Wordpress websuli: így készíts saját online galériát!

|

Néhány bővítmény, egy megfelelő téma és a legjobb képeid - ennyi kell csupán egy WordPress-alapú fotós oldal létrehozásához.

Fotósként tevékenykedsz, és szeretnél egy saját platformot, amelyen munkáid a nagyközönség számára is elérhetők? Hobbiból készítesz képeket, de nem csak a közösségi médiás felületeken mutatnád meg legújabb alkotásaidat? A WordPress segítségével villámgyorsan elkészítheted professzionális honlapodat, a tartalomkezelő számos funkcióval segíti a megvalósítást.

Ahhoz azonban, hogy weblapod sikeres és a látogatók számára is vonzó legyen, nem elegendő a WordPress alapbeállításainak megtartása, néhány alapvető irányelvet is érdemes szem előtt tartanod a fejlesztés során. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár hasznos tippet, amelyek kezdetben sokat segíthetnek, és természetesen mutatunk néhány izgalmas bővítményt is, amelyek bevetésével még egyszerűbbé válik az oldal elkészítése és kezelése.

Gondos témaválasztás

Talán a legfontosabb lépés - a frissen telepített WordPress beüzemelése után - egy megfelelő oldalsablon kiválasztása, a dizájn kulcsfontosságú egy művészeti fókuszú felületen. Szerencsére a tartalomkezelő lehetővé teszi, hogy a hivatalos oldalán található hatalmas témagyűjteményben kategóriák alapján szűkítsd a keresést, vagyis a fotósként felcímkézett sablonokat villámgyorsan fellelheted. Ehhez látogass el a wordpress.org/themes oldalra, majd a [Feature Filter] feliratra klikkelve válaszd ki a [Subject] oszlop [Photography] pontját, és máris több száz telepíthető séma tárul eléd.

Van néhány funkció, amelyet érdemes keresned a témák leírásában, mert nagyban megkönnyíti az oldal fejlesztését, ha ezek már a sablon telepítését követően a rendelkezésedre állnak. Először is ellenőrizd, hogy a kiszemelt felület milyen galériaopciókkal rendelkezik, minél többet említenek ugyanis a téma leírásában, annál kevesebbet kell utólag, pluginként beemelned.

Hasznos lehet még a kifejezetten a fotós oldalakhoz készülő izgalmas effektusok és funkciók (például zoomolás a képeken) jelenléte is. Ezenkívül a forgalomterelés egyik remek formája a közösségi médiás integráció, így a témáknál ezt a lehetőséget is érdemes figyelni. Ha nem csak hobbi szinten foglalkozol a fotózással, a fizetős sablonok között is körül kell nézned, mert itt általában sokkal nagyobb funkciókínálattal találkozol.

Képoptimalizálás

Fotós weboldalad pontosan azért született meg, hogy a képeket a lehető legjobb minőségben elérhetővé tedd, ha azonban a galériádat megtöltöd fotóid maximális méretű változatával, fájdalmasan lassú töltési időre kell felkészülniük honlapod látogatóinak.

Éppen ezért valamilyen módon optimalizálnod kell a képek méretét, erre pedig több lehetőséged is van. Választhatod a képek tömörítését, átméretezését, valamint használhatsz képkivágásokat is, a lényeg, hogy úgy alakítsd a fájlméretet, hogy a lehető legkevesebb kompromisszumot kelljen megkötnöd, mégis a maximális minőséget kínáld.

Bővítmények fotós oldalakhoz

Optimole

Az oldalad felületén található képek optimalizálását automatizáltan elvégzi ez a bővítmény, és emellett a képek prioritását is kezeli, vagyis segítségével elérheted, hogy minden alkalommal csak az épp megtekintett oldalrészlet töltődjön be.

Weboldal

Envira Gallery

Amennyiben tökéletesen reszponzív és funkciókban gazdag galériabővítményt szeretnél honlapod felületére, az Envira Galleryt érdemes telepítened, amely személyre szabható témákkal és villámgyorsan felépíthető galériákkal áll a rendelkezésedre.

Weboldal

Floating Social Bar

A közösségi médiás megosztásokat segíti és egyszerűsíti ez a plugin, amely a legnépszerűbb socialoldalakra mutató linkekkel folyamatosan lebegve követi a felhasználókat az oldaladon.

Weboldal

Soliloquy

Mindössze néhány kattintással elkészítheted a honlapod felületéhez maximálisan passzoló slidereket a Soliloquy programmal, amelyek nemcsak számítógépen, hanem okostelefonos környezetben is gond nélkül beolvadnak honlapod felületébe.

Weboldal

Easy Watermark

Amennyiben nem szeretnéd, hogy az oldalra feltöltött fényképeidet az engedélyed nélkül felhasználják, lásd el őket valamilyen vízjellel, az Easy Watermark pedig automatizálja ezt a feladatot.

Weboldal

Yoast SEO

Ha szeretnéd nagyobb közönséghez is eljuttatni fotóidat, fontos lehet, hogy a különféle keresőmotorokban is megjelenjenek. Ehhez azonban szükséged lesz keresőoptimalizálásra is, ebben segít a Yoast SEO bővítmény.

Weboldal

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.