Magyarok nyertek az Epson robotversenyén

|

A Pécsi Tudományegyetem öt hallgatója nyerte meg az Epson pályázatán meghirdetett hat ipari robot egyikét.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Műszaki és Informatikai Kar, Gépészmérnöki Tanszékének hallgatói és oktatójuk nyerték az Epson 2018-as EMEAR (Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Oroszország) régióban meghirdetett "Nyerjen egy robotot!" pályázatának egyik első díját. A robottal és a kiterjesztett valóság okosszemüvegeivel, új módszer alkalmazásával már akár a közeljövőben is távvezérléssel végezhetnek el bizonyos műtéteket.

Ez az eljárás nagy előrelépést jelentene azokban az esetekben, amikor valamilyen okból nem lehet hozzá(f)érni a beteghez. A megnyert készüléket a tervek szerint a robotika oktatásba is bevonja a pécsi egyetem, ahol az adott robot kinematikájának megfelelő programozást és programkörnyezetet is oktatják.

A díjnyertes csapat tagjai: (B-J) Wágner Dávid, Pelles Kinga, Elmauer Péter, Dr. Háber István, Bencsik Gergely (nincs a képen)

"A cél egy olyan kiterjesztett valóság alapú tér létrehozása, amelyben a robottér koordinátarendszere, szabadságfokai és utasításkezelése összeregisztrálásra kerül a modelltérrel, így a robot az eszköz szenzorjai révén emberi gesztusokkal lesz irányítható. További haszna ennek, hogy az ismert robottér által a kiterjesztett valóság alapú modelltér aktívan módosíthatóvá válik, így lehetővé téve olyan orvosi szimulációkat, melyben a robot szerepet kap (asszisztencia, műtét stb.)." - mondta Dr. Háber István, a PTE Gépészmérnöki tanszékének vezetője.

A beérkezett projektek mennyisége - vagyis az, hogy a zsűri tagjai több mint ötven pályázatot bíráltak el - és minősége indikálta azt a döntést, hogy az eredeti pályázatban meghirdetett három robot helyett hat találta meg a helyét a tehetséges fiatalokból álló csapatoknál. "Nem szerettük volna, hogyha bármelyik győztes csapat elesik a lehetőségtől, hogy megvalósíthassa a technológiai fejlődés szempontjából is fontos projektjét" - nyilatkozta Fábián Miklós, az Epson Magyarország vezetője.

A pályázat másik magyar vonatkozása, hogy a zsűritagok között ott volt Dr. Paniti Imre, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa is. A robotikai szakemberekből álló zsűri szigorú kritériumok alapján választotta ki a beérkezett pályázatok közül a legjobbakat. A pécsi egyetemisták mellett öt másik kiemelkedő projekt nyert ipari robotot:

- Heinz-Nixdorf-Berufskolleg, Németország, "Online kereskedelem szimulálása egy cukorkatöltő gyár példáján keresztül" projekt
- Dublini Technológiai Egyetem, (korábbi Tallaght-i Technológiai Intézet, a Dublin-i Technológiai Intézet és a Blanchardstown-i Technológiai Intézet) Írország, "Robotika, élelmiszer-termelés és betakarítás" projekt
- Plymouth-i Egyetem, Egyesült Királyság, "Önfejlesztő robot által támogatott gyártás - intelligens, fenntartható munkacellák" projekt
- Padovai Egyetem, Olaszország, "ChocoBot - ünnepi torták energiatakarékos egyedi díszítése és nagy méretű csokoládéépítmények prototípusának gyors elkészítése" projekt
- Paviai Egyetem, Olaszország, a "Mélytanulás a biztonságos ember-robot interakciók érdekében" projekt

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.