Diákoknak: ingyen

|

Iskolásként jelentős mennyiségű ingyenes szoftverhez nyerhetünk hozzáférést, még olyanokhoz is, amelyekről azt gondolnánk, hogy kizárólag horror áron vehetjük igénybe szolgáltatásaikat.

Az oktatással kapcsolatos költségek könnyedén a warezalkalmazások irányába terelik a sulisokat, ám mielőtt fejest ugranánk a torrentoldalak kétes forrásból származó adatainak és a kártevőktől hemzsegő keygenek világába, érdemes utánajárni, milyen egyéb extra szolgáltatások járnak a diákigazolvány mellé, amelyekről sok esetben nem is tudunk.

Egy kis keresgélést követően felfedezhetjük, hogy a diákok oktatása során használt programok nagy részéhez teljesen ingyen, megkötések nélkül is hozzáférést nyerhetünk egészen diákigazolványunk érvényességéig. Hogy olvasóinkat megkíméljük a hosszas keresgéléstől, mi most csokorba gyűjtöttük a legjobb szoftvereket, amelyekkel mindenképp érdemes lehet foglalkozni, főként, ha már térítésmentesen kínálja fel számunkra azokat a gyártó.

Az ingyenes csomag

- Office 365 (29 999 Ft/év)
- Maya (585 000 Ft/év)
- SolidEdge (816 000 Ft/év)
- AutoCad (537 000 Ft/év)
- Cinema 4D (303 400 Ft/év)
- IntelliJ (165 000 Ft/év)
- Prezi (21 000 Ft/év)
- 3ds Max (585 000 Ft/év)
- Creo (560 000 Ft/év)

Nyitott ablakok

Szoftvereket telepíteni nehéz lenne egy operációs rendszer nélküli számítógépre, éppen ezért elsődlegesen ezen a területen érdemes körülnézni, hiszen ingyen elérhető rendszereket is szép számmal találhatunk. Sokan használják a Linux különféle, grafikus felhasználói felülettel is rendelkező disztribúcióit, elsősorban azért, mert erről biztosan tudják, hogy ingyen is elérhető, azonban nem csak ezt a rendszer szerezhetik be a diákok - persze a megfelelő korlátozásokkal - anélkül, hogy ki kellene nyitniuk a pénztárcájukat.

A Microsoft Windowsos környezetét ugyanis a legtöbb hazai felsőoktatási intézmény - elsősorban műszaki és informatikai tanulmányokat folytató - hallgatói térítésmentesen beszerezhetik a Microsoft Imagine (korábban MSDNAA) keretén belül. Itt nemcsak az aktuálisan legfrissebb rendszereket tölthetik le a diákok teljesen legálisan, hanem a korábbi (Windows 7, Windows 8.1) változatokat is, továbbá az Imagine-en belül még számos fejlesztői környezet is elérhető a tanulók számára, többé-kevésbé korlátozások nélkül.

Ingyen az irodában

Ha már van egy rendszer a gépünkön, ideje, hogy elkezdjük felszerelni az oktatáshoz elengedhetetlen eszközökkel. Nem érdemes messzebbre mennünk a hazai oktatás világánál, és azon belül se távolodjunk el túlzottan az általános iskola intézményétől, hiszen már itt is elérhető néhány szolgáltatás a fiatalok számára. Mégpedig annak az egyszerű indoknak köszönhetően, hogy a hazai informatikaoktatás szerves részét képezi a Microsoft Office ismereteinek teljes körű elsajátítása, sőt az általános iskolában a diákok szinte kivétel nélkül csupán a Word, az Excel és a PowerPoint alapjait ismerhetik meg a tanórák keretein belül.

Azonban ha a gyerekek csak a tanteremben találkoznak ezekkel az alkalmazásokkal, nehéz lesz tartaniuk a lépést a többiekkel, éppen ezért a Microsoft az Oktatási Minisztériummal együttműködve már hosszú ideje ingyenesen elérhetővé teszi minden magyar diák számára az Office 365-ös szoftvercsomagot. Amit ezen a csomagon belül kapnak a diákok, az nem más, mint egy öt eszközre telepíthető éves licenc, így mobileszközökön és a család otthoni gépén is élvezhető a világ legnépszerűbb irodai csomagjának minden előnye.

Ennek megújítására folyamatosan lehetőség nyílik, egészen addig, amíg van érvényes regisztráció. Sajnos egységes felület nincs a licencigényléshez, ám amennyiben ellátogatunk a Tiszta Szoftver program oldalára onnan már pillanatok alatt eljuthatunk a saját oktatási intézményünk számára megfelelő felületre.

Természetesen nem csak a Microsoft irodai megoldásait kapjuk ingyenesen, a Prezi ugyancsak mindenféle extra költségek nélkül elérhetővé tette alapcsomagját egy oktatási licenc formájában az oktatók és a diákok számára, így a professzionális prezentációk készítéséhez a hazai cég eszközét is bátran bevethetjük. Ahhoz, hogy felhasználói fiókunk EDU státuszt kapjon, mindössze az iskolai e-mail-címünket kell megadnunk profilkészítésünk során, és már használhatjuk is a hazai fejlesztésű prezentációkészítő alkalmazást.

Kreatív alkotáshoz

Az ingyenes alkalmazások elérhetősége természetesen nem korlátozódik a szövegszerkesztési és táblázatkezelési applikációkra. A különféle cégek kreatív alkotáshoz is bőségesen kínálnak a diákok számára ingyenes elérést egyébként fizetős programokhoz. Sőt, ezekből - a műszaki szerkesztésre is alkalmas - programokból van a legnagyobb kínálat. Mivel ezek a digitális alkotói felületek egyébként rendkívül drágán szerezhetők be, mindenképp érdemes kipróbálni őket ingyen, ha jogosultak vagyunk a használatukra.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.