Wordpress websuli: így készíts nyereményjátékokat!

|

Honlapod látogatóit meglepheted különféle nyereményjátékokkal, a WordPress pedig rengeteg segítséget nyújt ezek megszervezésében.

Böngészés közben biztosan találkoztál már olyan honlapokkal, amelyek felületén valamilyen nyereményjáték fut. Ez rendkívül hatékony módja annak, hogy új felhasználókat vonzz a weboldaladra, illetve hogy rendszeres olvasóid aktív tevékenységét jutalmazhasd. Nyereményjátékot szervezni egy WordPress-alapú weblapon sokkal könnyebb, mint gondolnád, hiszen a tartalomkezelő rengeteg eszközt ad a kezedbe, amelyekkel az ilyen promóciók, versenyek futtatása és végső kiértékelése pár kattintással és némi kreatív munkával megvalósítható.

Cikkünkben bemutatunk néhány bővítményt és szolgáltatást, segítségükkel sikeresen futtathatsz online vetélkedőt honlapod felületén, és mesélünk egy kicsit arról is, hogy mire érdemes kiemelten odafigyelned, mielőtt mélyebben beleásod magad a szervezésbe.

Készíts szabályzatot!

Talán a legfontosabb egy online játék meghirdetésekor - és az egész folyamat nulladik lépése - a versenyszabályzat elkészítése, ugyanis egy részletes információkat tartalmazó dokumentum nélkül rengeteg ponton megtámadható a projekt. Ebben a szöveges dokumentumban vagy aloldalon elhelyezett írásban elsődlegesen azt kell leszögezned, hogy mi a verseny célja, tartalmaznia kell a határidőket, a nyereményekről is jó, ha pontos tájékoztatást nyújt, ezenkívül a - GDPR szempontjából aggályos - beérkezett adatok kezelését is különösen fontos kiemelned.

Érdemes ihletforrásként alaposabban szemügyre venni a rendszeresen nyereményjátékokkal jelentkező oldalak versenyszabályzatait, hiszen itt garantáltan figyelnek a legapróbb részletekre is, így egy hatékony sablont készíthetsz el, saját igényeidre szabva. Azt mindig tartsd szem előtt, hogy minden játékhoz, sorsoláshoz egyedi szabályzatot készíts, ne csak egy általános dokumentum álljon a felhasználók rendelkezésére. Ne feledkezz meg továbbá a nyereményadóról sem, és az emiatt esetlegesen felmerülő költségek rendezését szintén rögzítsd ebben a szabályzatban.

A magyar jogszabályok szerinti adóköteles nyereményekről a Szerencsejáték Felügyelet oldalán (szf.gov.hu) kaphatsz részletes tájékoztatást, és a bejelentési kötelezettségedről is itt találhatsz releváns információkat, ha szükséges.

Más platformokra terelés

Egy verseny meghirdetésével honlapod forgalma mellett a közösségi felületeid látogatottsága is nagymértékben fellendíthető, így célszerű lehetőséget kínálni a felhasználóknak a játék népszerűsítésére. Egy megfelelően kiválasztott nyeremény esetén garantáltan lesz olyan résztvevő, aki - anélkül, hogy akár csak utalnál rá - megosztja saját profilján a versenyt, ez pedig további érdeklődőket szállíthat Facebook- vagy Instagram-oldaladra és természetesen honlapodra is.

Sajnos általában fizetned kell azért, hogy egy olyan WordPress-bővítményt találj, amivel ezeket a külső platformok bevonására is lehetőséget kínáló játékokat megvalósíthatod, az ingyenesen elérhető funkciók ugyanis a legtöbb szolgáltatás és bővítmény esetén erősen limitáltak. Plugint azonban csak abban az esetben érdemes vásárolnod, ha a későbbiekben is rendszeresen tervezed vetélkedők, illetve nyereményjátékok élesítését.

Nyereményjáték-szervező pluginek

RafflePress

A legösszetettebb funkcionalitást (például kompatibilitást különféle kiegészítőkkel, közösségi médiás funkciókat, rengeteg sablont) a RafflePress kínálja, ám sajnos csak akkor, ha fizetsz érte.

web: rafflepress.com

King Sumo

Ha egyszerű felhasználói felületen szeretnéd összeállítani játékaid elemeit, a King Sumót érdemes használnod. A programon belül dedikált megosztási gombokat kapsz a Facebook, Twitter, Instagram és Messenger szoftverekhez.

web: KingSumo GiveAways

WP Contest Creator

Az alkalmazáson belül lehetőséged van olyan versenyek létrehozására, amelyekben a felhasználók különféle interakciókkal - például közösségi médiás megosztással - többször is bekerülhetnek a virtuális kalapba.

web: wpcontestcreator.com

Simple Giveaways

Néhány rövid információ megadását követően indíthatsz versenyt oldalad felületén a Simple Giveaways segítségével. A program a Facebookról és a Twitterről érkező felhasználókat is képes kezelni.

web: Simple Giveaways

Rafflecopter

A Rafflecopter nagy előnye, hogy nem igényel extra plugintelepítést, mivel a szolgáltatásban létrehozott kódrészletekkel átemelheted honlapod felületére a generált nyereményjátékokat.

web: rafflecopter.com

Gleam

Nem a kezdők számára készült ez a szoftver, felületén ugyanis könnyű elveszni, de ha kicsit jobban beleásod magad a működtetésébe, akkor profi nyereményjátékokat hozhatsz létre közreműködésével.

web: gleam.io

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.