Minecraft-suli: csináld magad RPG!

|

Néhány modcsomag telepítésével teljesen átformálhatod a Minecraft felületét, akár szerepjátékot is készíthetsz belőle. Megmutatjuk, mi mindenre lesz szükséged ehhez.

Rengeteg potenciált rejt magában a Minecraft, amelynek igazi különlegessége, hogy az alapértelmezetten elérhető három játékmódját számos további változattal egészíthetjük ki, és ehhez mindössze néhány aprócska programcsomag telepítése szükséges. E minimális finomhangolásokkal (komolyabb erőfeszítés vagy kódolás nélkül) teljes egészében megváltoztathatjuk a játék stílusát. Cikkünkben megmutatjuk, milyen funkciókat kell beemelned, ha szerepjátékhoz hasonlító végeredményre vágysz.

Mivel ismételten számos mod installálását kíséreljük meg, elsőként - amennyiben még nem tettük meg - mindenképp a Forge telepítésével kell elindítanunk a folyamatot. A modcsomagok kezelésére szolgáló bővítmény letöltéséhez látogassunk el a szoftver hivatalos weboldalára, majd egy szimpatikus, lehetőleg az installálni kívánt kiegészítőkkel kompatibilis verzió kiválasztását követően elindíthatjuk a letöltést.

Mivel a jelen cikkünkben bemutatott modok egyidejű futtatását a legfrissebb verzióval nem valósíthatjuk meg, érdemes egy kicsit régebbi, 1.8-as Forge-csomagot beszereznünk, így garantáltan nem ütközünk akadályokba saját szerepjátékunk összeállításakor. Jöhet a telepítés, s ezután Minecraft-launcherünk felületén a Forge-opcióval is elindíthatjuk a játékot. Ha idáig eljutottunk, megjelenik a mods mappa az alkalmazás gyökérkönyvtárában, itt kell majd elhelyeznünk a letöltött bővítményeket.

Életre kelnek a falvak

A szerepjátékok egyik különlegessége, hogy a világot benépesítő, nem játékos karakterek is saját személyiséggel rendelkeznek, és avatárunk akár interakcióba is léphet velük. Ha ezt a funkcionalitást szeretnénk elsődlegesen átültetni saját kockavilágunkba, néhány kiegészítő telepítésére lesz szükségünk, legfőképpen a Minecraft Comes Alive-ra.

A mod aktiválását követően saját külsővel és személyiséggel ellátott mobok népesítik be környezetünket, karakterünk pedig a rövid párbeszédek kezdeményezése mellett kereskedhet velük, sőt a megfelelően kialakított kapcsolatokkal még akár családalapításra is lehetőségünk lesz. Mindezt a Simséhez hasonló, menürendszerből kiválasztható utasításlista segítségével hajthatjuk végre. A szoftver használatához a Forge mellett a RadixCore API szükséges (rendkívül hasznos gyűjtemény azok számára, akik saját modok készítésében gondolkodnak). Hatalmas funkcionalitása ellenére nekünk jelenleg csupán a jelenléte fontos, mert nélküle a használni kívánt MCA kiegészítő sajnos el sem indul.

Az API telepítése szerencsére nem különbözik a szokványos bővítményekétől, így mindössze annyi a dolgunk a letöltött Java-állománnyal, hogy a mods mappába bemásoljuk, és már aktív is a felülete. Ezt követően jöhet az MCA beemelése, amihez a hivatalos weboldalról válasszuk ki a telepített Forge-verziónkkal kompatibilis változatot, és a letöltés után másoljuk az említett könyvtárba a beszerzett állományt. Az indítás után azonnal aktív a szoftver különleges képessége, amely a világunk létrehozását követően az első lépésekben egy gyors karakteralkotóval vár minket. Persze nem az aprólékos személyre szabásra kell gondolnunk, csupán a nemünket adhatjuk meg, valamint a játékunk célját alakíthatjuk ki. Ezután belevághatunk kapcsolataink építgetésébe, és élvezhetjük az új interakciós rendszer számos funkcióját.

 

Térkép e táj

Most, hogy a falvak lakói már saját személyiséggel rendelkeznek, elkezdhetünk megismerkedni világunkkal, ehhez pedig nem árt, ha egy megfelelő térkép is a rendelkezésünkre áll. Szerencsére kalandtérképre hajazó szoftverek tömkelegéből választhatjuk ki a számunkra leginkább testhezállót. Ha játék közben is aktiválhatót szeretnénk, a JourneyMap modot érdemes hozzáadni a kiegészítőket tartalmazó mappához. A bővítmény beszerzéséhez keressük fel az alkalmazás honlapját, és válasszunk az 1.8-as Minecrafttal kompatibilis verziót az alkalmazásból, majd a letöltött fájlt helyezzük a gyökérkönyvtár mods mappájába.

A másolást követően jelentkezzünk be a Minecraftba, ahol egy igazán részletes minitérkép fogad minket a képernyő sarkában. Amennyiben találunk olyan komponenseket az alapértelmezetten megjelenő felületen, amelyekre nincs szükségünk, vagy csak kicsit módosítanánk a térkép alapvető megjelenésén, üssük le a [J] billentyűt, és válogassunk a beállítási lehetőségekből. A felület megjelenése a klasszikus felfedezős modellt követi, tehát csupán azok a területek bukkannak elő a sötétségből, amelyeket már bejártunk.

Bővülő világ, nagyobb kihívások

Az alapvető interakciók tehát a rendelkezésünkre állnak, és felfedezésünket egy térkép is támogatja, de még csiszolnunk kell egy kicsit világunkon, hogy az igazi RPG-élményt megkapjuk. A szerepjátékokat az azokat benépesítő nagy mennyiségű lény teszi igazán különlegessé. Sajnos alapértelmezetten nem túlságosan széles a Minecraft állatvilága, azonban a LotsOMobs mod telepítését követően 25 új lény lepi el világunk felületét.

Ha még tovább szeretnénk bővíteni az állatparkot, az Animal+ kiegészítő is a rendelkezésünkre áll, amely további extra, megidézhető állatokkal egészíti ki a kreatív játékmódban az eszköztárunkban megjelenő tojásgyűjteményünket, sőt, az [E] lenyomására megjelenő felszerelésünkben már egy dedikált Animal+ fülön kapnak helyet a frissen érkezett lehívható egységek.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.