Így zajlott a magyarországi WRO Nemzeti Forduló

|

Tatabányáról és Debrecenből összesen hat csapat jutott ki a globális döntőre - ezek a csapatok fogják Magyarországot képviselni a costa ricai WRO döntőben.

A World Robot Olympiad (WRO) nemzetközi oktatási programként 2004-ben azzal a céllal jött létre, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természeti jelenségek megfigyelésére, ráirányítsa figyelmüket a fizikai jelenségek mélyebb megismerésére, valamint segítse és inspirálja a természettudományos tárgyak tanulását és motiválja a résztvevőket egy mérnöki, informatikai, kutatói szakma választására.  A WRO nemzetközi robotversenyek ugyanis ötvözik egy sportesemény izgalmát a Lego Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. A kezdeményezés az azóta eltelt évek során világversennyé nőtt.  Az idei évben a döntőt Costa Rica szervezi, a 14. WRO kihívását Robotok a fenntarthatóságért (Sustainabots: Robots for sustainability) témában fogalmazta meg.
 
A WRO magyarországi nemzeti fordulóinak szervezője az Edutus Főiskola. A nemzetközi szervezet által kiírt 4 kategóriából idén már 3 kategóriában hívta versengésre a 9-25 éves robottervező, építő és programozó fiatalokat.  A Regular és Open Category versenyeit 9-19 éveseknek Tatabányán szervezi az Edutus Főiskola. Az Advanced Robotics Challenge (17-25 évesek) versenyeinek pedig Debrecenben a National Instruments a házigazdája.

Idén az RC és Open kategóriák kihívásaira három korosztályban 73 csapat nevezett 18 városból - Tatabánya, Budapest, Vértesszőlős, Kecskemét, Nagyvárad, Szombathely, Debrecen, Győr, Szeged, Tata, Komárom, Sopron, Pécs, Kisvárda, Törökbálint, Kállósemjén, Dunaharaszti, Ajka.  A 70 megjelent csapatot a 70 éves Tatabánya polgármestere, Schmidt Csaba köszöntötte először. Majd Czunyiné dr. Bertalan Judit, a digitális oktatás tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos Pedagógus Napon külön köszöntötte a csapatvezetőket, felkészítő tanárokat és bejelentette, hogy a következő tanévtől a WRO és FLL is bekerül a közoktatás államilag támogatott tanulmányi versenyeinek a sorába.  

Ezt követően Némethné dr. Gál Andrea az Edutus Főiskola oktatási rektor-helyettese a versenyző tanulókhoz szólt, reményét fejezte ki, hogy ezeknek a versenyeknek a hatására egyre több diák választ majd mérnöki, természettudományos vagy informatikai pályát és jelentkezik például az Edutus Főiskola műszaki szakjaira. Azzal biztatta a csapatokat, hogy bár korosztályonként egy 1. helyezett lesz, aki Costa Ricába utazhat, de győztesnek érezheti magát minden csapat, amelyik képes volt olyan robotot tervezni, építeni és programozni, amelyik a kihívásokat teljesíteni tudja. A versenynek az igazi nyertese az a közösség, amelyik ezen fiatalok kreativitását, alkotó erejét, tudását a maga hasznára tudja fordítani.  dr. Szaniszló Gábor az Edutus Felnőttképzési Akadémia vezetője a legutóbb véget ért Mobilrobotok az oktatásban pedagógus akkreditált továbbképzés tanúsítványait adta át a megjelenteknek. A 21 végzett pedagógus közt 11 tatabányai képzési költségét Tatabánya város támogatta. 

A megnyitót követően kezdetét vette a kétnapos verseny. A meglepetésszabályok ismertetése után a csapatok néhány percig egyeztethettek csapatvezetőikkel, majd 180 percig építhették elemeire szétszedett Lego készletükből azt a robotjukat, amely megfelelt a szabály előírásainak. Azaz csak egy Mindstorms EV3 vezérlőegységgel rendelkezhetett, el kellett férnie egy 25 cm élhosszúságú kockában és csupán egyetlen programot tölthetnek fel arra a csapatok, mielőtt karanténba tették a robotmenetek előtt. A versenyszabályzat alapján a csapatvezetők semmiféle módon nem kommunikálhatnak csapatukkal az építési szakaszokban. Nekik a közeli Tatabányai Múzeum-Bányászati és Ipari Skanzent mutatták be a múzeum dolgozói.  Szombaton a Regular Category 3 korosztálya 4 robotmenetkörben 2-2 perces futamokban 8 versenypályán küzdött meg az elsőségért.  Közben az Open kategória prezentációinak szakmai értékelése is folyt.  A verseny végeztével a díjátadó előtt a három Indiában járt magyar csapat szakmai beszámolóját hallgathatták, illetve élményeiből kaptak ízelítőt a résztvevők, a nézők, érdeklődők a 2016-os New Delhi-i döntőről.
 

Eredmények


 
Regular Category - Elementary korosztály (9-12 évesek) (14 induló csapat)

Kihívás: Fenntartható turizmus Robotjukkal a nemzeti park látogatóit és a tudósokat megfigyelő helyükre vinni és két veszélyeztetett állatfaj elkóborolt egyedeit élőhelyükre visszavinni: a jaguárt a zöld őserdőbe, a cápát pedig a kék óceánba. Meglepetésszabályként a Nemzeti Park útvonalain folyó felújítási munkák helyeit kellett szabályosan kikerülni a robotjuknak.

