Articsóka, a világ legszebb zöldsége

Februárban különféle articsókamagokat ültettem palántaföldbe az ablakpárkányon. Május óta a szabadban, különböző helyeken fejlődnek: a napos magaságyásban és a hátsó kert félárnyékos részében.
A napsütésben a jobban elterjedt Római fajta (Staunässe vermeiden – kerülni kell a pangó vizet) pompásan fejlődött, de egyetlen termést sem hozott. Ez azonban az első évben teljesen normális. Ha átvészeli a telet, a következő évben sok articsókát fog hozni.
Különösen fagytűrőnek számít a Violett di Chioggia fajta. Minden fajta sok vizet és mérsékelt trágyázást igényel. Enyhe téli takarás ajánlott.
Az articsókákat bimbóként kell leszedni, amint elkezdenek lilán virágozni, már nem ehetők, viszont annál dekoratívabbak.
Az articsókát 35 percig főzik sós-citromos vízben. A levelek húsa és a szíve is finom vinaigrette-tel vagy fokhagymás mártással – és máris a napfényes délről álmodozunk…