Hamarosan döntés születhet a nyelvvizsga-amnesztia ügyében

|

A tárca nélküli miniszter sajtóáttájékoztatóján ismét szóba került a kérdés.

Néhány hete írtunk róla, hogy a kormány továbbra is fontolgatja nyelvvizsga alóli felmentés meghosszabbítását a diplomák esetében. A nyelvvizsga-amnesztiaként emlegetett mentesség lehetővé teszi, hogy a végzősök az előírt nyelvismereti követelmények nélkül is átvehessék a diplomájukat.

Most pedig úgy tűnik, hogy hamarosan kész válaszunk lesz gazdaság beindításával indokolt engedmény ügyében, Novák Katalin tárca nélküli miniszter ugyanis erről beszélt az Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Novák bejelentette, hogy a testület az amnesztia meghosszabbítását javasolja a kormánynak, amiről már a szerdai kormányülésen döntés születhet. Az újságírói kérdésre adott nyilatkozat előzménye, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a napokban közölte, hogy egyeztetést folytattak az ügyben az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, szintén kérve az amnesztia meghosszabbítását.

"Tekintettel arra, hogy az érintett hallgatók szakmai tudásukat a záróvizsgákon már bizonyították, a HÖOK azt kéri a kormányzattól, hogy a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga követelményt függessze fel a 2021. augusztus 31-ig záróvizsgázók számára, beleértve a 2020/21-es tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is."

- írta a hallgatói szervezet közleménye, majd az ITM is az amnesztia meghosszabbítását javasolta az operatív törzsnek. A labda így most a kormánynál pattog, de az előzmények ismeretében meglepő lenne, ha eltörölnék a mentességet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.