Kertészkedj okosan

|

Növényeid nevelgetésére is bevetheted az IoT-eszközöket, cikkünkben bemutatjuk, hogy is kezdd el a zöld környezet digitális továbbfejlesztését.

Rengeteg felhasználási módot találhatsz egy kis kutatást követően, melyek remekül kiaknázzák az Arduino mikrokontrollerek különleges képességeit, és bizony a különféle automatizációs folyamatokat még olyan területeken is hasznosíthatod, amiket csak ritkán kapcsolsz össze az informatika világával.

A digitalizáció folyamata ugyanis ma már szinte minden hobbiban felütötte a fejét, a programozói tudás és tapasztalat pedig számos helyen bevethető. Ilyen például a kertészkedés világa is, ahol bizony néhány megfelelő kiegészítő beszerzésével és némi kódolással még azt is elérheted, hogy a növényeid szó szerint kommunikáljanak veled. Cikkünkben összeszedtük és bemutatjuk, hogyan segítheti egy aprócska mikrokontroller a házi ültetvényed, vagy a szobai dísznövényeid gondozását, és melyek azok a kiegészítők, amiket érdemes lehet beszerezned ehhez a művelethez.

Ami mindenképp kell

Az Arduino mikrokontrollerekkel is sok-sok projekt megvalósítása lehetséges, azonban egy kertészeti feladat digitalizálása könnyedén eszközigényes műveletté válhat. Éppen ezért csupán azokat az apró projekteket mutatjuk be cikkünkben, melyek minimális befektetéssel is megvalósíthatunk. Természetesen az első lépésekhez mindenképp szükség lesz egy-két komponensre, melyek nélkül nem is érdemes belevágni az okoskerttel kapcsolatos projektek elkészítésébe. Elsőként, mivel egy laptopot nem hagyhatsz folyamatosan bekapcsolt állapotban a szenzorokkal teletűzdelt növény mellet kénytelen leszel elszakadni a számítógéptől, ennek hatására pedig a soros monitoron megjelenő adatokra és visszajelzésekre már nem számíthatsz. Szükséged lesz tehát valamilyen fizikai kiegészítőre, mely a környezeti tényezők kedvezőtlen változása esetén azonnal jelez - tehát a szenzorokon keresztül tulajdonképpen a programozott információk alapján a növény szól, ha valamire szüksége lesz -, így pedig időben cselekedhetsz. Ehhez a legegyszerűbb, ha LED-diódákat használsz, azonban, ha szereted bonyolítani a projekteket akár a különféle kijelzők, sőt még a hanghatások is bekerülhetnek az alapvető kiegészítőid közé.

A beszerzett szenzorokat aztán mindenképp valamilyen formában el kell helyezned az összeállításod felületén, így, ha nincs lehetőséged ezeket a komponenseket összeforrasztani egy prototípuslapkára is szükséged lesz. Azzal a lépéssel, hogy csak a kódok feltöltésére használjuk a számítógépet egy másik probléma is testet ölt, hisz az eddigi USB-s tápellátást kénytelen leszel külső áramforrással helyettesíteni. A készülék DC-portjára csatlakozó áramforrásokat szerencsére viszonylag könnyedén és költséghatékonyan beszerezheted, sőt a kialakítást is szabadon megválaszthatod, ugyanis a különféle elemes változatoktól egészen az akkumulátoros megoldásokig szinte mindent megtalálsz a mikrokontrollerekkel foglalkozó üzletek kínálatában. Persze nem kell egyből a beszerzést választanod, ha ugyanis egy USB-s külső telep a rendelkezésedre áll, akár azt is bevetheted, így nem kell extra alkatrészeket beszerezned, az eddig is megszokott módon, az adatkábeleden keresztül mehet az áramellátás.

Növényi igények

Alapvetően egy növény boldogságához csupán három dologra van szükség: tápanyagban gazdag talajra, napfényre és nedvességre. Szerencsére mindhárom komponens vizsgálatára lehetőséget kínálnak az Arduino mikrovezérlőkhöz beszerezhető szenzorok, ezeknek köszönhetően pedig számszerűsíthetjük a növényünk igényeit.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.