Így turbózhatod fel közösségi funkciókkal a weblapodat

|

Megosztási gombok, egyszerű bejelentkezés és a weblapodba ágyazott bejegyzések - ezekre mind találhatsz megoldást a WordPress pluginjai között.

Pofonegyszerűen beépítheted weboldaladba a különféle social media fiókokat támogató kiegészítéseket, majd az így kapott információkat akár több célra is felhasználhatod. Amennyiben te is honlapkészítésre adtad a fejedet, akkor érdemes fontolóra venned, hogy ezeket a funkciókat elérhetővé tedd majdani oldaladon. Nem titok ugyanis, hogy számos előnnyel bírnak a közösségi médiás szolgáltatásokat kínáló bővítmények, különösen akkor, ha sok látogatód az Instagramról, a Twitterről vagy a Facebookról érkezik.

A WordPress tálcán nyújtja ezt a lehetőséget, vagyis komolyabb egyedi fejlesztések nélkül, mindössze némi kutatómunkát követően már élesítheted is a kívánt funkciókat. Hogy ezt a folyamatot még tovább egyszerűsítsük számodra, összegyűjtöttük és bemutatjuk a legnépszerűbb és a leghatékonyabb közösségi médiás kapcsolatot kínáló bővítményeket.

Posztok a honlapodon

Tegyük fel, hogy pusztán kutatási céllal véletlenszerűen felkeresel néhány népszerű portált, ekkor minden bizonnyal azt fogod tapasztalni, hogy már nemcsak a főoldalakon jelennek meg a közösségimédia-platformokról származó bejegyzések, hanem gyakran az oldalsáv elengedhetetlen részét képezi a megosztott tartalmakat és posztokat csoportosító, folyamatosan frissülő feed, vagyis hírfolyam. Hasonlóképpen a posztokon belül is visszaköszön egy-egy hivatkozott bejegyzés.

Számos plugin áll a rendelkezésedre, amennyiben felruháznád ezekkel a képességekkel oldaladat, de csak kevés olyan létezik, amely mindkét megoldást egyszerre le tudja fedni. Közülük is kiemelkedik funkcionalitás és kezelhetőség tekintetében a Smash Balloon Social Post Feed bővítmény. E kiegészítő telepítését és aktiválását követően a felugró varázsló segítségével mindössze néhány kattintással társíthatod a Facebook-oldaladat, sőt akár a csoportodat is a honlaphoz rendelheted.

Ezek után már semmi akadálya annak, hogy bejegyzéseket jeleníts meg posztjaidban az adott platformról, az átcsatornázásban a posztszerkesztőben megjelenő extra menüpont lesz a segítségedre. Ha az oldalsávra is szeretnéd felvarázsolni információs dobozként a bejegyzéseket, akkor már a Pro verziós előfizetésre kell váltanod, amiről bővebb információkat a szoftver hivatalos oldalán találsz. Itt a fejlesztők több csomagajánlattal várnak. De nem is muszáj feltétlenül költened erre, mivel az oldalsávos kiemelést ingyenesen is összehozhatod egy további bővítmény telepítésével: a Widget for Social Page Feeds plugin létezésének pontosan ez a célja.

Bárhol megoszthatod

Noha linkek segítségével bármikor továbbítható a közösségi médiába a weboldal tartalma, azért sokkal elegánsabb, ha nem várod el látogatóidtól, hogy maguk vadásszák ki az URL-sávból a megosztani kívánt címet, hanem megteremted a lehetőséget, hogy egyetlen gombnyomással - akár a cikken belülről is - az üzenőfalára küldjék a tartalmat. Az ezekkel a funkciókkal rendelkező kiegészítőkből rendkívül bőséges a választék a WordPress bővítménytárban, ezért akár még az sem jelent gondot, ha kimondottan a stílus alapján csemegéznél közülük, hogy olyat találj, amelyik az oldalad kinézetéhez leginkább passzol.

A legkényelmesebb és leginkább átfogó funkcionalitást a Sassy Social Share kiegészítőtől kapod meg. A szoftveren belül egy rakás beállítási lehetőséggel találkozol, a legfontosabb azonban, hogy élesítését követően azonnal bevethető, egykattintásos megosztási funkciók állnak majd a rendelkezésedre. Továbbá a posztok görgetése során egy lebegő sáv is a felhasználók képernyőjére kerül, aminek köszönhetően még egyszerűbbé és kényelmesebbé válik a posztok továbbítása.

