Excel-tippek VII: Évek, hónapok, napok

|

Sorozatunk legújabb részében egy kicsit az évekkel foglalkozunk. Meg a hónapokkal, meg a napokkal, meg úgy általában a dátumokkal.

Nagyon sokszor találkozhatunk olyan munkafüzetekkel, amelyekben a dátumok valójában csak dátumnak kinéző szövegek, és mint ilyenek, csak dekorációs célokat szolgálnak. Sőt, nem egyszer látni olyan megoldásokat is, amikor ezeket a "dátumokat" különböző szövegfüggvényekkel darabolják fel, például azért, hogy segítségükkel szűrhessenek éves vagy havi adatokat. Pedig az Excelben két tucat dátum- és időfüggvény található, melyek segítségével számtalan, akár a mindennapi életben is hasznos információkhoz juthatunk.

Dátumdarabok



Nagyon fontos, hogy már a legelején tisztázzuk: az Excelben a dátumok speciális megjelenítésű számok - és többek között ez a tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy különböző műveleteket hajtsunk végre velük, rajtuk. A windowsos Excelben alapértelmezés szerint a dátumok "origója" 1899. december 31., egész pontosan - függetlenül attól, hogy ez kissé furcsán hangzik - 1900. január 0. Ahhoz, hogy ezt ellenőrizzük, nem kell mást tennünk, mint egy cellába bírni egy 0-t, majd ezt a cellát dátumként formázni.

Ha ugyanennek a cellának az értékét 1-re változtatjuk, akkor eredményül 1900.01.01.-et kapunk, ha 2-re, akkor 1900.01.02.-t, ha 366-ra, akkor 1900.12.31-et (1900 szökőév volt), ha pedig 42 370-re, akkor 2016.01.01-et. (Azért írtam azt, hogy a "windowsos Excelben" és hogy "alapértelmezés szerint", mert Macen a dátumok számítása 1904. január 1-jével kezdődik, ahogyan erre a módra átkapcsolhatunk Windows alatt is a speciális beállítások oldalán.)

Ahogyan az egész számok az eltelt napokat jelentik, úgy a tizedesek az órákat, perceket és másodperceket. Így 1/24 (0,04167) egy órát, 1/1440 (0,0006944) egy percet, míg 1/86400 (0,000011574) egy másodpercet "ér". Például ha a 42370,38542 értékű cellához olyan formátumot rendelünk, ami a dátumot és az időt is mutatja, akkor megkapjuk, hogy ez 2016.01.01. 09:15-öt jelent.

E dátumok nagy előnye a "dátumoknak kinéző szövegekkel" szemben, hogy sokkal egyszerűbben, kényelmesebben és nem utolsósorban sokoldalúbban tudunk velük számolni. Ha például az A1-es cellában található dátum évére vagyunk kíváncsiak, akkor csak annyit kell írnunk, hogy =ÉV(A1), vagy ha hónapjára, akkor =HÓNAP(A1), ha pedig a napjára, akkor =NAP(A1). Amennyiben nem csak az évek, hónapok és napok, hanem az órák, percek és másodpercek is fontosak, akkor használjuk az ÓRA, PERCEK és MPERC függvényeket. A dátumokat és időpontokat nem csupán szétszedni tudjuk, hanem összerakni is a DÁTUM és az IDŐ függvényekkel, amelyeknek három-három kötelező eleme az év, a hónap és a nap, valamint az óra, a perc és a másodperc.

Dátumszámítás



Ahogyan azt a legelején már tisztáztuk, a dátumok számok, így elviekben bármilyen számtani műveletet elvégezhetünk velük, csak kérdéses, hogy például van-e értelme összeszorozni két dátumot vagy kiszámítani egy dátum szinuszát? Ugyanakkor teljesen "sztenderd eljárás", hogy kivonjunk egymásból két dátumot, kiszámolandó a köztük eltelt napok számát (erre elvileg használhatnánk a NAPOK függvényt is, csak teljesen felesleges), persze nem elfelejtve az eredmény számként történő megjelenítését; vagy hozzáadjunk egy számot egy dátumhoz, hogy megtudjuk, milyen nap is lesz X nap múlva.

Sokszor nagyon hasznos, hogy számolni nemcsak a dátumokkal, hanem azok egyes elemeivel is tudunk. Ha például kíváncsiak vagyunk, hogy egy adott dátumhoz (A1) képest milyen nap lesz három hónap múlva, akkor azt a következő módon tehetjük meg a legegyszerűbben: =DÁTUM(ÉV(A1);HÓNAP(A1)+3;NAP(A1)). És mivel a DÁTUM függvény nagyon szépen kezeli az "átvitt értékeket", akkor is tökéletes eredményt ad, ha az A1-es cellában lévő dátum hónapja október, november vagy december. Ahogyan a hónap utolsó napját nemcsak a HÓNAP.UTOLSÓ.NAP függvénnyel számíthatjuk ki, hanem úgy is, hogy megnézzük, a következő hónapnak melyik a nulladik napja:

Speciális eset, amikor két dátum különbségét nem napokban szeretnénk megtudni, hanem törtévként. Ennek kiszámítására használhatjuk a TÖRTÉV függvényt, amelynek első két paramétere a kezdő- és a végdátum, harmadik, opcionális argumentuma pedig a napok kiszámítására használt módszer kódszáma, ami 0 és 4 között változhat attól függően, hogy 360, 365 vagy a tényleges napokkal akarunk-e számolni.

Hetek



Sokszor szükségünk lehet arra az információra is, hogy az adott dátum a hét melyik napjára esik. Ha ezt csak látni, láttatni szeretnénk, akkor ehhez elegendő akár az adott cellának, akár egy másolatának a formázásában megjeleníteni az "nnn" vagy "nnnn" elemet. Előbbi ugyanis a hét napjának rövidítését, míg utóbbi annak teljes nevét jeleníti meg.

Oldalak: 1 2

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.