Építsünk applikációt!

|

Te is lehetsz mobilfejlesztő. Felkutattuk a legjobb applikációépítő szolgáltatásokat, amelyekkel egy hétvége alatt elkészítheted első programodat.

Vágási Feri már régen beszállt az internetbe. Manapság a vállalkozások többsége rendelkezik honlappal vagy legalábbis egy Facebook-oldallal, amelyen keresztül kapcsolatba tud lépni vásárlóival. A következő lépcsőfokot a mobilkijelzőkre optimalizálás jelenti, amit előbb-utóbb mindenkinek el kell végeznie, hiszen mind többen böngésznek okostelefonnal és táblagéppel, másrészt a Google hátrébb sorolja a találati listájában azokat a weblapokat, amelyek nem képesek kisebb kijelzőkre is adaptálódni. Adja magát a kérdés: miért nem azonnal mobilapplikációt készítünk? Nem is gondolnánk, mennyire egyszerű egy alaptudású app összeállítása, valójában akár egy délután alatt is felépíthető nulláról egy mikrovállalkozás Android- és iOS-jelenléte.

Csak néhány kattintás



Ehhez ráadásul mélyebb informatikai ismeretekkel sem kell rendelkeznünk, a honlapépítő szolgáltatásokhoz kapcsolódóan ugyanis egy WYSIWYG szerkesztőben gyakorlatilag a "kapod, amit látsz" felületen csak össze kell húzogatnunk a nekünk tetsző elemeket és rákattintani a megfelelő paraméterekre.

Természetesen e módszerrel előre elkészített sablonokból, vázakból és tartalmi elemekből építkezhetünk csupán, így a végeredmény valamelyest uniformizált lesz, ám e kivitelezésnek köszönhetően programozói tudás nélkül is látványos eredményeket érhetünk el, ráadásul a fejlett szolgáltatások a haladó felhasználók számára lehetővé teszik a saját kód feltöltését, miáltal már tényleg kedvünkre alakíthatjuk applikációinkat. A szolgáltatások üzemeltetői ráadásul a legtöbb esetben elvégzik helyettünk a publikálást is, ezenfelül gazdag analitikai és marketingeszközöket is a kezünkbe adnak.

Fizetés távozáskor



Jó hír, hogy szinte az összes fejlett szolgáltatás rendelkezik próbaverzióval, azaz szabadon összeállíthatjuk saját appunkat, ám rossz hír, hogy szinte mindig a publikáláskor kell fizetnünk, azaz ha fáradságos munkánk eredményét szeretnénk másoknak is megmutatni, akkor már a zsebünkbe kell nyúlnunk. Vannak üdítő kivételek, amelyek harminc napig szinte bármit megengednek, ám első körben ezek is csupán tesztelésre alkalmasak, nem szabad ragaszkodnunk hozzájuk csak azért, mert elkezdtük már velük összeállítani programunkat.

Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy először vesse papírra, milyen applikációt szeretne viszontlátni. Ha fejben összeállt az ötlet, próbáljunk ki több szolgáltatást, keressük meg azt, amelyikkel a legkevesebb kompromisszumot kell megkötnünk. Kritikus pont például a regisztráció, a felhasználók azonosításának kérdése, mint ahogy a webáruház és az űrlapok használata is - habár utóbbiakat a legtöbb szolgáltatás felkínálja, a megvalósításban bőven találhatunk minőségi eltéréseket.

Mi is kipróbáltunk majd egy tucat szolgáltatást, hogy megtaláljuk közülük a legjobbakat. Végül négy megoldásra szűkítettük keresésünket, amelyek közül három fizetős, ámde segítségükkel akár egy hétvége alatt is felépíthetjük applikációnkat, míg a negyedik főként az informatikai oktatásban használható, viszont előnye, hogy ingyenes, és elkészített csomagjait közvetlenül a mobileszközeinkre is telepíthetjük.

Swiftic - Mutasd a Facebookodat!



