2000 gyermek látogatta meg a Jövő Utcáját

|

Az interaktív tudományos kiállításon startupok, egyetemi kutatóintézetek, innovatív oktatási- és közintézmények, nagy technológiai cégek és a fenntarthatóságért dolgozó civil szervezetek vonultak fel.

Két napra technológiai tanösvénnyé alakult a fővárosi Corvin sétány. Az érdeklődők a többi között robotokkal, drónokkal, agyhullámokkal vezérelhető társasjátékkal, GPS alapú meseszövő alkalmazással, VR eszközökkel, modern járműipari kutatásokkal, okos város fejlesztésekkel ismerkedhettek meg. A diákcsoportokat speciális módszertannal vezették végig a kiállításon, a technológiákat több helyszínen diákanimátorok magyarázták kortársaiknak.

"A Jövő Utcája nagyon fontos állomása az EPAM 5 évvel ezelőtt indított e-kids programsorozatának. Megint közelebb kerültünk a célunkhoz, rengeteg gyermek érdeklődését sikerült felkelteni a tech-világ iránt." - összegzett az egyik főszervező, az EPAM Systems Kft. ügyvezetője, Vinkó Bence. A nemzetközi szoftverfejlesztő cég építette fel azt a digitális játszóteret, ahol táncoló és beszélő robotok, digitális kifestő, interaktív zenegép várta a gyerekeket 2 éves kortól.

A rendezvény népszerű helyszíne volt a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye, ahol sokan kipróbálták például azt a hegesztő szimulátort, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználó belépjen egy virtuális műhelybe, és ott valóságos módon gyakorolja a hegesztéshez szükséges mozdulatokat.

Más tanulási lehetőség is volt a Jövő Utcájában. Az iskolás gyerekek Scratch, Minecraft és micro:bit oktatáson és robotika szakkörön is részt vehettek. A csillagászat iránt érdeklődőket ingyenes planetáriumi előadásokon fogadták. A Jövő Utcája Minecraft foglalkozását például a HelloWorld Egyesület szakemberei tartozzák. A helyszínre többek között azt a tananyagot vittük el, amelyekkel a gyerekek a HelloWorld táborokban is megismerkedhetnek.

A látogatók elképesztő élményekről számoltak be, miután kipróbálták a legmodernebb VR eszközöket. Az ATMO fejlesztése például az 1945-ben szétbombázott Budapestre repítette vissza a VR szemüveg viselőit. A Lánchíd budai hídfőjénél megelevenedő csatatér látványát sokan valódi időutazásként élték meg. A startup fejlesztői szerint ezek a VR terek a turisztikában is fontos attrakcióként jelenhetnek meg a jövőben. Az interaktív kiállításon a középiskolás korosztály innovátorai is felvonultak. A többi között bemutattak egy saját fejlesztésű palacsinta nyomtatót, pókrobotokat, egy okos gitárpedált, illetve egy drónreptető alkalmazást is.

A Jövő Utcája egyben a IX. Tudományfesztivál helyszíne is volt, amely hagyományosan kapcsolódik a Föld Napjához. Így a környezettudatos életmódot népszerűsítő interaktív játékok és drámapedagógiai foglalkozások is színesítették a programot. A rendezvény fenntarthatósági pontján, a Grundon például bemutatták, hogy egy háztartáson belül, milyen eszközökkel és viselkedési mintákkal lehet fenntarthatóbb módon élni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.