Kipróbáltuk: Lego Boost

|

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Mindstorms robotok, ám kétségtelenül nem kisgyerekeknek találták ki őket. A Boost ezt a hézagot próbálja betömni.

Már több ezer tizenéves gyerekkel sikerült megszerettetnie a robotikát a Legónak a Technic termékvonalból kinőtt Mindstorms termékekkel, amelyek szenzorai ugyan nem a legpontosabbak, ráadásul meglehetősen nehéz az egyes alkatrészek pótlása, ám a barátságos programozófelület és a kedvelt építőkockák jelenléte mégis remek egyveleget alkot.

Megannyi verseny (First Lego League, World Robot Olympiad) épít a legórobotokra, ezek több ezer gyermek részvételével zajlanak, és kétségtelen, hogy a Mindstorms termékeknek kulcsszerepe van abban, hogy a modern informatika oktatásban manapság a robotika bevonása is fontos. A Mindstorms azonban nem a nyolc-tíz éves gyermekeknek való, így a dán cég elkészítette a kisebbeknek célzott, speciális termékvonalát, a Boostot.

Zártabb, barátságosabb



Mivel mi, tesztelők alapvetően már nem az elsődleges célcsoportot képviseljük, sokkal inkább a szülőket, úgy döntöttünk, hogy a HelloWorld robotprogramozói táborok lakóival vizsgáltatjuk meg a termékeket. Az eredmény tanulságos volt - lásd lentebb a vonatkozó videónkat -, hiszen a 7-12 évesek körében valóban nagy sikert arattak az aranyos robotok, míg a 14 évnél idősebb, jellemzően Mindstormshoz szokott tinédzsereket zavarta azok zártsága és a programozási lehetőségek csekély száma.

Ebből is látszik, hogy a Boost leginkább tanulórobotnak tekinthető, amely nem a harcedzett robotvezérlőknek, hanem az új érdeklődőknek okozhat kellemes perceket. Egyrészt zártsága és a kontrollált felülete miatt, ami a nyolc-tíz éves gyerekek számára is gyors sikerélményt garantált, a kontrollált lépések során gyakorlatilag folyamatosan segíti kiskorú felhasználóit az app. A programozófelület kezelése is végtelenül egyszerű, aki látott már Scratch vezérlőt, azonnal tudni fogja, miként készítse el első alkalmazását.

Az építés során egyébként az egyes mérföldköveknél példaprogramokkal segíti a Boost app az első programok elkészítését, amelyek mind az adott modellhez szabottak. Azaz a robotcicát így nyávogtathatjuk meg elsőként, vagy tanulhatjuk meg azt, hogy felépített gyártósorunkkal miként készíttethetünk egy új robotot. Öt különböző modellből választhatunk, úgymint Frankie, a cica, Vernie, a robot, Gitár 4000, M.T.R.4 többeszközös felfedezőjárgány (Multi-Tool Rover 4) és az automataépítő, amely gyárként képes más objektumokat is elkészíteni.

Tabletigényes



Kétségtelen, hogy a Boost-építmények aranyosak, még felnőttszemmel is, a gyerekek pedig egyenesen megőrülnek értük. Mindegyik építmény eltérő, a cica nyávog, de csak egy helyben áll, a Vernie robottal és dömperrel viszont helyváltoztatásra is képesek vagyunk, míg a gitárral zenéket, az automattal gyártási folyamatokat állíthatunk be.

Az építés egyik esetben sem gyors, legalább kétórás folyamat, mivel a modellek rendkívül aprólékosak. Az első és legfontosabb probléma már itt felmerülhet: nevezetesen, hogy az építés során sem léphetünk egyik pontról a másikra, a tabletes app ugyanis nem támogatja a párhuzamos építést. Ráadásul utóbbit sem futtathatjuk akármin, a Boost program ugyanis megköveteli a legalább 8 hüvelykes kijelzőt, ráadásul Android 5.0 vagy iOS 10.3 alatt nem hajlandó elindulni; mi például egy Samsung Galaxy Tab S3-mal használtuk tesztünk során.

Azaz vásárlás előtt még egy tabletet is be kell szereznünk, ami jelentősen megdobhatja kiadásainkat, PC-s klienst ugyanis még nem adtak ki a Boosthoz. További probléma, hogy a termék nem rendelkezik saját hangszóróval, így minden egyes kiadott hang a tabletből, nem pedig a robotból fog szólni, valamint AAA elemeket is érdemes felhalmozni, a központi egység ugyanis hatot "eszik meg", méghozzá viszonylag gyorsan.

Tetszett:

- gyerekbarát modellek
- remek tanulórobot

Nem tetszett:

- eszi az elemeket
- kevés támogatott eszköz
- hangszóró hiánya

Adatok:

- Ár: 59 900 Ft
- 5 különböző megépíthető robot
- 843 építőkocka
- motor mozgásérzékelő szenzorral
- szín és távolságérzékelő szenzor
- programozható központi egység
- kreatív üzemmód több mint 60 cselekvéssel
- iOS, Android (5.0+) társapplikáció

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.