A felületen egyébként a gombok sorrendjét igényeid szerint módosíthatod, a kevéssé releváns opciókat pedig akár ki is hagyhatod, emellett pedig még az ikonokat is személyre szabhatod. Ha viszont inkább a teljesítményt helyeznéd előtérbe, akkor az AddtoAny bővítmény telepítését ajánljuk. Ezzel a szoftverrel a megosztási sávok kezelésén túl megoldható a statisztikák vezetése, valamit a Google Analyticstől érkező információkat is felhasználod a megosztások és a kedvelések megjelenítésére.

Bejelentkezés profillal

Miért kellene felesleges munkával saját fórumrendszert és regisztrációs felületet kiépítened oldaladra, ha használhatod a Facebook felhasználói profiljait is? A WordPress Social Login bővítmény installálásával az oldalad látogatói pillanatok alatt saját fiókjukkal böngészhetnek a honlapodon, és természetesen a kommentelés is elérhető lesz számukra.

Az alkalmazás nemcsak a Facebookot támogatja, rengeteg egyéb oldalhoz kapcsolt profillal is beléphetsz, többek között a Reddit, a Google és a Twitter felhasználóit is honlapodra csábíthatod. Sőt még az elé sem gördít akadályt a bővítmény, hogy saját kontaktjaidat hozzárendeld a weblapodhoz, így abban az esetben, ha korábban egyedi regisztrációs adatbázissal dolgoztál, akkor az átállás többé-kevésbé fájdalommentesen végrehajtható, az új közegben pedig a felhasználók levelezési címei továbbra is használhatók maradnak.

Azért csak óvatosan

A lehetőségek száma szinte végtelen, ha a közösségimédia-platformokat valamilyen módon szeretnéd a honlapoddal összekötni, mielőtt azonban megkezdenéd az egyes funkciók beépítését a hozzájuk tartozó plugin installálásával, mindenképp győződj meg arról, hogy a felhasználók valóban igénylik ezeket az extra szolgáltatásokat. Emellett igyekezz azt is kideríteni, hogy az installálás milyen konkrét előnyökkel kecsegtet majd.

Célravezető a közösségi médiás elemek számára kijelölt helyet biztosítani oldaladon, így olvasóid pontosan tudják majd, hogy a weblapodon belül hol is keressék az Instagramon közzétett képeidet vagy a Twitteren legutóbb megosztott bejegyzésedet. Végezetül jól teszed, ha a mértékletességre is odafigyelsz, mivel minden egyes funkció beemelésével újabb és újabb eszközök terhelik a honlapot, ez pedig egy idő után a teljesítményre is hatással lesz, ami a felhasználói élmény rovására mehet.

Az in-app böngészők átka

Ha aktívan használod a különféle közösségi médiás felületeket okostelefonról is, akkor bizonyára feltűnt, hogy a legtöbb olyan szolgáltatás, amely valamilyen weboldalra továbbítana, nem az okostelefonodon egyébként alapértelmezetten használt böngészőben nyílik meg, hanem a Facebook vagy az Instagram saját weboldal-megjelenítőjében ugrik fel. Ezek a pehelysúlyú böngészők ugyan szélsebesek, ennek viszont ára van: egy sor olyan funkcióról kell lemondaniuk látogatóidnak, amelyek egyébként egy átlagos asztali és okostelefonos böngészőben probléma nélkül működnek (Ajax-támogatás, JavaScript-elemek stb.).

Szerencsére a legtöbb, beépített böngészőt használó alkalmazásban lehetőséget kapnak a felhasználók arra, hogy a linkeket külső felületekre tereljék, ám ehhez a beállítások között aktiválniuk kell a használni kívánt szoftvert. Éppen ezért fontos a weblapodon külön jelezned, hogy az adott tartalom a közösségi médiás oldalak in-app böngészőjéből nem elérhető, vagy valamilyen kiegészítő módszert kell kitalálnod arra, hogy a linkre klikkelve az adott felületek automatikusan átugorjanak a megfelelő alkalmazásba, bár ehhez már be kell majd vetned programozási ismereteidet.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.