Rögtön előrebocsájtjuk, hogy a bemutatott szolgáltatások közül a Swiftic - korábbi nevén Como - kezelése a legbarátságosabb, menürendszere ugyanis átlátható, minden fontos beállítás és funkció mindössze két kattintásnyi távolságra van, ami visszafogott funkcionalitása miatt alakulhatott így. Már az első lépések is beszédesek, új programunk nevének megadása után ugyanis a Swiftic varázslója azonnal a kapcsolódó Facebook-oldalunk után tudakozódik, mivel a közösségi oldalakon vezetett profilokat tudja a leghatékonyabban mobilappá változtatni.

Az így nyert tartalmakat integrálja készülő programunkba, az eredményt pedig a következő szerkesztőablakban láthatjuk, ahol megjelenik egy valós idejű betekintőpanel, és nyomon követhetünk a szoftveren végzett minden változtatást.

Először a [Style&Navigation] fület érdemes megkeresni és elsőként kiválasztani a nekünk tetsző témát; majd a használandó vázat, elrendezést, színpalettát határozhatjuk meg, illetve beállíthatjuk az app ikonját, nevét és nyitóképét. Az alapozás után az [App features] menüben adhatunk a programhoz új funkciókat, és kezelhetjük a meglévőket. Itt a legalapvetőbb tartalmi blokkokat mind megtaláljuk, azaz vihetünk fel szövegdobozt, Facebook-galériát és adatfolyamot, megadhatunk kapcsolati adatokat, elhelyezhetünk térképet, űrlapot és videót is.

A Swiftic erőssége azonban az ügyfélmegtartás, e téren meglehetősen fejlett funkciókat kínál: létrehozhatunk vásárlóinknak kuponokat, virtuális matricagyűjtőket, valamint egy kaparóssorsjegy-szerű modult is beépíthetünk programunkba. Más szempontból viszont nem ennyire kreatív a szolgáltatás, így hamar azt érezhetjük, hogy a kevés beállítási lehetőség megköti a kezünket.

Buildfire - Plugináradat



Egyedi módon nem oldalakban, funkciókban, hanem pluginokban gondolkodik a Buildfire, így például a nyitóképernyő is egy pluginnek felel meg, mint ahogy minden, később a projekthez adott lap ugyanezt az elnevezést használja, és lépten-nyomon ezeket a logikai egységeket kell kezelnünk. Készüljünk fel rá, hogy rengeteg lesz belőlük, cikkünk írásakor 45 különbözőt plugint számoltunk meg, és mindegyik hasznos megoldással gazdagítja programunkat.

Megtaláljuk köztük a népszerű videoszolgáltatásokat (YouTube és Vimeo), külső űrlapkitöltőket (TypeForm,JotForm, Google Forms), valamint aktiválhatjuk az üzenőfalat (Social Wall), az asztalfoglalást (OpenTable), a PDF-megjelenítőt (PDF Viewer), a webáruházat (Ecommerce), sőt akár egy médialejátszót (Audio Media Player) is beépíthetünk programunkba, vagy bármilyen egyedi kódot (Custom). Mint látható, akár egy fejlett szoftvert is létrehozhatunk a Buildfire közreműködésével; az egyes blokkokat részletesen konfigurálhatjuk, akár oldalanként eltérő elrendezést kérve. Szabályozhatjuk, mely tartalmakhoz kérünk regisztrációt, ami meglehetősen ritka a hasonló szolgáltatások körében.

Előnye ezenfelül, hogy a felületén belül megtalálható betekintőablak nemcsak készülő applikációnk előnézetét jeleníti meg, hanem egyúttal a navigációt is segíti, hiszen mindig az éppen aktív tartalom beállítási ablakát mutatja. Elméletben a szolgáltatás a tervezett app mobilos megtekintését is lehetővé teszi, ám tesztünk során három kérésből egyszer sem kaptuk meg az ehhez szükséges linket. Reméljük, hogy átmeneti problémáról volt szó, főleg hogy az éles publikáláshoz már aktív előfizetés szükséges; 49 dollárba kerül, amennyiben elsőként csak egy teszthónapot fizetünk ki.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.