A legjobb mobilok iskolásoknak

|

Az új tanévre egy telefonnal lepnéd meg gyermekedet? Cikkünkből kiderül, milyen szempontok alapján érdemes választanod.

A könyvcsomagok és a papír-írószer termékek mellett ma már az elektronikai eszközök is elengedhetetlen részét képezik a diákok "tanszercsomagjának". Vajon feltétlenül szükséges egy okostelefon, egy új tablet vagy esetleg egy okosóra gyermekünknek? Alaposan körüljártuk a témát, és igyekszünk tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy milyen esetekben érdemes a készülékvásárlás mellett dönteni, és természetesen javaslatot is adunk.

Kell az új?

Földünk rengeteg elektronikai hulladékot termel, amihez te is jelentősen hozzájárulsz, ha a telefonodat két-három évente lecseréled. Nem biztos, hogy minden esetben a készülék kidobása a helyes megoldás; az egy-két évvel ezelőtt vásárolt csúcsmodellek a gyerekek igényeit még teljes mértéken képesek kiszolgálni, tehát ha a készülékcsere mellett döntesz, a lurkó megörökölheti régi telefonodat. Természetesen csak abban az esetben érdemes lepasszolni a megunt telefont, ha az még valóban használható. Egy, csupán percekig életképes akkumulátor vagy egy pókhálós kijelző nem könnyíti meg a gyerekek életét. Azt is érdemes megfontolni, hogy a használtcikk-piacon nézel körül, ekkor is törekedj azonban arra, hogy a lehető legjobb állapotú modelleket kutasd fel, egy néhány tízezer forintos, lelakott iPhone ugyanis nem biztos, hogy hosszú távon kiszolgálja majd csemetédet.

Árazásban elsősorban a középkategóriát érdemes megcélozni; a 120 ezer forint alatti szegmensben az összes olyan funkciót megtalálod, amire a mindennapok során egy gyermeknek szüksége lehet. Egy alsó árhatárt is érdemes felállítani, mert a néhány tízezer forintos modellekkel több problémát vihetsz gyermeked mindennapjaiba, mint amennyire megoldást jelent az új telefonja. Nézzük tehát korosztályokra lebontva, hogy mikor melyik készülékeket érdemes számításba venni, amennyiben a gyermek szükségleteit és igényeit maximálisan igyekszünk szem előtt tartani.

Amikor még felhív (alsó tagozat)

Iskolaválasztáskor nem mindig elsődleges szempont, hogy az intézmény a lakóhelyhez közel legyen, vagyis nem csupán a kényelmi szempontok játszanak szerepet a döntésben. Ennek megfelelően harmadik-negyedik osztálytól a gyermekeknek rövidebb vagy hosszabb úton kell önállóan közlekedniük. Ilyenkor több szempontból is hasznos, ha egy mobiltelefon is lapul a táskában. Noha a hat év körüli digitális bennszülöttek már készségszinten használják a különféle érintőképernyőket, azért nem árt, ha először inkább egy hívásokra korlátozott modellel leped meg csemetédet. Így ugyanis több szempontból is garantálhatod biztonságát: szükség esetén a gyermek elér téged, de nem kell az online fenyegetésektől is védened. De szóba jöhetnek a filléres okostelefonok is, ebben az esetben azonban a megfelelő szülői felügyeleti szoftver elengedhetetlen. Érdemes teljes kontrollt bevetned, így megakadályozhatod, hogy gyermeked felelőtlenül alkalmazásokkal árassza el a készüléket.


Ár: 29 990 Ft
SoC: Mediatek MT6739WW
RAM/GPU: 1 GB/PowerVR GE8100
Kijelző: 5,45" IPS LCD/ 480×960-as felbontás
Hátlapi/előlapi kamera: 8 MP/5 MP
Akkumulátor: 2500 mAh
USB: microUSB
Tömeg:138,4 g

Zsebkonzol (felső tagozat)

Ha korábban egy feature phone vásárlása mellett döntöttél, eljött az ideje váltani. Nem érdemes ily módon korlátozni a kiskamaszok készülékhasználatát, ráadásul nagy valószínűséggel az osztálytársak is okostelefonokon nézik szünetekben a YouTube-videókat, és a közösségi oldalakat is előszeretettel látogatják. Mivel azonban egy 10-14 éves kezébe adsz teljes hozzáférést az internet legeldugottabb zugaihoz is, légy elővigyázatos.

