A tökéletes gyerekmobil

|

Számos előnnyel jár, ha iskolás gyermekünknek okostelefont vásárolunk, azonban nem mindegy, milyen szempontok alapján választunk készüléket.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy pontosan mikor is kell gyermekünk számára mobilt vásárolni, de tény, hogy a mai gyerekeknél egyre hamarabb érkezik el ennek az ideje. Ma már a hétköznapokban is fontos és hasznos, hogy legyen okostelefon a gyermeknél, amelynek segítségével bármikor, bárhonnan elérjük őt, és ő is azonnal kapcsolatba léphet velünk. A mobilvásárlás ideje gyermekenként és családonként változó, de amikor eljön, fontos, hogy olyan eszközt válasszunk, amely minden igényt kielégít, megbízható, ugyanakkor nem túlzás.

A szülők gyakran elkövetik azt a hibát, hogy engednek a gyermek nyomásának, aki a minél jobb mobil felé húz, mert arra számít, az jobb társadalmi pozícióval is jár majd számára. Cikkünkben megmutatjuk, mire érdemes figyelni, ha a gyermeknek keresünk okostelefont, és arra is adunk tanácsot, hogy mit tegyünk, ha már megvan a készülék, és szeretnénk azt megfelelően beállítani.

Felejtsd el a felső polcot!

Az iskolai népszerűséget rövid időre könnyű kivívnia gyermekünknek egy drága telefonnal, de az így szerzett státusz egyrészt tiszavirág életű, másrészt felesleges ezért sokat költenünk. A csúcstelefon funkcióit jellemzően nem használják ki a gyerekek, ráadásul a magas vételár miatt igazán kellemetlen, ha véletlenül összetörik a készülék, vagy elvész, esetleg ellopják. A belépőszintű vagy a középkategóriás modellek is kellőképpen felszereltek egy tanuló számára; egy ilyennel is minden fontos feladatot el tud végezni, a telefonálás mellett chatelhet, fényképezhet és játszhat is.

Buta vagy okostelefon: Sokan úgy döntenek, hogy telefonáláshoz, SMS-ezéshez egy filléres butatelefon is elegendő. Ez valóban így van, de sok bajt okozhatunk vele, és sok hasznos szolgáltatásról lemondunk. Egyrészt a gyermek nem lesz maradéktalanul boldog, ráadásul amikor az iskolában ennek híre megy, könnyen ki is csúfolhatják érte.

Az úgynevezett butatelefonnal mi sem érjük el gyermekünket például chaten, ami kényelmes, olcsó, diszkrét és gyors, nem küldhetünk képeket, de ennél is fontosabb, hogy nem használhatjuk a helymeghatározást, ami különösen geokerítések beállításával válik hasznossá. Az ár egyre kevésbé kizáró ok, már olcsón is lehet használható okostelefont kapni, akár kártyás csomagban vagy függetlenül is.

Masszív külső: Sok szülő rögtön a strapabíró telefonok között nézelődik, ám ez nem feltétlenül indokolt; védeni kell ugyan a készüléket, de ennyire azért mégsem. Észszerűbb megoldás az új telefonra rögtön egy vastagabb, a kijelzőt is védő tokot választani.

Mobilrendszer: A strapabíróság mellett a platform a következő nehéz döntés. Logikusnak tűnik azt a mobil operációs rendszert választani, amelyik a családban is elterjedt, így a gyermek már megtanulta használni a szülők telefonjain. Ha ez éppenséggel az Apple iOS, gondot jelenthet, hogy még a legolcsóbb készülék is nagyon drága azok közül, amelyeken ez található. A haldokló Windows Mobile-t szintén nem ajánljuk. Marad hát az Android, amelyből rengeteg verzió van használatban. Ennek - népszerűsége miatt - biztonsága is kiemelt kérdés, de szerencsére ehhez minden eszköz adott.

Méret: Miután gyermekünk állandóan úton vagy iskolában, edzésen, barátoknál van, a túlméretezett telefon nem ideális. Helyette egy kisebb, 4,7-5,2 colos modellt válasszunk, amit akár zsebben, oldaltáskában is kényelmesen lehet hordozni, és kisebb kézzel is jól kezelhető. A felbontás kevésbé lényeges, de azért a modern appok miatt a HD (1280×720) pixelmennyiség már ajánlott.

Funkciók: A kamerára nagy szüksége lesz gyermekünknek, hogy sok fotót készíthessen mindenről, amivel találkozik, ennek ellenére nem kell túlzásba esni: már az alapszintű mobilkamerák is elfogadható képet készítenek nappali fényviszonyok mellett. A hálózatos résznél az LTE kifejezett előny, különösen akkor, ha sokat chatelünk, esetleg gyermekünk online zenét is hallgathat. A tárhelyre ne legyen gondunk, ebből az alapszint is elegendő, legfeljebb kiegészíthetjük mSD-kártyával a beépített adattárolót, ha sok zenét, képet halmozott fel.

Szoftver és előfizetés

A telefon mellett legalább ugyanannyira fontos a megfelelő gyermekfelügyeleti szoftverek és az előfizetés megválasztása. A Play áruházban számtalan, a telefon használatát korlátozó, monitorozó, távoli megfigyelő szoftver érhető el, amely a szülőknek részletes jelentéseket készít, és riasztásokat küld gyermekük mobilhasználatáról.

Ezek hasznosak, és mindenképpen érdemes beszerezni egyet, de sajnos sok az átverés és a hiányos programcsomag. A Google például gondosan fejleszti Családi Kapcsolat (Family Link) rendszerét, amely egycsapásra megoldja a gyermekfelügyeleti gondokat.

Általában a vírusirtó-készítő cégek megoldásait érdemes kipróbálni (ezek bizonyos fokig ingyenesek), amelyek között egészen jól használható rendszereket is találni. Ez a választás már csak azért is előnyös, mert a korlátozás, megfigyelés mellett a gyermek telefonja a vírusoktól, támadásoktól is védett lesz. Fontos azonban, hogy a választást és a korlátozás szintjének beállítását beszéljük át gyermekünkkel is, hogy közös megegyezésre jussunk, és a sok tiltással ne arra késztessük, hogy feltörje és kiiktassa szülői felügyeletünket.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.