Hivatalos versennyé vált az FLL

|

Az FLL és a WRO is bekerült a támogatott tanulmányi versenyek közé. Eközben emelkednek a magyar FLL nevezési díjak.

Június 14-én, múlt hét szerdán megjelent a Magyar Közlönyben a 2017/2018. tanév rendjéről szóló miniszteri rendelet, amely több érdekességet is tartogat. A robotika szempontjából kétségtelenül a legfontosabb hír, hogy immár az FLL (First lego League) és a WRO (World Robot Olympiad) is bekerült az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, ami remélhetőleg nagy lökést adhat a hazai általános és középiskolás robotikai szakköröknek és oktatásnak, bár a rendeletből nem derül ki, hogy az anyagi támogatás pontosan mit is tartalmaz.

Utóbbi már csak amiatt is fontos, mert a térségünkben FLL jogokat birtokló Hands on Technology e.V. pont a napokban emelte vissza a korábbi kedvezményes 77 eurós regisztrációs díjat 137 euróra. Eddig a magyar csapatoknak ugyanis csökkentett nevezési díjjal kellett számolniuk, amely kedvezményt most visszavonták. A mások fontos kulcskérdés a nemzetközi szereplés támogatása, korábban ugyanis az indulóknak kellett kigazdálkodniuk a repülőjegy és szállás költségét, amit sok esetben a szülők fizettek ki - jobb esetben néhány szponzort is bevonva. Ez egyenlőtlen viszonyokat eredményezett hiszen volt, hogy nem a legeredményesebb - azaz az adott évben a kvalifikációt megszerző - magyar csapat szerepelt a globális döntőben, hanem az, amelyik képes volt előteremteni a kiutazáshoz szükséges, sokszor több millió forintos összeget.

A rendelet emellett szabályozza a témahetek időpontját is, amelyeket a következő idősávban rendeznek majd meg:
- pénzügyi és vállalkozói témahét (2018. március 5-9.)
- digitális témahét (2018. április 9-13.)
- fenntarthatósági témahét (2018. április 23-27.)

A digitális témahét kapcsán felmerült, hogy annak lebonyolítását immár nem az IVSZ, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogja a jövőben koordinálni.

A 2017/2018. tanév év első tanítási napja 2017. szeptember 1. (péntek), a Vakáció feliratok pedig 2018. június 15-én (péntek) kerülhetnek majd fel a táblákra. Az iskolai szünetek a következőképpen alakulnak majd:
az őszi szünet 2017. október 30-tól 2017. november 3-ig, a téli szünet 2017. december 27-től 2018. január 2-ig, a A tavaszi szünet 2018. március 29-től 2018. április 3-ig tart majd.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.