Websuli: weblapépítés egyszerűen

|

Nem akarsz bajlódni portálod kódolásával, de túllépnél a tartalomkezelőkön? Van egy remek alkalmazás, amit pont neked találtak ki.

Honlapod elkészítése során számos megoldás közül választhatsz, a döntés pedig nagyban függ attól, hogy mennyi időt szeretnél a felület megalkotására szánni. A legegyszerűbb és értelemszerűen a leggyorsabb forgatókönyvet a tartalomkezelő (vagy röviden CMS) rendszerek kínálják. Ha bizalmat szavazol valamelyiknek, csak néhány kattintás választ el attól, hogy egy teljes egészében élesítésre kész honlap álljon a rendelkezésedre, egy ilyen felület bevetése azonban jellemzően korlátok közé szorít.

Amennyiben viszont inkább egyedi oldal készítésére adnád a fejed, akkor valamilyen webes nyelvi alapra akár sajátkezűleg is felhúzhatsz egy honlapot. Persze a minőségi munka sok időt igényel, és emellett az sem árt, ha rendelkezel a szükséges webfejlesztési ismeretekkel, ellenkező esetben még egy hosszadalmas tanulási fázist is bele kell kalkulálnod a fejlesztésre szánt időkeretbe.

A két módszer közötti átmenetet a weboldalépítő alkalmazásoktól kapod meg. Ezek előre beépített sablonok és egy részletes beállításokat kínáló varázsló segítségével végigvezetnek a webfejlesztés legfontosabb állomásain, az elkészített HTML-oldalakat pedig akár kódszinten is módosíthatod. A piacon számos ilyen megoldás létezik, de ha a legmegbízhatóbbat keresed, amely ténylegesen segíti a honlapod összeállításának minden állomását, és nem csak a "lapra szerelt" eszközöket adja a kezedbe, akkor a Website X5 Prónál nem igazán találsz jobbat.

Sablonokból jeles

A tartalomkezelők legnagyobb előnye, hogy temérdek ingyenes sablonból választhatják ki a felhasználók, milyen kinézetet adjanak honlapjuknak. Szerencsére a Website X5 hasonlóan széles sablonkínálattal igyekszik támogatni az alkotási folyamatot. A szoftver nyitóoldalán egy külön link vezet el a cég piacterére, ahol a megvásárolható sablonok közül csemegézhetsz, de fontos megjegyezni, hogy ezeknek bizony rendesen megkéri az árát a cég.

A beszerzésükhöz kreditekre lesz szükség, 25 kredit csaknem 10 ezer forintba kerül, cserébe tényleg nagyszerűen felépített alkotások várnak rád. Persze ha úgy gondolod, hogy bőven elég fizetni a szoftverért, és nem terhelnéd a családi kasszát további kiadásokkal, akkor örülhetsz, mert a programhoz temérdek ingyenes téma is tartozik. Utóbbiak közül az új projekt létrehozása során csemegézhetsz: kategóriákra bontva találod az egyes sablonokat, így a honlapod tervezett tematikájának figyelembevételével vághatsz bele már a nulladik lépésnél is a fejlesztés folyamatába.

Segít a varázsló

Ha kiválasztottad az ízlésednek leginkább megfelelő témát, eljött az idő, hogy a varázsló által diktált lépéseket végigkövetve megkezd weboldalad felépítését. Ez a menü öt pontban ismerteti a honlap létrehozásának lépéseit, közülük elsőként az alaptulajdonságok megadását kéri tőled: egy nevet, címet és rövidke leírást vár a Website X5, tulajdonképpen ezek lesznek a metaadatok. Még ikont és honlapképet is mellékelhetsz az említetteken felül.

Ha pedig késztetést érzel arra, hogy mélyebben elmerülj a Website X5 nyújtotta lehetőségekben, akkor a Haladó beállításokra klikkelve rengeteg olyan extra bekapcsolható elemet találsz, amelyek jól fognak jönni ambiciózusabb terveid megvalósításakor. Amennyiben például egy webshopot szeretnél összedobni, akkor a fizetési beállításokat itt tudod egészen aprólékosan meghatározni, de emellett RSS feed becsatornázására, keresőoptimalizálásra és blog társítására is lehetőséged nyílik.