1 - HTRoboTeam (Homoktövis Általános Iskola, Budapest) Sándor Bence, Happ Gergő coach Sándor Viktor
2 - RoboKids (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium)
3 - Minirobotok (Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata


HTRoboTeam csapata, valamint Virágh Dóra (Nemak Győr), Horváth Ádám (Digitális Pedagógiai Módszertani Központ) és Szögi Zoltán (Edutus)

Regular Category - Junior korosztály (13-15 évesek) (22 induló csapat)

Kihívás: a fenntarthatóság jegyében a szén mentességről szólt. Robotjukkal a napelemeket kellett elhelyezni meghatározott területek a zéró kibocsátás elérésére és különböző típusú fákat ültetni az üzemi területekre a szén-dioxid semlegesítésére.  Meglepetésszabályként a bepiszkolódott napelemeket kellett megtisztítani a szennyeződéstől a robotjukkal.

1 - Samu Team (Vértesszőlősi Általános Iskola) Fábik Sarolta, Skrován Lilla, Andai Roland  felkészítő tanár Skrován József
2 - E-VaDúl (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium)
3 - Mobilis bits 2.0 (Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, Győr)


Balra a Samu Team, jobbra az Ady-SOKK csapata

Regular Category - Senior korosztály (16-19 évesek) (24 induló csapat)

Kihívás: a fenntarthatóság jegyében a megújuló és tiszta energiáról szólt. Robotjuknak szélerőmű telepek megépítésében kellett segédkezni. Meglepetésszabályként egy régi berendezést, egy turbinát vissza kellett vinni a kiindulási területre.

1 - Ady-SOKK (Ady Endre Líceum, Nagyvárad) Kozma Tamás, Kristófi Mihály, Papp Gergő felkészítő tanár Nagy Zoltán
2 - LEt's GO (Győri Műszaki SzC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma)
3 - WRONG (Óbudai Árpád Gimnázium)
 
Open Category - Junior korosztály

Kihívás: olyan robot tervezése, megépítés és programozása, amely a régiónkat fenntarthatóbbá teszi az alábbi négy cél közül valamelyikben: megfizethető és tiszta energia, fenntartható városok és közösségek, tegyünk az éghajlatért, élet a Földön

1 - Green-peas (Savaria Szakképző Iskola, Szombathely) Kalocsai Zoltán, Kovács Előd József, Bányai Péter felkészítő tanárok Tóth József, Schubert József
2 - Gold Robotics (Szegedi Arany János Általános Iskola)


Balra a Green-peas, jobbra a TEAM_BAD csapata

Open Category - Senior korosztály

Kihívás: olyan robot tervezése, megépítés és programozása, amely a régiónkat fenntarthatóbbá teszi az alábbi négy cél közül valamelyikben: megfizethető és tiszta energia, fenntartható városok és közösségek, tegyünk az éghajlatért, élet a Földön

1 - TEAM_BAD (Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium) Mihalik Dániel, Nyíri Anna Eszter, Szakali Benedek felkészítő tanár Kiss Róbert  
2 - CSEV3 (Tatabányai Árpád Gimnázium)
3 - Bitgirls (Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola)
 
A két kategória korosztályi győztesei, azaz 5 csapat (HTRoboTeam, Samu Team, Ady-SOKK, Green-peas, TEAM_BAD) Costa Ricában képviselheti Magyarországot a novemberi döntőn. A robotika válogatott 6. csapatát a harmadik kategória, az Advanced Robotics Challenge Category győztese adja. A 17-25 éves korosztályt megszólító kategória versenyét a National Instruments szervezte. Helyszíne a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja volt. 25 csapat nevezett az egyetemi hallgatókat megszólító versenyre, amiből 19 jelent meg a kihívás teljesítésére Debrecenben.  
 
Advanced Robotics Challenge  

Kihívás: Tetris játékot játszó robot tervezése és megépítése Tetrix készletből. A robot vezérlőegységének a National Instruments által fejlesztett myRIO kellett legyen.

1 - InnoRobot-X (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)  Knébel Miklós, Emmert Gergő, Ludvig András csapatvezető Lengyel Richárd
2 - dont ASK (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)  
3 - RobOptics  (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

Costa Rica kihívásain a világban közel 60 országban dolgoznak a fiatalok ezrei már január közepétől. A több mint 20 ezer nevezett csapatból kategóriánként és korosztályonként a nemzeti fordulók legjobbjait várják, bár a kvalifikációs kvóta függ a nevezett csapatok számától is. Júniusban azt lehet mondani, hogy minden magyar csapatnak körülbelül 80-90 vetélytársa lesz Costa Ricában, akikkel robotjaik tudásában és teljesítményében mérik össze majd erejüket.  

Nagyné Csóti Beáta
a magyar Nemzeti Forduló szakmai felelőse
WRO Nemzeti Szervező Magyarország
Edutus Főiskola

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.