Arduino-alapozó

|

Néhány tízezer forint, valamint nem kevés kreativitás és kitartás kell ahhoz, hogy elkészítsd álmaid eszközét. Ehhez több száz különböző szenzor áll rendelkezésedre.

Elektromos széf, okos főzőlap, GoPro-távelsütő, hangvezérelt világítás vagy távirányítós motorcsónak - néhány valós példa arra, mi mindent valósíthatunk meg egy Arduino mikrovezérlő és néhány szenzor segítségével. A projekt központjában, a create.arduino.cc-n vagy a hackster.io oldalon több száz megvalósult ötlet között böngészhetünk, vagyis az alkotáshoz nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, felhasználhatjuk mások kódját, módosíthatjuk és javíthatjuk azt.

A nyílt forráskód alapján szerveződő közösség erre nemcsak lehetőséget ad, hanem még bátorít is minket, így a weben rengeteg apró leírás és tipp, trükk található meg, amire szükségünk is lesz, mikor a hőmérsékletmérő beállításakor a kimeneti feszültségből kell Celsiust számolnunk. Cikkünkben megmutatjuk az Arduino-fejlesztés alapjait, amelyek alapján - egy mikrovezérlő birtokában - te is elkészítheted első IoT-eszközödet.

Arduino vs. Raspberry PiPersze nem csak egy platform közül választhatsz, az Ardunio mellett például a Raspberry Pi segítségével is automatizálhatod garázskapud működését, vagy rögtönözhetsz egy látványos lézershow-t a hátsó kertedben. A két népszerű megoldás között azonban van néhány apró és markáns eltérés. Talán a legfontosabb, hogy az Arduino egy mikrovezérlő, míg riválisa egy komplett mikrogép saját, Linux-alapú operációs rendszerrel. A Raspberry Pi tehát egy komplett gépet is képes helyettesíteni, míg tesztünk szereplője nem rendelkezik saját felülettel, "csupán" mechanikusan végrehajtja a memóriájába feltöltött utasításokat.

E tulajdonsága miatt az Arduino remek választás lehet elektronikai projektekhez, főként hogy szigorú formai megkötéseinek hála rengeteg kiegészítő érhető el a platformhoz, az úgynevezett shieldek segítségével pedig toronyszerűen bővíthető a lap; csak a shieldlist.org oldalon több mint 300 különböző kiegészítő található meg közülük.

Ezenfelül a Pi programozása egy hajszállal talán egyszerűbb, hiszen a mikrogépek Scratchcsel és a könnyen elsajátítható Python programnyelvvel egyaránt vezérelhetők, míg az Arduino - a jelenleg még béta-állapotú ScratchX lehetőségen túl - egyszerűsített C++-szerű nyelvvel utasítható, amely a mélyebb informatikai ismeretekkel nem rendelkező felhasználóknak kemény dió lehet.

Szerencsére nem kell minden kódot a nulláról megírni, a lelkes hobbiépítők alaposan dokumentálják projektjeiket, így az algoritmusok könnyen beszerezhetők a netről, például a korábban már említett create.arduino.cc oldalról, sőt a fritzing.org projekt oldaláról még kapcsolási rajzokat is letölthetünk.

Válassz lapot!Mielőtt belevágnál az Arduino világába, szükséged lesz egy programozható mikrovezérlőre. Mi azt javasoljuk, hogy rögtön egy úgynevezett starter kitet vásárolj, mivel a későbbiekben kellenek majd szenzorok, LED-izzók és más kiegészítők, amelyekből a legalapvetőbb elemeket egy kezdő szett általában tartalmazza. Ha még nem tudod, hogy pontosan mit fogsz felhasználni, akkor a legjobb választás a leginkább elterjedt és gazdag szoftveres támogatással rendelkező Arduino Uno lehet, amellyel Genuino Uno néven is találkozhatsz (az Arduino-belharcról a későbbiekben még olvashatsz).

Az Atmel ATmega328P-alapú vezérlő egy 8 bites, 16 MHz-es AVR processzorral, 14 digitális I/O és hat analóg csatlakozóval, 32 kB tárhellyel rendelkezik, ami alapfeladatokhoz pont elegendő. A HelloWorld táborokban is használt Arduino/Genuino 101 erősebb ligát képvisel, hiszen a meghajtásáért egy x86-os, 32 bites ARC-maggal felszerelt, 32 MHz-es Intel Curie felelős, amely már 198 kB tárterülettel gazdálkodhat nagyjából hasonló csatlakozókiosztás mellett, ráadásul Bluetooth LE, valamint gyorsulásmérő és giroszkóp is került a mikrovezérlőre, amelyeket plusz szenzorok bevonása nélkül is programozhatunk.

A legtöbb helyzetben ez a két mikrovezérlő bőségesen elegendő, viszont aki komplexebb feladatokat szeretne az eszközökre bízni, annak az 54 digitális I/O és 16 analóg csatlakozós Arduino/Genuino Mega 2560 vagy a 48 MHz-es processzorral és 20 digitális, 6+1 analóg kimenettel rendelkező Arduino/Genuino Zerót, esetleg az okosruházati cikkek, hordható eszközök kifejlesztésére tervezett Lilypadot érdemes választania.

Felkészülés a fejlesztésreSzerencsére az Arduino programozásához nem kell ismernünk a mikrovezérlő részletes működését, és hardverközeli programozással sem kell foglalkoznunk. Az ökoszisztéma része a Processing alapján megírt integrált fejlesztőkörnyezet (IDE), az Arduino Software, amelyen keresztül programozhatjuk lapkánkat a platform egyedi, C++-szerű nyelvén keresztül. Utóbbihoz egyébként a Wiring keretrendszer jelentette az alapot.

Oldalak: 1 2 3

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.