Új szakokkal és kreditet érő egyetemi sporttal bővül a felsőoktatás

|

Fontos változásokat jelentett be az illetékes minisztérium.

A felsőoktatás csak annyira lehet hatékony, amennyire képes igazodni korunk gyorsan változó követelményeihez, ezért időről időre nem csak a bejáratott szakok tananyagát érdemes felülvizsgálni, de az új képzési lehetőségek feltárása is legalább ennyire fontos.

Ezt a célt szolgálja az a nemrég bejelentett bővítés, amelyről az Innovációs és Technológiai Minisztérium adott hírt.

Az ITM közleménye szerint a hazai felsőoktatás több új szakkal gazdagodik. Ezek első csoportját a teremtett környezet megóvását célzó körforgásos gazdasági modellhez kapcsolódó képzések (fenntartható és körforgásos turizmus, körforgásos gazdaság menedzsment és körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök) képzések alkotják, amelyek a tiszta, zöld alternatívák felkutatását és térnyerését támogató ismeretek megszerzését szolgálják.

Ezek mellett a big data kihívásaira igyekeznek választ adni az új adattudományi képzések:

"A természetben, a gazdaságban vagy a társadalomban lezajló folyamatok jobb megértése érdekében kulcskérdéssé vált az egyes adatok közötti összefüggések felderítése. Az adattudomány mesterképzési szakon e területen élenjáró teljesítményre képes szakembereket képeznek majd. Az üzleti adattudomány alapképzési szak pedig a gazdaságtudomány üzleti ágára fókuszál, az adatelemzéshez és modellezéshez szükséges módszertani, informatikai és üzleti ismeretek elsajátítását teszi lehetővé."

- írja az ITM közleménye. A másik fontos változás pedig az, hogy kreditet érő egyetemi sportolással próbálják az egészséges életmód felé terelni a felsőoktatásban résztvevő hallgatókat, így a "bevált gyakorlatok szerint valamennyi nappalis képzésben megjelenik a heti fizikai aktivitás." Aki viszont valamilyen intézményen kívüli igazolt sporttevékenységet végez, az kiválthatja a kötelező egyetemi testedzést.

Az ITM teljes közleménye itt olvasható.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.