Egerben rendezik meg a lányok matematikai európai diákolimpiáját

|

60 ország több mint 150 versenyzője vesz rész a napokon belül induló megmérettetésen.

Számos egyéb területhez hasonlóan tudósokból is informatikusokból is világszerte súlyos hiány tapasztalható, melynek fényében különösen elkeserítő, hogy még ma is kisebbségben vannak a nők a természettudományos, informatikai, mérnöki és matematikai (STEM) diplomások között.

Az éves során számos program indult a helyzet javítására, az egyik ilyen a 2012 óta megrendezésre kerülő Európai Leány Matematikai Diákolimpia (European Girls' Mathematical Olympiad, EGMO), az első kifejezetten lányoknak szóló verseny. Az idei diákolimpiának most először Magyarország, azon belül is Eger ad otthont, az április 6. és 12. között zajló eseményre 40 ország több mint 150 versenyzője látogat el személyesen, míg több mint 10 nemzet diákja online csatlakozik.

Hazánk a kezdetektől részt vesz az eseményen, amely ma már nem kizárólag Európából fogad versenyzőket. A kísérőkkel és önkéntes segítőkkel együtt mintegy félezer embert mozgat meg a rendezvény Egerben. A főszervező az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Bolyai János Matematikai Társulat és A Gondolkodás Öröme Alapítvány. A verseny egyik platina fokozatú szponzora pedig a Morgan Stanley, amely már 2018 óta támogatja a magyar csapatot.

"A matematika műveléséhez szükséges készségek nemtől függetlenek, mégis kevesebb lány méretteti meg magát a legmagasabb szinten. Fontos egy olyan keretrendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy nemtől függetlenül minden tehetséges gyerek felfedezhesse a matematika szépségeit, és a legkiválóbbak nemzetközi szinten is próbára tehessék tudásukat"

- emelte ki Molnár-Sáska Gábor, a magyar csapat egyik felkészítője, a Morgan Stanley munkatársa. Az EGMO-n induló versenyzőknek két egymást követő napon 3-3 feladatot kell megoldaniuk 4,5 óra alatt. A szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a diákolimpián kívüli programokra, hogy a résztvevők minden tekintetben hasznosan és kellemes élményeket szerezve tölthessék a verseny hét napját. Idén Eger, Szilvásvárad és Budapest kínál különleges programokat a világ legjobb matekos lányainak, akikre egyebek mellett játékos városnéző matekverseny és táncház is vár.

Az EGMO lehetőség, hogy a matematikát szerető és abban tehetséges lányok mind az országukon belül, mind nemzetközi szinten találkozzanak egymással, kapcsolatokat építsenek, barátságokat köthessenek és persze, hogy építsék szakmai önbizalmukat is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, amelyek rendszeresen részt vesznek az EGMO-n, egyre több lány kerül be a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára kijutó vegyes csapatokba is. Így van ez Magyarországon is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.