Építsünk robotot!

|

Különleges robotokat akár házilag is készíthetünk és ehhez az Arduino-mikrovezérlőnkön kívül csupán kevés extrára lesz szükségünk.

Mindenképp ügyeljünk a programkódunk megírásakor a szükséges könyvtárakat megfelelő társítására, ha ezt elmulasztjuk szinte garantált, hogy a felkutatott példakódjaink hibaüzenetek tömkelegével lepnek meg minket a fordítás közben. Ha egy adott minta alapján készítjük robotunkat a legtöbb esetben egy kész kód is a rendelkezésünkre áll, ám könnyedén előfordulhat, hogy azt helyenként módosítanunk kell, így C++ ismeret nélkül csak a tényleg kezdőknek szóló alkotások elkészítésével próbálkozzunk.

Robotcsomagok

Nem feltétlenül kell az alapoktól kezdve beszereznünk minden egyes komponenst, ha egy saját robot elkészítése a cél, bár tény, hogy az ilyen lapra szerelve beszerezhető alkotások a limitált alkatrészeiknek köszönhetően csak kevés mozgásteret engednek. Az ilyen projektek azonban a kezdők számára mindenképp megadhatják azt a sikerélményt, ami a folytatáshoz szükséges. Hasonlóan érdemes lehet kipróbálni a kezdőknek a LEGO oktatási célú robotjait, melyek ugyan remek bevezetést kínálnak a robotika világába.

Kezdő robot-projektek

Viszonylag alacsony anyagigénnyel érhetünk el igazán látványos eredményt, ha ezt a projektet választjuk, hisz a sétáló robotunk megalkotásához az Ardiuno lapkánk mellé csupán 4 szervo-motorra, egy kis méretű próbapanelre, vezetékekre, ellenállásokra, kartonpapírra, és némi ragasztóra lesz szükségünk és kódunkkal már életre is kelthetjük a két lábon járó apróságunkat.

Ha érdekel a projekt, itt bővebb információt találsz.

Természetesen nem feltétlenül kell azonnal komplett robotépítésbe kezdenünk, ha látványos eredményre vágyunk, ugyanis egy komponens - mondjuk egy kar - felépítése is hordoz magában bőven kihívást. Egy finom mozgásokra is képes kar elkészítése nem egy túlzottan eszközigényes folyamat, hisz négy szervomotor, és némi karton már közel visz minket a végeredményhez.

Ha érdekel a projekt, itt bővebb információt találsz

A robotporszívók egyre elterjedtebb jelenséggé válnak, azonban azt kevesen gondolnánk, hogy egy Arduino és néhány extra kiegészítő segítségével kedvező áron reprodukálhatjuk a takarításra specializálódott gépeket. Pedig a legegyszerűbb projektek esetén mindössze pár elektronikai komponensre, némi ragasztóra és egy kis kartonpapírra lesz szükségünk, és máris élvezhetjük a tisztító funkciókat.

Ha érdekel a projekt, itt bővebb információt találsz.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.