Legóba bújtatott PC

|

Legókészletünk segítségével szinte bárminek felépíthetjük a kicsinyített mását. Cikkünkben bemutatjuk, mi minden kell egy PC-ház elkészítéséhez.

Számítógépünk külső megjelenítésén sokat javíthatunk, hiszen a gépházakat gyártó cégek ügyelnek arra, hogy kínálatukkal legmerészebb álmainkat is megvalósíthatóvá tegyék. Ennek ellenére még az a gépház sem érhet az egyedileg épített komponenstárolók nyomába, amely igazán megkapó dizájnnal rendelkezik. A boltban megvásárolható modellek ugyanis sorozatgyártásra készülnek, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy még jó néhány, minden egyes külső komponensében azonos PC kering a piacon. Éppen ezért a legtöbben igyekeznek extra világításokkal egyedivé tenni a konfigurációt, de ez a minimális optikai finomítás még nagyon messze van attól, hogy egyedivé tegye gépünket.

Ezzel szemben, ha magunk tervezzük meg és építjük fel gépünket, biztos, hogy olyan külsőt kap, amire vágytunk. Ráadásul környezetünk elismerő pillantásait is begyűjthetjük, valahányszor szóba kerül gépünk, továbbá a PC-s felépítésről is értékes információkkal gazdagodunk. Persze ahhoz, hogy igazi remekművet hozzunk létre, komoly eszközökre (pl. lézervágó) és ismeretekre (pl. CNC) is szükségünk lesz. Kellő kreativitással azonban mindezek nélkül, pusztán az otthon kallódó legók segítségével is megalkothatjuk álmaink gépházát.

Miért pont legó?



Elsőre úgy tűnhet, hogy az a puha ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) műanyag, amelyből a legó építőelemek készülnek, nem a legmegfelelőbb anyag a számítógép-komponensek tárolására, hiszen a zárt környezetben hatalmas hőfokon üzemelnek még a középkategóriás alaplapok és videokártyák is. A plasztik, pedig - ha nem is olvad el - könnyedén meglágyulhat ezen, az optimálistól jelentősen eltérő hőmérsékleten. Ez azt eredményezheti, hogy stabilnak tűnő építményünk szépen lassan egy PC-s alkatrészekkel teletűzdelt masszává állhat össze.

Természetesen a megfelelő konstrukcióval elkerülhetjük, hogy a legóalkatrészek károsodjanak, ám ehhez az intelligensen megválasztott kialakítás mellett nagyon erős hűtésre is szükségünk lesz. A dizájn megalkotása előtt alapvetően két fontos döntést kell meghoznunk, ebből az egyik, hogy milyen számítógépre vágyunk, hiszen a komponensek mérete behatárolja koncepciónkat, a másik pedig, hogy mennyit szeretnénk költeni a gépházunkra, mert viszonylag kevés otthonban találunk annyi építőelemet, amennyiből egy miditorony gond nélkül felhúzható.

A gépméret meghatározása után, de még az alkatrészek beszerzése előtt némi mérnöki gondolkodásra is szükségünk lesz, valamint az sem árt, ha valamennyire ismerjük egy PC felépítését. Ezek után álmodjuk meg saját dizájnunkat. Az egyik legegyszerűbb kinézet, amilyet a nagyobb méretű gépházaknál is láthatunk, a szellősen elhelyezett eszközökkel teremti meg a szükséges hőelvezetés kialakítását.

Nem gamernek való vidék



Nem lehetetlen, hogy a speciális kialakítású házdizájnokkal komolyabb grafikai teljesítményt igénylő játékot is futtassunk anélkül, hogy olvadt műanyag szaga csapná meg az orrunkat. Ennek ellenére első legóházunk megépítése után jobb, ha arra törekszünk, hogy némileg gyengébb konfigurációkat, illetve kisebb méretű (mondjuk ATX-be szánt) komponenseket ékeljünk alkotásunkba.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az építménybe szerelt modellen nem játszhatunk, ám ha ezt szeretnénk, akkor hűtőventilátorokkal is bőven fel kell vérteznünk modellünket, hogy folyamatosan az optimális 30-40 fok közötti tartományban maradjon a belül keringő levegő. Még ha ezekkel az alapvető információkkal tisztában is vagyunk, akkor sem biztos, hogy azonnal minden hibátlanul megy majd, ám ha odafigyelünk a megfelelő hőelvezetésre, és arra, hogy a fűtő komponensek kellő távolságra legyenek a blokkoktól, túlságosan nagy baj nem lehet. Segítségképpen bemutatjuk az építés legfontosabb lépéseit.

