Minecraft-suli: Ház a semmiből

|

Néhány sor kóddal felépíthetünk egy olyan menedéket, amely biztonságot nyújt a beköszöntő sötétségben az éj teremtményei ellen, a nap sugarai azonban eltüntetik.

Kreatív módban, békés szándékú mobok mellett bizony nehezen tűnhet fel, hogy a Minecraft egy rendkívül sötét oldallal is rendelkezik, amely - ha túlélésre játszunk - pillanatok alatt felemésztheti még a legtapasztaltabb játékosokat is. Amint leszáll az éj, ellepik a környezetet a ránk vadászó szörnyek, amelyeknek egyetlen célja, hogy a felkelő nap sugarait már csak az újjáéledést követően csodálhassuk meg. Védekezni természetesen rengeteg módon tudunk ellenük; legtöbben az otthonukban húzzák meg magukat e rövid idő alatt, azonban a ház bebiztosítása sem minden esetben egyszerű feladat. Cikkünkben a kreatív mód egyik csodáját mutatjuk be, amelynek segítségével pillanatok alatt felhúzhatjuk saját otthonunkat. Csupán néhány egyszerű parancsot kell használnunk, hogy négy fal között találjuk magunkat.

Alapkoncepciónk tehát egy ideiglenes menedék felépítése lesz, amely az est leszálltakor a semmiből elkészül, és amint felkel a nap, egyből köddé válik. Az önfelépítő házhoz persze jelentős előképzettségre lesz szükségünk, így a kezdés előtt érdemes lehet előásni Redstone-ismereteinket és command block-tudásunkat is, ezek hiányában ugyanis csak nehézkesen rághatjuk majd át magunkat a prezentált lépéseken.

Köveket idézünkAlapvetően command blockok belsejébe kell majd bepötyögnünk kódjainkat, azonban teljesen felesleges lepakolni a parancskockákat addig, amíg nem találkoztunk a használatukhoz szükséges utasításokkal. Először érdemes megismerkedni a blokkidéző parancsokkal, mert a semmiből előbukkanó házunk alapját e funkcióval valósítjuk meg. Igaz, ha nem akarunk túlságosan mélyen elmerülni a Minecraft-utasítások világában, nem lesz túlzottan nehéz dolgunk, mindössze a fill parancsra lesz szükségünk, amellyel egyetlen szempillantás alatt blokkok százait küldhetjük a képernyőre.

Az utasítás működésének szemléltetéséhez hívjuk elő a T-billentyű leütésével a chatablak beviteli mezőjét. Ezt követően a /fill kezdőszöveg után a feltölteni kívánt terület kezdő- és végkoordinátáit gépeljük be (összesen hat számot), végül pedig helyezzük el a kiszemelt anyag hivatalos megnevezését a minecraft: kulcs után. Tehát amennyiben kőblokkokkal szeretnénk feltölteni a világunk 1 1 1-es és 2 2 2-es koordinátái közötti területet, azt a /fill 1 1 1 2 2 2 minecraft:stone kóddal tehetjük meg.

Ezzel pedig igazából szinte minden szükséges alappal rendelkezünk ahhoz, hogy megalkossuk ideiglenes éjszakai menedékünket. A reggeli eltüntetéshez a kulcs még abban rejlik, hogy feltöltött területünkön a kőblokkokat levegőre cseréljük, tehát a már tesztelt parancsban a stone kulcsszó helyett az air szöveget gépeljük be.
    

Blokkba vésett utasításokKöveket tehát már idézni és eltüntetni is tudunk, így már csupán ezt a tudást kell kissé kibővítenünk időzített házunk megalkotásához. A folytatáshoz hívjuk le a parancsblokkokat, vagyis a chatablakba gépeljük be a /give startutasítás után felhasználónevünket, majd biggyesszük a végére a command_block kulcsszót, és máris csak egy enterre vagyunk attól, hogy karakterünk kezében megjelenjen a szükséges elem. Ezután kezdjük el a terep feltérképezését, és döntsük el, hogy mekkora házat szeretnénk létrehozni az ügyes paranccsal.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.