Mivel a varázslóban minden magyar nyelven jelenik meg - feltéve, hogy a telepítés során ezt az opciót választottad -, meglehetősen nehéz eltévedni, és egyszerűen élesítheted azokat a komponenseket, amelyekre szükséged lesz a honlapod létrehozása során. Miután minden kiegészítőt aktiváltál (teszteléskor nem érdemes túl sokat pepecselni ezekkel, hiszen később is visszatérhetsz) már át is léphetsz a következő oldalra, ahol a honlap dizájnbeállításait módosíthatod. Módodban áll reszponzív oldalakat készíteni, és még a megfelelő felbontásokhoz tartozó oldalkép beállítását is tetszőlegesen adhatod meg (de persze a sablonok is kínálnak erre alapértelmezett megoldásokat).

Ugyanitt elhelyezhetsz továbbá különféle menüelemeket, felugró ablakokat, és még a sablon alapvető szerkezetébe is belenyúlhatsz. Vagyis lényegében ez az a lépés, amikor élesíted weboldalad stíluslapjának beállításait (azaz szerkeszted a CSS-elemeket). Külön haladó beállításokat nem találsz itt, az egyes elemekről neked kell megmondanod, hogy módosítanád-e azokat az elképzeléseidnek ténylegesen megfelelő funkciók érdekében (a szerkesztéskor a felső sáv előnézet-opcióját hívhatod segítségül).

Utolsó simítások

A harmadik fázisban létrehozhatod honlapod térképét. Itt minden aloldalt látni fogsz, ha pedig nem csak egy nyitólapból álló feed megalkotása a célod, akkor kifejezetten hasznos lehet ez a felület, mivel így egyszerűen áttekintheted mappás nézetben portálod hierarchiáját, és szükség esetén módosíthatod az egyes komponenseket, illetve a köztük lévő kapcsolatot is. Természetesen az új lapok hozzáadása is engedélyezett, szóval ha elégtelennek tartod a sablon által generált alapértelmezett oldalakat, akkor könnyedén megoldhatod a bővítést.

A hozzáadott üres lapot pedig bizonyára szerkeszteni is szeretnéd. Itt jön a képbe varázslód negyedik lépcsőfoka, amelyre lépve a honlap részletes módosításával és elemek hozzáadásával bővül lehetőségeid tárhaza. Drag ʼnʼ drop módszerrel pillanatok alatt összelegózhatod az aloldalt, sőt akár tartalommal is megtöltheted az üresen árválkodó blokkokat.

Ha mindennel elkészültél, már csak az exportálás marad hátra: a szoftver még abban is segítséget nyújt, hogy közvetlenül az FTP-re másold az elkészített oldalt, így akár azonnal a szerkesztőből élesítheted a felületet. A saját tartalomkezelőnek köszönhetően a továbbiakban adott az alapvető bővítés lehetősége. A szoftver egyetlen komolyabb hátránya, hogy a Pro verzió igencsak költséges a maga 73 ezer forintos árával, de aki csupán tesztelni szeretné, a Go változatot ingyenesen kipróbálhatja. Utóbbi nyilván itt sokkal kevesebb sablont tartalmaz, valamint az ingyenes hosting és domainszolgáltatásról is lemondhatunk.

Website X5 Pro

Pro: letisztult, magyar felület, egyszerű használat, rengeteg beállítási lehetőség

Kontra: kevés ingyenes sablon, magas ár

  • Fejlesztő: Incomedia
  • Ár: 70 770 Ft
  • web: incomedia.eu/en/website-x5-pro.php
  • weboldalak létrehozása, grafikus szerkesztő, objektumkezelés, FTP-kapcsolat, magyar kezelőfelület, beépített sablon- és objektumáruház, Windows 7/8/10-kompatibilitás

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.