Ebben az életkorban különösen ajánlott a szülői felügyeleti szoftverek használata, a megfelelő alkalmazásokkal megóvhatod gyermekedet a közösségi média veszélyeitől. Továbbá ha vasszigorod a telepítések korlátozására már nem terjed ki, bankkártyát még véletlenül se rendelj a gyermek fiókjához, mert a rengeteg free-to-play játék fizetős szolgáltatásával könnyen megcsapolhatja a számládat. A gyereknek fontos, hogy fusson a telefonon a kedvenc játéka, de nem kell aggódni, egy Minecraft vagy egy Fortnite futtatásához egy megfelelően kiválasztott középkategóriás hardver is elegendő.


Ár: 61 990 Ft
SoC: Snapdragon 710
RAM/GPU: 6 GB/Adreno 616
Kijelző: 6,2" IPS LCD/ 1080×2220-as felbontás
Hátlapi/előlapi kamera: 12+5 MP/20 MP
Akkumulátor: 3210 mAh
USB: Type-C
Tömeg: 160 g

Socialparadicsom (középiskola)

A középiskola csak a legritkább, nagyon szerencsés esetben van a szomszéd utcában, a cseperedő gyermek tehát egyre többet tartózkodik házon kívül. Mivel ebben a lázadó korszakban valószínűleg egy csúcsligából választott készülékben is biztosan talál kivetnivalót gyermekünk, elmondható, hogy összességében ebben az életkorban a legnehezebb megfelelő döntést hozni (amennyiben a megfelelő azt jelenti, hogy a használója is elégedett).

A legfőbb szempontod szülőként az legyen, hogy 14 év felett már sokkal hangsúlyosabbá válik a közösségi médiás jelenlét, és egyértelműen a saját tartalom megosztása jelenti a legnagyobb ütőkártyát, tehát a minőségi kamerával ellátott készülékekkel nem nagyon lőhetsz mellé. Emellett érdemes lehet olyan modellt választani, amely a megszokottól kissé eltérő/különc megoldást alkalmaz, például a notch helyett megjelent pop-up kamerás telefonok tökéletesek lehetnek.


Ár: 79 990 Ft
Soc: Kirin 710F
RAM/GPU: 4 GB/ Mali-G51 MP4
Kijelző: 6,59" LTPS IPS LCD/ 1080×2340-es felbontás
Hátlapi/előlapi kamera: 16+ 2MP/16 MP
Akkumulátor: 4000 mAh
USB: Type-C
Tömeg: 196,8 g

Mobilos PC (Egyetem)

Talán a legköltségesebb bevásárlás az egyetemi évek megkezdése előtt nehezedik a családi kasszára. Mindenképp szükség lesz egy saját számítógépre, emellett egy felsőbb kategóriás okostelefon is szóba jöhet. Szerencsére a fiatal felnőttek jelentős százaléka nyári munkával "rágyúr" az egyetemkezdésre, a saját kereset pedig felértékeli a szülőktől kapott támogatást, tehát ekkor már nem fogják feltétlenül elvárni a csúcsligás modelleket.

Mégis érdemes lehet fontolóra venni ezeket, mert a felső kategóriában egy HDMI-átlakítóval vagy egy speciális dokkolóval asztali üzemmódot is kapunk. Egy kollégiumban/albérletben tökéletes helytakarékos megoldást jelenthet, ha például a monitorra kötött telefonnal hajtjuk végre az egyszerűbb irodai feladatokat (szövegszerkesztés vagy prezentáció készítése). Szerencsére itt már nemcsak az aktuális évi csúcskészülékek jöhetnek szóba, hanem egy generációval korábbi topligás telefonok is ringbe szállhatnak, főleg kedvező árazásuknak köszönhetően.


