Építsünk robotot!

|

Különleges robotokat akár házilag is készíthetünk és ehhez az Arduino-mikrovezérlőnkön kívül csupán kevés extrára lesz szükségünk.

Az Arduino rendszerekben rejlő hatalmas potenciált számtalan módon aknázhatjuk ki, a hobbiprojektek előkészítése során pedig a saját robotok összeállításának lehetősége is biztosan minden mikrovezérlő tulajdonos fejében megfordul. Mivel korábban a robotika területe viszonylag komoly, szakirányos mérnöki előképzettséggel és horrorisztikus anyagi ráfordítással vált csak elérhetővé az otthoni felhasználóknak - és a köztudatban még ma is él ez a robotikával kapcsolatos tévképzet -, sokan félnek belevágni egy saját robot elkészítésébe.

Pedig a komponensek árainak csökkenésével és az internetszerte elérhető példakódok, és részletes leírások, valamint videós útmutatók tömkelegével ma már bárki belevághat a robotvilág sűrűjébe. Persze ne legyenek azért illúzióink az emberméretű, mesterséges intelligenciával rendelkező Android elkészítése valószínűleg nem egy párezres Arduino hajtotta garázsprojektből lép majd a nyilvánosság elé, azonban egy egyszerűbb robotot, mely mondjuk képes kikerülni bizonyos akadályokat, esetleg önállóan sétálni, a pénztárcánk komolyabb megterhelése nélkül elkészíthetünk. Cikkünkben bemutatjuk, milyen projektekkel érdemes kezdeni az ismerkedést a robotika területével és az eszközigényekről is lerántjuk a leplet.

Szükséges extrák

Igaz, hogy a leginkább fantáziánkon és kreativitásunkon múlik, hogy milyen alkotóelemekből állítjuk össze a végleges robotunkat, azonban vannak olyan komponensek melyek nélkül bizony egyetlen projektünk sem valósulhat meg. Amire mindenképp szükségünk lesz a robotunk önálló működtetéséhez az egy megfelelő táp, vagyis az Arduinonk DC-portjára köthető kis elemes kiegészítő. Ezek közül többfélével is találkozhatunk, vannak, amikkel egyszerű elem-slotokat kapunk, és akad olyan is amelyik egyetlen kábel segítségével csatlakoztatja a 9V-os elemet, és természetesen a tölthető akkumulátoros változatok is rendelkezésünkre állnak.

Robotunk mozgatásához valamilyen motort is be kell szereznünk, és míg néhány projektben egy egyszerű szervo-motor segítsége is elég lehet a haladás megvalósításához, ha ennél bonyolultabb megoldásokat szeretnénk, esetleg több motor egyidejű mozgatására vágyunk mindenképp szükségünk lesz egy dedikált vezérlő-boardra is, mely a specifikus motorfeladatok kiosztása során hatalmas segítséget nyújt. Ezen kívül érdemes lehet még vásárolni és beépíteni változatos szenzorokat, ám a használatukhoz elengedhetetlen ellenállásokról és a kábelekről se feledkezzünk meg. Az összeköttetések forrasztás nélküli megvalósításához és egy próbapanel sem árthat, hisz a kiterített lapkán kicsit könnyebb nyomon követni a különféle kapcsolatokat, és több projekt során is hasznát vehetjük.

Kezdődhet a kódolás

Természetesen, ha minden eszközünket megszereztük, amit robotunk összeállítása során bevetni kívánunk, jöhet a munka oroszlán része, hisz még életre kell keltenünk kódjainkkal a robotunkba szerelt minden egyes vezérelhető komponenst.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.