9 gimnázium versengett a Bionika Akadályversenyen

|

Az izgalmas - biológiai, fizikai, kémiai és informatikai feladatokat is tartalmazó - vetélkedőt az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium csapata nyerte meg.

Bár még sokaknak újként hangozhat a bionika kifejezés, a valóságban azonban napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő kutatási ágazatáról van szó. A több szaktudományt átfogó terület célja az élő természetben fellelhető megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. A bionikai kutatások egyik legismertebb területe azon művégtagok kikísérletezése és lefejlesztése, amelyek a legteljesebb módon tudják helyettesíteni a valódi szerveket. Többek között képesek tárgyak mozgatására, megfogására, felemelésére, alkalmasak tapintásra, érzékelésre. Az új tudományos terület iránt egyre nagyobb a kereslet és az érdeklődés. Magyarországon még kevés felsőoktatási intézményben érhető el ilyen képzés.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara 2016-ban rendezte meg először a Bionika Akadályversenyt. A 10-11. osztályos diákokból álló csapatoknak meghirdetett program két fordulóból áll. A 4 fős teameknek első körben egy online feladatsort kell kitöltve visszaküldeniük. Majd a legjobbak az Egyetem fővárosi campusán, egy akadályversenyen mérhetik össze tudásukat. Mind az első, mind pedig a második forduló feladatai a biológia, kémia, fizika és informatika területéről merítenek.

Idén az online fordulót márciusban rendezték meg. A feladatsorokra küldött válaszok alapján az alábbi iskolák legjobbjai vettek részt a május 11-i döntőben: Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Szombathely); Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnázium; Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium; Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium; Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium; ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium; Kecskeméti Katona József Gimnázium; Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium; Veres Pálné Gimnázium (Budapest).

Az izgalmas akadályversenyben végül az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium diákjai szerezték meg az első helyet, második a Szilágyi Erzsébet Gimnázium lett, míg a harmadik helyet a Kecskeméti Katona József Gimnázium diákjai szerezték meg. A legjobbak nem csak oklevelet kaptak, de tárgyi nyereményben és vásárlási utalványban is részesültek. Az első helyezett csapat tagjai egyénenként 25.000 forint vásárlási utalványt és egy-egy E-book olvasót kaptak, a másodikok személyenként 25.000 forintos, míg a harmadik helyezett csapat diákjai 20-20 ezer forintos vásárlási utalványt vehettek át.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.