Articsóka, a világ legszebb zöldsége

Olyan az ízük, mint a nyaralásé, igazi látványosság az ágyásban, és dísze lehet a vázában: az articsókák! Micsoda lenyűgöző növény!
Articsóka, a világ legszebb zöldsége

Februárban különféle articsókamagokat ültettem palántaföldbe az ablakpárkányon. Május óta a szabadban, különböző helyeken fejlődnek: a napos magaságyásban és a hátsó kert félárnyékos részében.

A napsütésben a jobban elterjedt Római fajta (Staunässe vermeiden – kerülni kell a pangó vizet) pompásan fejlődött, de egyetlen termést sem hozott. Ez azonban az első évben teljesen normális. Ha átvészeli a telet, a következő évben sok articsókát fog hozni.

Különösen fagytűrőnek számít a Violett di Chioggia fajta. Minden fajta sok vizet és mérsékelt trágyázást igényel. Enyhe téli takarás ajánlott.

Az articsókákat bimbóként kell leszedni, amint elkezdenek lilán virágozni, már nem ehetők, viszont annál dekoratívabbak.

Az articsókát 35 percig főzik sós-citromos vízben. A levelek húsa és a szíve is finom vinaigrette-tel vagy fokhagymás mártással – és máris a napfényes délről álmodozunk…

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya szerepe a tudatos táplálkozásban

Az édesburgonya szerepe a tudatos táplálkozásban

Az egészségtudatos táplálkozás egyre több ember életében válik központi kérdéssé. Nemcsak a testsúly megtartása vagy a betegségek elkerülése a cél, hanem az általános jóllét, a kiegyensúlyozott energiaszint és a minőségi életmód megvalósítása.

Articsóka, a világ legszebb zöldsége

Articsóka, a világ legszebb zöldsége

Olyan az ízük, mint a nyaralásé, igazi látványosság az ágyásban, és dísze lehet a vázában: az articsókák!

Mely italoktól óva int a táplálkozási szakértő?

Mely italoktól óva int a táplálkozási szakértő?

Hogyan pótolhatjuk legjobban a folyadékot hőség esetén – és hol rejtőznek a veszélyek.