Minecraft-suli: Konzolparancsok

|

Kockavilágunkban tett kirándulásaink során hatalmas segítséget nyújthatnak a konzolparancsok. Mutatjuk a leghasznosabbakat.

Messze túlmutat az alapvető chatfunkciókon a Minecraft konzolablaka. Előhívásával szinte végtelen lehetőség hullik az ölünkbe, ugyanis a megfelelő sorrendben begépelt utasítások hatására rengeteg változást előidézhetünk környezetünkben, azonnal. A parancsok nemcsak mindennapi életünket könnyítik meg a Minecraft világában, hanem hatalmas adag extra funkciót is előcsalhatunk segítségükkel. Néhány sor begépelésével pillanatok alatt szerezhetünk nyersanyagokat, kedvünkre manipulálhatjuk az időjárást, sőt még világunk kiválasztott pontjára is teleportálhatunk - szóval a parancsok behatóbb tanulmányozásával teljes kontrollt kapunk játékterületünk felett. Összegyűjtöttük a legszükségesebb parancsokat, amelyek hosszú távon nagy segítségünkre lehetnek, ha a Minecraft magával ragadó világában hosszabb időt kívánunk eltölteni.

Parancssori alapok



Nem kell hosszasan kutatnunk, ha a kódjaink futtatásához szükséges felületet kívánjuk előhívni. Amennyiben játékunk az alapértelmezett billentyűkiosztással fut, mindössze a T gomb lenyomására felugrik a képernyő alján egy beviteli mező, amely csak az utasításainkra vár.

Persze nem minden esetben ilyen egyszerű az életünk, rengeteg tényező akadályozhat minket abban, hogy azt az apró szövegmezőt előcsaljuk. A chatfunkció ugyanis a kódokban rejlő határtalan lehetőségeknek köszönhetően sok esetben csak a szerveradminok privilégiumaként jelenik meg, egyszerű felhasználóként nem feltétlenül nyúlhatunk bele a felület működésébe. Ha mindenki kedvére használná ezeket a funkciókat, hatalmas terhelést kapna a szerver, és gigantikus őskáosz alakulna ki az egymással összeütköző utasítások tömkelegéből. Azonban teljesen más a helyzet, ha egy saját szórakozásunkra létrehozott világban, adminisztrátorként tevékenykedve kívánjuk bevetni rövidke kódjainkat. Ilyen esetekben nincs más teendőnk, mint az újonnan létrehozott felületen a beállítások között a [Cheat mode] lehetőséget aktiválni.

Ezt megtehetjük a világ elindítása előtt a beállításokon belül, ha a részletesebb startopciók között megkeressük a [Csalások engedélyezése] feliratot, ami alapértelmezetten kikapcsolt állapotban várja a játék indítását. Amennyiben később a játékhoz a lokális hálózaton kapcsolódó felhasználók számára is elérhetővé kívánjuk tenni a kódok begépelésének lehetőségét, látogassunk el a beállítások menüjébe, és ott válasszuk ki a [Megnyitás LAN-ra] lehetőséget, majd az indítás előtt kapcsoljuk be a [Csalások engedélyezése]-t. Hasonlóan járjunk el abban az esetben is, ha játékunk már folyamatban van, így ugyanis nem kell új világot kreálnunk, ha elmulasztottuk a konzolablak előhívását engedélyező funkció bekapcsolását.

Egyszerűbb utasítások



Rengeteg parancs közül választhatunk, azonban érdemes egyszerűbb utasítások kipróbálásával kezdeni az ismerkedést; a nagyobb horderejű változtatások nem minden esetben sülnek el megfelelően, ha nem egy profi konzolkezelő gombsorából származnak.

Könnyen manipulálhatjuk a világban érvényes napszakok váltakozását, ehhez mindössze a /time set <érték> parancsot kell begépelnünk, az <érték> helyére egy számot elhelyezve, és kis kísérletezéssel kideríthetjük, hogy a nullás szám begépelésére napfelkeltét imitáló világban milyen pályán mozog az égitestünk.

Persze ha nem szeretnénk ennyire bonyolítani saját munkánkat, karaktersorozatunk végén szám helyett megadhatjuk a day vagy night kulcsszavakat is, ami hasonlóképpen megváltoztatja a napszakot. Szintén gyerekjáték módosítani környezetünk időjárását is a játékon belül, ehhez a /weather alapparancsra lesz szükségünk, és ezt követően a clear/rain/thunder lehetőségek valamelyikére. Ha kicsit még szeretnénk finomítani az utasításunkon, megadhatjuk azt is, hogy a kiválasztott időjárás meddig uralkodjon adott tájon. Ehhez egy értéket kell a parancs végére biggyeszteni (az 1200-as szám egy napot jelent a Minecraftban). Ha ezt elmulasztjuk, a játék véletlenszerűen választ időtartamot.

Hasznos parancs lehet még a /gamemode kulcsszóval induló utasítás is, segítségével futás közben tudjuk megváltoztatni a játékmódot saját felületünkön, ha a start parancs után begépeljük a creative/survival/adventure/spectator módok valamelyikét. Persze ha szerveradminként adjuk ki ezt a parancsot, és több játékos is szerepel a térképünkön, az egyes látogatók nevével kibővíthetjük az utasítást, ilyen esetben csak a kiszemelt karakter számára változnak meg az épp futó környezet alapbeállításai.

Ez rendkívül hasznos parancsként szerepel az adminisztrátorok eszköztárában, a szerveren trollkodó felhasználók ellen hasznos fellépés lehet a játékmód cseréje. Ezenkívül rendkívül gyorsan szinteket ugorhatunk a /xp utasítás begépelésével, amely a kívánt szint és a játékos név megadása mellett aktiválódik.

Komplex parancsok



Amint úgy érezzük, a rövidebb parancsok használatába fektetett energia kellően megalapozta utasításismereteinket, szintet léphetünk, és jöhetnek a bonyolultabb kombinációk, amelyek bevetése néha már komolyabb utánajárást igényel. A világunkban megejtett végtelennek tűnő sétákat lerövidíthetjük a teleportálás parancs használatával a /tp paranccsal aktiválva. Két lehetőségünk van a teleport végrehajtásához: a térugrásra kárhoztatott játékos neve után világunk három koordinátáját (x,y,z) kell megadnunk az azonnali helyzetváltoztatáshoz, vagy két játékost beírva a /tp utasítás után az első helyen említett karaktert küldhetjük a másodikként begépelt szereplő koordinátáihoz.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.