Mikrokontroller-védelem



Arduino mikrokontrollerünk NYÁK-lapkája nagyobb biztonságban van egy megfelelő tokban, azonban az ilyen, méretre szabott kiegészítőt nem minden esetben vásárolhatjuk meg azonnal a modellünkhöz. Az is előfordulhat, hogy sikeresen hozzájutunk, de túlzottan magas áron kapható.

Éppen ezért az apró kis programozható lapkáinkat is érdemes lehet LEGO-ágyba ültetni, mert így garantáltan egyedi kialakítást kapunk, emellett pedig az is előfordulhat, hogy az otthon fellelhető elemekből is mikrovezérlőkre szabott házak egész seregét építhetjük fel. Az apró lapkák esetén természetesen sokkal könnyebb dolgunk akad, mint a nagytestvérekkel, hiszen nem kell aggódnunk a hatalmas hőtermelés miatt, így ventilátorok beszerelésére sem lesz szükségünk.

Gépház lépésről lépésre



01 -  Fejünkben már összeállt a koncepciónk, ideje a tervezőasztalhoz ülni, és térben lemodellezni elképzelésünket. Szerencsére a Lego cég hivatalos felületén is megtervezhetjük leendő eszközünk kinézetét, az építés során pedig láthatjuk, milyen komponensekre lesz szükségünk a gépház összeszerelésekor.

02 - A munkálatok elkezdésekor már rendelkezésünkre álló digitális modell alapján bontsuk komponensekre az építeni kívánt, ismétlődő elemeket, az egyszerűbb kialakítás érdekében pedig használjunk legalább az egyik oldalon plexiüveget. Így kevesebb legóelemre lesz szükségünk, és az így megspórolt összegből akár látványos LED-füzérekkel is feldobhatjuk modellünk belsejét.

03 - Ügyeljünk arra, hogy eszközünk belsejében minden egyes komponenst precízen helyezzünk el, és ehhez a megfelelő építményeket is alkossuk meg, amelyek stabilan tartják az alaplapot, a merevlemezt és a videokártyát. Így, ha valamilyen okból mozgatnánk számítógépünket, nem kell aggódnunk a belsejében pihenő összetevők épségéért.

04 - Mikor elhelyeztük a komponenseket, jöhet a kábelek elvezetése, ehhez speciális csatornákat is építhetünk, amelyeknek köszönhetően garantált rend uralkodik majd gépházunkban. A megfelelő szellőzés érdekében további légáteresztő felületeket is érdemes készítenünk a gépházunkon, valamint az ajánlottnál nagyobb teljesítményű ventilátorokkal kell a hűtést megoldanunk.

05 - A hiányzó alkatrészek beszerzéséért látogassunk el a Lego Pick a Brick honlapjára, ahol a szükséges elemeket villámgyorsan megrendelhetjük. Ha már minden a helyén van, jöhet a tesztkör, és amennyiben indítás után gond nélkül feléled gépünk, már semmi sem akadályozhat meg minket abban, hogy üzembe helyezzük saját legó-számítógépünket.

06 - Fontos, hogy ne essünk pánikba, ha valahol elakadunk, a világhálón már sok tehetséges, mérnöki gondolkodással megáldott építő megosztotta saját terveinek sablonját, és sokan még az építés menetét is dokumentálták, hogy a későbbiekben bárki könnyedén rekonstruálhassa az alapművet. Innen bátran meríthetünk ihletet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.