ITM: érdemes észben tartani az informatika szakokat a felvételi időszakban

|

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint biztosra megy az, aki az informatikus szakma mellett dönt.

Vészesen közeleg a felsőoktatási felvételi jelentkezés február 15-i határideje, de bizonyára akadnak még néhányan, akiknél nincs kőbe vésve a jelentkezési sorrend. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium legfrissebb közleménye most az informatikus szakma előnyeire igyekszik felhívni a hazai jelentkezők figyelmét.

Az ITM arról számolt be, hogy az Eurostat adatai szerint a hazai cégek 29 százaléka alkalmaz informatikust, amivel uniós összevetésben Magyarország holtversenyben a második Máltával és Dániával. Az EU 27-ek átlaga 19%, ezt messze meghaladja a magyar vállalatoknál foglalkoztatott informatikusok aránya.

A minisztérium arra is rámutatott, hogy a Diplomás pályakövetési rendszer szerint az IT-s szakemberek viszik haza a legmagasabb bruttó jövedelmet, s egyben közülük dolgoznak a legtöbben diplomás munkakörben.

"A felsőoktatási és szakképzési jelentkezési határidők közeledtével különösen érdemes észben tartani, hogy a tehetséges fiatalok biztos elhelyezkedésre és magas bérekre számíthatnak, ha informatikusi végzettséget szereznek."

- nyilatkozta Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár. Solymár a Programozd a jövőd! programot is szóba hozta, mellyel vidéki általános iskolákban népszerűsítik az informatikai területet.

"A program célja, hogy a tanulók, a tanárok és a szülők megismerjék a digitalizáció és az innováció lehetőségeit. A projekt keretében hazánk első IT turnébusza és mobil IT oktatási laborja 60-80 iskolát látogathat meg 2022 első felében. Egy másik programelem informatikai szakkörök megszervezését támogatja, az első ütemben, idén januártól májusig tíz vidéki oktatási intézményben."

Az eNET Internetkutató által az ITM megbízásából készített tavalyi felmérés alapján több mint 22 ezer betöltetlen informatikai állás lehet a hazai piacon, a meghirdetett munkakörök 72%-ánál felsőfokú IT-végzettséget várnak el a foglalkoztatók.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.