Minecraft-suli: Készíts saját modot!

|

Ha kacérkodsz a játékfejlesztés gondolatával, saját modok összeállításával meglehetősen sokat fejlődhetsz. A Minecraft tökéletes közeget kínál ehhez.

Rengeteg lehetőséget kínál a Minecraft arra, hogy a felhasználók saját modok készítésével járuljanak hozzá a játék világának bővítéséhez, ám ez a széles opciókínálat jelentősen beszűkül kódolási ismeretek hiányában. Ebben az esetben segít az MCreator nevű alkalmazást, amely nem csak a kezdeti szárnypróbáltatások alatt fogja kezüket: hatalmas eszközkínálata és számtalan kiegészítőalkalmazása - amelyek között még kódeditor is található - miatt a bővítmények megalkotásának folyamatát magasabb szinten űzők is kedvükre barangolhatnak felületén.

A szoftver a gyártó oldaláról szerezhető be, és a verziók között a legfrissebb támogatott Minecraft kiadás a 1.12.2-es. A letöltést követően kezdődhet is a telepítés, amely viszonylag gyorsan lefut, azonban ezzel még korántsem érnek véget az installáció körüli teendőid. A szoftver elindítása előtt egy, a legfrissebb Minecraft változattal kompatibilis Forge is kerüljön fel számítógépedre, mert csak a modkezelő közreműködésével aktiválhatod kockavilágodban a saját kezűleg összeállított módosítóalkalmazást.

A Forge telepítése után elindíthatod az Mcreatort, az asztali ikonjára kattintva: a szoftver az első start során alapos háttérmunkába kezd, géped használatáról nagyjából 10-15 perces időintervallumra le is mondhatsz. A kissé gyengén optimalizált szoftver az indításhoz szükséges komponensek beszerzésével jelentősen leterheli a lemezt és a memóriát, amikor azonban végez, visszaáll minden a rendes kerékvágásba. Egy regisztrációs oldal fogad, ahol érdemes gyorsan létrehoznod saját felhasználói fiókodat, mert számos extra funkciót csak ennek birtokában élesíthetsz.

Világszabályok

Ismerkedésképpen térképezd fel alaposan az MCreator felületét. Az indítást követően a főoldalon bejelentkezhetsz a szolgáltatásba, betöltheted a már meglévő alkotásokat, és az oldalsó listát böngészve felfigyelhetsz arra, hogy akár több Workspace egyidejű kezelésére is lehetőség van. A logindoboz alatt egy kis ablakban találod a szolgáltatás linkgyűjteményét, ha pedig kicsit lejjebb vándorol tekinteted, megpillanthatod a szolgáltatás üzemeltetői által kiválasztott legjobb modot, és akár ötletet is meríthetsz következő projektedhez; amennyiben kellően minőségi kiegészítőt készítesz, könnyen te is ezen a főoldalon találhatod alkotásodat.

Remekül tagolt környezetben négy fülön helyezkednek el az egyes funkciók. Az első oldal a Workflow, vagyis a munkaterület nevet kapta; kezdeti szárnypróbálgatásaid során valószínűleg ezen töltöd majd a legtöbb időt. Két funkció áll rendelkezésre, amelyekkel világod szabályrendszerét módosíthatod. Válaszd a [Global events] menüpontot, és az itt megjelenő eseményeknél add meg, hogy a leírt forgatókönyv bekövetkezése után mi történjen. Kódolási ismeretekre ugyan nem lesz szükség, de egy kis nyelvtudás azért nem árt, mert az egyes funkciók angolul jelennek meg. A kiszemelt történés felett található [Add event result] gombra kattintva elkezdheted összerakni egyedi világszabályaidat.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.