nyomtatás a világon és hazánkban, a CraftBot és a Craftunique már a technológia indulásakor be tudott férkőzni a legnevesebb gyártók közé.

Virtuális Múzeumból 3D-nyomtató-labor

Nagylelkű felajánlást tett 2016 tavaszán a FreeDee Printing Solutions, amikor 3D-nyomtatókat adományozott tizenegy magyar oktatási intézménynek. Felhívásukra 413-an jelentkeztek, ezt követően - immár a Craftunique és a Leopoly csapatával kiegészülve - újabb tíz darab nyomtatót osztottak ki. Prófusz György még 2010-ben hozta létre Szombathelyen a Virtuális Múzeumot egy digitális alkotóműhelyt és továbbképzési lehetőséget teremtve, így felkészülten tudott indulni a FreeDee pályázatán.

A nyertesek között volt az általa képviselt intézmény, így a digitális történetmesélés újabb mérföldköveként a 3D-nyomtató érkezésével a történelmi tárgyakat végre megfoghatóvá tehették diákjaival. A Virt-emu Szombathely, Vas megye és hazánk műszaki, történelmi értékeinek bemutatását tűzte ki célul, így a diákok több olyan projektben is részt vehettek, amelyek során már nem létező tárgyakat, építményeket újra létrehoztak először egy 3D-tervezőszoftverrel, majd egy 3D-nyomtatóval.

A Virtuális Múzeum keretén belül rézkarcokból kiindulva készülhetett el többek között a szombathelyi Szent Márton-kút, a Surány-Patyi aranykorong, valamint a Mayer Gépgyár 1913-ban bemutatott négyhengeres, benzinmotoros traktorjának háromdimenziós mása. A kezdeményezés rendkívül sikeres, a szombathelyi Németh Pál Kollégiumban működő Virt-emu mára nyomtatólaborrá vált, rendszeres kiállításokkal, a Vasi Vándor projekt keretén belül pedig a 3D-nyomtatás felhasználási lehetőségeit is népszerűsíti Vas megyében.

Shadow Tactics

Jelentősen megnőtt az érdeklődés az elmúlt években a minőségi társasjátékok iránt, amelyek igényes illusztrációval és összetett harcrendszerrel a felnőtt korosztály számára is kellemes kikapcsolódást kínálnak. Egyre több ötletet tesztelnek a tervezők a közösségi finanszírozási oldalakon, így rögtön elérve a potenciális vásárlóikat.

Így tett az Antler Games is, és két, kritikusok által elismert társas után egy harmadik sikeres kampányt sikerült véghez vinnie a Kickstarter felületén. Ez ugyan még lapunk megjelenése után is elérhető lesz, de már lapzártánk előtt sikerült összegyűjtenie a cégnek a kért 45 ezer dolláros összeget. A Saltlands és a Critters Below után a játéktervezők egy világszerte ismert és elismert számítógépes játékhoz a Shadow Tacticshoz nyúltak, társasjátékba öntve annak játékmechanikáját. A cél ezúttal is különféle feladatok, részfaladatok végrehajtása a nindzsákkal, ám a társasban nem a mesterséges intelligencia áll velük szemben, hanem az egyik játékostárs.

Ez a felosztás érdekes dinamikát kölcsönöz a Shadow Tactics társasjátéknak, mert a szereplőknek folyamatosan pár lépéssel előre kell gondolkodniuk. Habár még nem készült el a végső változat, az illusztrációk remekül néznek ki, hasonlóan az Antler korábbi játékaihoz. Könnyen lehet, hogy a jövőben még többet hallunk majd a rendkívül tehetséges csapatról és nindzsás játékáról, az eddigi tesztek legalábbis elismerően írnak róla.

- robot, műhold itthonról
- 3D-nyomtató-labor, magyar társas
- bábozógép, gótikus 3D és okosóra
- legókészlet, SBrick, bérelhető posztok
- láncmentes bicikli, elektromos kukásautó, ökoház

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.