Jól szerepeltek a magyar lányok az európai matematika diákolimpián

|

Összesítésben a nyolcadik helyen zárta a nemzetközi versenyt a hazai csapat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, április 6. és 12. között Egerben rendezték meg az Európai Leány Matematikai Diákolimpiát (European Girls' Mathematical Olympiad, EGMO). Ez volt az első alkalom, hogy az eseménynek Magyarország adott otthont, az eredmény fényében pedig büszkék lehetünk a hazai csapatra.

A magyar lányok az 57 résztvevő ország között a nyolcadik, az európai nevezőket figyelembe véve pedig az ötödik helyen zárták a nemzetközi agytornát. A diákolimpiához 17 országból online csatlakoztak, az olimpikonok teljes létszáma velük együtt 222 fő volt. A két versenynap (április 8-9.) során az ifjú matematikus lányoknak 3-3 feladatot kellett megoldaniuk, ehhez mindkét napon 4,5 óra állt rendelkezésükre. 

Hazánk 8 fős csapattal képviseltette magát, amely összesen egy arany-, három ezüst- és három bronzéremmel zárta a versenyt. Fülöp Csilla aranyérmes lett, a hivatalos európai versenyzők között összesítésben az egyéni osztott 3-4. legjobb eredményt érte el.

Fülöp Csilla az aranyérem átvételekor. Fotó: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A nemzetek versenyében a legeredményesebb az Amerikai Egyesült Államok csapata lett, legjobbjuk, Jessica Wan hibátlanul oldotta meg az összes feladatot. Az elért pontszámok alapján a szakmai zsűri 23 aranyérmet, 32 ezüst- és 62 bronzérmet osztott ki, valamint 47 résztvevőt kitüntető dicséretben részesített. A 123 európai versenyző hivatalos versengésében 10 arany, 22 ezüst, 33 bronzérem és 27 dicséret talált gazdára.

A részletes versenyeredmények az EGMO honlapján böngészhetők.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.