Melyik suliban van 3D nyomtató?

|

A 3D nyomtatók világszerte egyre több ország közoktatásában vetik meg a lábukat. A FreeDee Printing Solutions felmérte a hazai helyzetet.

A cég által összeállított kérdőív olyan gyakorlati részletektől kezdve, hogy ki, milyen feltételekkel kezelheti az új eszközt, a jelentősebb kihívásokon át egészen a jövőbemutató tervekig terjed. Érdekes részlet, hogy a 39 válaszadó intézmény közül 10-ben nemcsak egy, hanem több 3D nyomtató található, és több olyan is van, ahol 3D szkennerekkel és VR eszközökkel egészítik ki a nyomtatók használatát.

Ez azért is fontos, mert sok esetben az tartja vissza a fenntartókat a beruházástól, hogy lelki szemeik előtt a sarokban porosodva jelenik meg a "bonyolult" technológia. Ennek mond ellent, hogy a kitöltők 70 százaléka heti rendszerességgel vagy még gyakrabban veti be a háromdimenziós nyomtatást a munkája során.

Már általános iskola első osztályban is akadnak felhasználási példák, de legintenzívebben a 7-12. osztályosoknak találkoznak a gépekkel. A legtöbb pedagógus pedig igyekszik a tanórákba beépíteni a technológia oktatását, azonban szakkörök, nyílt napok és bemutatók tartása is rendkívül jellemző. Felhasználási példáik legnagyobb részét a különböző tanórákat támogató szemléltetőeszközök gyártása, a 3D-tervezés oktatása, diáktervek nyomtatása, szakkörök tartása, valamint jutalmak, ajándéktárgyak és különböző hasznos tárgyak, infrastrukturális pótalkatrészek létrehozása teszi ki.

A pozitív élményeket felsorakoztató válaszok között a legtöbb tanár az élményközpontú tanulás és a kézzelfogható eredmény diákokra gyakorolt hatását emeli ki - a fiatalok érdeklődését azonnal felkeltik a 3D technológiák, motiválttá teszik őket, szabadidejükben is foglalkoznak a témával és teljesen a folyamatba feledkezve készítik el saját 3D modelljeiket.

A FreeDee Printing Solutions emellett összegyűjtötte egy térképre azokat az iskolákat, amelyek már rendelkeznek saját 3D nyomtatóval. Érdekesség, hogy a legtöbb nyomtatót maga a térkép készítője osztotta ki a már két éves múltra visszatekintő 3DTech az Iskolákban program keretén belül. Az iskolai 3D nyomtatást támogató kezdeményezés a FreeDee Kft. és a MakerBot, amerikai 3D nyomtatógyártó közös pályázatával kezdődött, amely eredményeként a 413 pályázóból 11 iskola jutott ajándék 3D nyomtatóhoz. Később a Craftunique és a Leopoly, magyar gyártó és szoftverfejlesztő cégek csatlakozásával újabb 10 intézményt ajándékozott meg a program a 3D nyomtatás lehetőségével.

Azóta több magánszemély, szülői munkaközösség és alapítvány is szponzorálta a szívükhöz közel álló sulikat, de állami pályázatok és fenntartói források is sok iskola felszerelését tették lehetővé. A technológia oktatási felhasználása egyre terjed. A folyamat gátja a források szűkösségén túl, hogy egyelőre kevés az elérhető, gyakorlati felhasználási példa és tananyag, amely az új belépők dolgát megkönnyítené.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.