Élelmiszerpazarlás: gyorsan érkeztek jó megoldások

|

Az EPAM Social Hackathon versenyén 6 csapat ötletelt, miként lehetne minimálisra csökkenteni az élelmiszer-hulladék méretét.

Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, miközben sokan szeretnének több és jobb minőségű élelmiszerhez hozzájutni. Globális szinten az előállított élelmiszerek majdnem egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna megy veszendőbe. A veszteség évente nagyjából 990 milliárd dollárjába kerül a világgazdaságnak. Ennek a mennyiségnek a megtermelésére fordítják a mezőgazdaságban felhasznált összes víz egynegyed részét, ráadásul ez a felesleges termelés az üvegházhatású gázok 8 százalékának kibocsátásáért is felelős.

A pazarlás visszaszorítását, a feleslegek elosztását célzó technológiát fejlesztettek az EPAM Social Hackathon 24 órás versenyén részt vevő csapatok, akiket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei, az élelmiszer-hulladékokkal kapcsolatos problémákat ismerő újságírók és tapasztalt fejlesztők segítették információkkal.

Az egyhuzamban, péntektől szombat délután hat óráig tartó verseny végén a csapatok bemutatták koncepcióikat és prototípusaikat. Applikációk, webes felületek és más olyan, társadalmi mozgalmak alapjait lefektető megoldások születtek, amelyek az okos eszközök és a világháló által nyújtott lehetőségeket aknázzák ki. A versenyen helyezetteket nem hirdettek, viszont három csapat kapott díjat. A legjobban kidolgozott megoldás díját egy gyerekeknek fejlesztett mobiljáték vitte el. A MyLittleCompost játékkal a gyerekek megtanulhatják, hogy mit csináljanak a maradékkal, hogy az ne szemétként végezze. A legjobb ötlet egy hűtőkezelő applikáció lett, amit irodákban és közösségi helyeken lehet használni. A különdíjat pedig egy szintén gyereknek szóló, gyerekek által tovabbfejleszthető szórakoztató és egyben oktató játék kapta.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.