Minecraft-suli: modok a zsebedben

|

PC-s környezetben hatalmas szabadságot kapunk a Minecraft-világ testreszabásához. A módosító szkripteket mobilos környezetbe is átemelhetjük.

Rengeteg lehetőséget rejt magában a Minecraft asztali változata, és az élményhez jelentősen hozzájárul az a hatalmas szabadság, amit a különféle szkriptkódok beemelésével kapnak a hozzáértő felhasználók. A közösség által elkészített modok pedig egy rövidebb keresést követően beszerezhetők a számtalan, Minecraft-tematikájú honlap és fórum valamelyikének felületéről, egy kis programozói háttértudással pedig akár saját kezűleg is összeállíthatók a játékot sok esetben jelentősen módosító utasítássorozatok. Ezeket a funkciókat nem csupán a PC-s felületen keresztül érhetjük el, a zsebünkben hordozható Pocket Edition változaton néhány kiegészítőapplikáció telepítését követően mindenféle probléma nélkül futtathatóvá válnak különféle szkriptjeink.

Sajnos egyelőre kizárólag az androidos készülékekre érhető el legális módon a programkódok életre keltésének lehetősége; iOS-tulajdonosok számára a magas biztonsági kockázatot jelentő szkriptek futtatása csak jailbreak után lehetséges, vagyis az Apple készülékeit felhasználóknak be kell érniük az alapverzió nyújtotta eszköztárral. Szerencsére az Android-tulajdonosok a Play áruházban találhatnak biztosan működő, a Google által jóváhagyott bővítményeket Minecraft-eszköztáruk kiterjesztéséhez. Hogy megkíméljük olvasóinkat a hosszas kutatás fáradságától, összeszedtük azokat az appokat, amelyekre szükségünk lehet, ha kódjaink futtatását szeretnénk megvalósítani.

Új indítófelületAkár egyetlen plusz applikáció telepítésével is célt érhetünk; amint a BlockLauncher nevű alkalmazás készülékünkön pihen, belevághatunk a különféle szkriptkódok futtatásába. Az app ingyenes és fizetős verzióját is megtalálhatjuk a Google áruházának kínálatában, ezek között csupán a reklámok jelenlétében találhatunk különbséget, vagyis a szoftver kipróbálásához és akár hosszabb távú használatához is ideális lehet az ingyenesen elérhető változat.

Letöltés után érdemes ellenőrizni a készülékünkre telepített Minecraftot, és frissíteni, ha nem a legújabb mobilos kliens áll a rendelkezésünkre. A BlockLauncher használatához ugyanis egy legalább 0.14-es Minecraft PE változatra lesz szükségünk. Amennyiben alternatív indítónk szerint hiányzik a játék, vagy update-re lenne szükség, az indítás után azonnal jelzést kapunk hiányosságainkról. Miután a megfelelő verziók készülékünkre kerültek, a Launcher ikonjának segítségével elindíthatjuk a játékot, amely első ránézésre jelentős változás nélkül startol.

A főképernyő egyetlen újdonságaként megjelenik a kijelző felső szegmensében felbukkanó beállítások piktogramjának halvány körvonala, amelyre kattintva elérhetjük a modolási opciókat és a szkriptjeink futtatásához szükséges felületet. Ezt követően pedig már minden adott, hogy az eszközünkre mentett kódokat a játékon belül futtassuk.

Persze ahhoz, hogy bármilyen módosítást végrehajtsunk, először a készülék memóriájában el kell helyeznünk a futtatható állományokat, amelyeket kódolási ismeretek nélkül is könnyen beszerezhetünk a világháló megfelelő honlapjainak felkeresésével. Például a BlockLauncher készítőinek hivatalos honlapján, ahol a folyamatosan bővülő, kifejezetten mobilokra optimalizált kódok fogadják az érdeklődőket, de a futtatható állományokról és használatukról is részletes leírásokat találhatunk.

Mélyebbre merülve


Persze ha nem csupán a felszínt kívánjuk kapargatni, és előre elkészített szkriptek segítségével módosítgatni világunkat, egy kicsit szélesebb eszközkészletre és jelentős kódolási tudásra is szükségünk lesz, azonban a kockavilág személyre szabására fordított idő alatt elsajátított kódolási technikákat a későbbiekben is hasznosíthatjuk majd. Feladatunk pedig nem más, mint az androidos környezetben előállítani egy Python kódok futtatására alkalmas fordítót.

Először töltsük le a QPython nevű szoftvert, amely tökéletesen alkalmas az említett feladat elvégzésére. Ezt követően már csupán egyetlen komponensre lesz szükségünk szoftvercsomagunk működéséhez, és ez nem más, mint a Raspberry Jam Mode. A program segítségével erőfeszítés nélkül modolhatjuk Raspberry Pi-s verzióra az okostelefonos változatot, ami sok extra lehetőséggel kecsegteti a felhasználókat (többek között a Python-szkriptek futtatásával).

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.