Ár: 219 900 Ft
Soc: Exynos 9810
RAM/GPU: 6 GB/Mali-G72 MP18
Kijelző: 6,2" Super AMOLED/ 1440×2960-as felbontás
Akkumulátor: 3500 mAh
USB: Type-C
Tömeg: 189 g

 

Tabletek

Egyetlen oka van annak, hogy kevés figyelmet kapnak a táblagépek, mégpedig az, hogy a legtöbb felhasználó a tabletekhez pusztán tartalomfogyasztási funkciókat társít. Pedig a szimpla filmnézésnél sokkal hasznosabban is bevethetőek. A legkisebbek számára még nem javasolt egy ilyen eszköz beszerzése, ahogy a középiskolában is ritkán bizonyul hasznosnak egy tablet; a felső tagozatosoknak és az egyetemistáknak azonban rendkívül jó szolgálatot tehet egy 8-10 hüvelykes eszköz. Szerencsére mára a táblagépes piac is nagyjából egy ilyen éles vágás mentén kínálja eszközeit, belépőkategóriás, inkább a tartalomfogyasztásra koncentráló eszközökkel, valamint a minden szempontból a csúcsligát képviselő modellekkel találkozunk a boltok polcain, középút nem igazán létezik.

Jó oka van annak, hogy ezt a két korosztályt emeltük ki: felső tagozatban megkezdődik a számítástechnika oktatása, és amennyiben a gyermek érdeklődik a programozás iránt, a blokkos kódnyelvek egy részét táblagépen is kényelmesen elsajátíthatja. Sőt ambiciózusabb tervek esetén akár a különféle robotok életre keltése is lehetséges egy tablet felületéről. Egyetemisták számára pedig ugyan a beadandók készítése miatt az asztali számítógépet/laptopot nem válthatja ki egy táblagép, az előadásokon/gyakorlatokon azonban nagyban megkönnyítheti a jegyzetelést egy stylussal is felvértezett példány. Így ugyanis a diákok számára azonnal egy digitalizált változat áll a rendelkezésére a leírt anyagból, amit sokkal könnyebb tárolni, rendszerezni vagy megosztani a hallgatótársakkal. Ezenkívül az sem hátrány, hogy egy megfelelően kiválasztott gép akár még a 12 órás egyetemi "műszakot" is végig bírja.

Ár: 46 100 Ft
Soc/GPU: Snapdragon 210/Ardeno 304
RAM/ROM: 1 GB/16 GB
Kijelző: 10,1" IPS LCD/1280×800
Hátlapi/előlapi kamera: 5 MP/2 MP
Akkumulátor: 4850 mAh
USB: MicroUSB
SIM-támogatás: nanoSIM
Tömeg: 530 g

Ár: 62 990 Ft
Soc/GPU: Kirin 659/Mali-T830 MP2
RAM/ROM: 3 GB/32 GB
Kijelző: 10,1" IPS LCD/1280×800
Hátlapi/előlapi kamera: 5 MP/1,9 MP
Akkumulátor: 5100 mAh
USB: MicroUSB
SIM-támogatás: nanoSIM
Tömeg: 460 g

Ár: 154 490 Ft
Soc/GPU: Snapdragon 835/Adreno 540
RAM/ROM: 4 GB/64 GB
Kijelző: 10,5" Super AMOLED/1600×2560
Hátlapi/előlapi kamera: 13 MP/8 MP
Akkumulátor: 7300 mAh
USB: Type-C
SIM-támogatás: nanoSIM
Tömeg: 483 g

Ár: 175 990 Ft
Soc/GPU: Apple A12 Bionic/Apple GPU
RAM/ROM: 3 GB/64 GB
Kijelző: 10,5" IPS LCD/1668×2224
Hátlapi/előlapi kamera: 8 MP/7 MP
Akkumulátor: 8134 mAh
USB: Lightning-port
SIM-támogatás: nanoSIM
Tömeg: 464 g

 

Hibrid is jöhet

A táblagépek között szemet vethetünk egy kedvező áron kínált, teljes értékű Windows operációs rendszert futtató modellre is, vagy egy olyan laptopra, amely táblagépes üzemmódot is kínál. Számos szempontból jó döntés egy hibrid eszköz beszerzése: ezek a készülékek könnyűek, így nem keletkezik több kilós súlytöbblet a gyerek táskájában, amennyiben az iskolába magával vinné.

Üzemidejüket tekintve is remekül bírják a strapát, cserébe azzal biztosan számolni kell, hogy teljesítményük nem igazán közelíti meg a laptopok szintjét (csak a nagyon drága példányoké), bár viszonylag kevés területen jelent ez problémát. A hibridek beszerzését elsősorban az egyetemista korosztálynak javasoljuk, és kizárólag olyan szakokra, ahol inkább az irodai használat kerül előtérbe.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.