Hogyan befolyásolja a táplálkozás a gyulladásokat a szervezetben

Tudósk azt kutatják, hogyan tartható karban az ember szíve és immunrendszere.
Hogyan befolyásolja a táplálkozás a gyulladásokat a szervezetben

Lehet, hogy hamarosan eljön az idő, amikor meg tudjuk mondani, hogy valaki mit egyen, hogy idősen is egészséges maradjon. Az egészséges öregedés támogatásának egyik kulcsa az immunrendszer. Elmagyarázzuk, milyen hatással van a táplálkozás az immunsejtek működésére, különösen idős korban.

Gyulladások és öregedés

A kutatók szerint a gyulladások fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatában. Míg az akut gyulladás a szervezet védekező reakciója a fertőzések vagy sérülések ellen, addig az enyhe, krónikus gyulladás, amely sok idős embernél megfigyelhető, elősegítheti az öregedési folyamatokat, és hozzájárulhat különféle betegségekhez, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vagy az Alzheimer-kórhoz.

„A célunk az, hogy jobban megértsük ezt az úgynevezett inflammaging-et, azaz a gyulladásos öregedést” – magyarázza Schönfeldt. A gyulladás és az öregedés közötti összefüggések megértése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a jövőben személyre szabott étrendi ajánlásokat lehessen tenni.

Több fehérjére van szükség idősebb korban

A kutatók azt is vizsgálják, hogyan befolyásolja a táplálkozás az immunválaszokat. „Az immunsejtek feladatait gyakran fehérjék látják el” – mondja a szakértő. Mivel az idősebb emberek gyakran kevesebb fehérjét fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek szüksége lenne, a kutatók azt is kutatják, hogy a megfelelő fehérjebevitel hogyan javíthatja az immunrendszer működését.

A kutatás középpontjában az úgynevezett geroszeneszencia, azaz az öregedő sejtek és azok immunrendszerre gyakorolt hatása áll.

A szív- és érrendszeri betegségek is fókuszban

Az immunrendszer és a táplálkozás kapcsolatán kívül a kutatók a táplálkozás és a szív- és érrendszeri betegségek összefüggéseit is vizsgálják. Egy professzor különféle kísérleti eszközöket használ annak tanulmányozására, hogy az étrend milyen hatással van a vérerek állapotára.

A kutatás célja, hogy feltárja azokat a táplálkozási mintákat, amelyek elősegítik az egészséges öregedést, valamint azokat, amelyek elősegíthetik a betegségek kialakulását. Sok idős ember például túl kevés D-vitamint fogyaszt, ami gyengítheti az immunrendszert.

Laboratóriumi vizsgálatok és vérminták

A kutatás során a résztvevőktől vérmintákat vesznek, hogy megvizsgálják az immunsejtek aktivitását és az esetleges gyulladásos markereket. A laboratóriumban különféle teszteket végeznek a sejtek működésének és reakcióinak elemzésére.

A célunk az, hogy olyan táplálkozási javaslatokat dolgozzunk ki, amelyekkel az időskori betegségek megelőzhetők. Ehhez azonban jobban meg kell értenünk az öregedési folyamatok biológiáját.

A jövő: személyre szabott táplálkozás

A kutatók abban bíznak, hogy hosszú távon személyre szabott étrendi tanácsokat tudnak majd adni az emberek genetikai és immunológiai profilja alapján. Ez azt jelentheti, hogy például egy bizonyos kor felett valaki több fehérjét vagy D-vitamint kell, hogy fogyasszon, mint más.

Az ilyen jellegű kutatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek idős korukban is egészségesek és aktívak maradjanak. A táplálkozásnak tehát kulcsszerepe lehet abban, hogy az öregedési folyamatokat lassítani lehessen – és hogy jobban megértsük, hogyan őrizhetjük meg egészségünket hosszú távon.

Kapcsolódó cikkek

Mely italoktól óva int a táplálkozási szakértő?

Mely italoktól óva int a táplálkozási szakértő?

Hogyan pótolhatjuk legjobban a folyadékot hőség esetén – és hol rejtőznek a veszélyek.

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a gyulladásokat a szervezetben

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a gyulladásokat a szervezetben

Tudósk azt kutatják, hogyan tartható karban az ember szíve és immunrendszere.

Így ismerheti fel az időskori depressziót

Így ismerheti fel az időskori depressziót

Egy szakértő elmagyarázza a tüneteket.