IT gyorstalpalók a munkaerőhiány enyhítésére

|

Egyre égetőbb problémává válik az európai informatikushiány. A problémán a gyorstalpaló IT tanfolyamok próbálnak segíteni. Idén szeptembertől a Metropolitan Egyetemnek köszönhetően már egyetemi háttérrel rendelkező képzés is az érdeklődök rendelkezésére áll.

A néhány hónapos informatikus képzések az elmúlt két évben hódították meg Európát, felismerve a tényt, hogy egyre kevesebben jelentkeznek az egyetemi IT képzésekre. A Bell Research 2015-ös felmérése szerint két évvel ezelőtt 600-700 ezer szoftverfejlesztőt tudtak volna az európai cégek foglalkoztatni és 2020-ra 900 ezer fő fog hiányozni a munkaerőpiacról.Magyar viszonylatban 2015-ben 22 ezer informatikust kerestek, 2017-re kétezerrel többet.

Ez itthon különösen fájdalmas, mert az informatikusok három-négyszer annyi GDP-t termelnek, mint az átlagos magyar dolgozó, tekintve, hogy az alapfizetés 250 ezer forintról indul, amely akár három év alatt is bő félmillióra hízhat, de speciális tudással a havi egymilliós fizetés sem álom.

A Metropolitan Egyetem erre a piaci igényre kívánt új szereplőként reagálni, amikor idén szeptembertől elindította Metu Jump szoftverfejlesztői képzését. "A Metropolitan Egyetem egy modern felfogású egyetem, amely látja milyen komoly munkaerőhiánnyal küzdenek az IT cégek, amelyek így projektjeikkel sem tudnak megfelelően haladni. Ezen szeretnénk segíteni, képzésünkkel hozzájárulva a sokezres munkaerőhiány csökkentéséhez" - mondta el dr. Beck Ildikó, a képzés vezetője.

Az informatikushiány minden tudástípusban és -szinten is igaz, így keresnek szoftverfejlesztőt, rendszergazdát és biztonsági szakembert éppúgy, mint projektmenedzsert vagy adatelemzőt. A pozíciók között jó néhány kíván hosszas tanulást és szakmai tapasztalatot, de a legnagyobb csoportot a junior beosztásban dolgozó, alapszintű szoftverfejlesztők teszik ki. Ehhez a pozícióhoz pedig elég az a tudásmennyiség, amelyet az ember egy gyorstalpalón megszerez.

Az egyetemi és OKJ-s képzések ugyan mélyebb elméleti megalapozást adnak, de gyakorlati tudás elmarad a gyors képzésekétől, mivel mindkét képzési formában az akkreditált tananyagot lehet csak oktatni, és ennek akár évekig is húzódó folyamata túl lassú az ipar fejlődéséhez képest. Az átlag 2,5 éves lemaradással számol egy új tanagyag kialakításánál. Igaz vannak a problémára központi megoldási javaslatok is. Szeptembertől például az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és számos nemzetközi cég (például Microsoft, Cisco, SAP) együttműködésében 21 felsőoktatási intézményben indulnak informatikus hallagatónak naprakész tudásanyagot bemutató képzések.

A műszaki egyetemeken képzett mérnökök ugyanakkor még így sem elégítik ki a piaci igényeket, mivel ők kevéssé mennek el arra az informatikusi szakmunkára - hacsak ott nem hagyják idő előtt az egyetemet -, amelyet a junior fejlesztők végeznek.  A pár hónapos képzések ugyanis a terület betanított munkásait képzik, akik némi gyakorlat után informatikai szakmunkások lehetnek. Az egyetemet végzett mérnökök pedig inkább komplexebb feladatokat látnak el.

Startup iskolák



Egyre szaporodnak a rövid képzéseket nyújtó intézmények, azonban meghatározó piaci szereplőként még mindig csak két iskola, a Green Fox Academy és Codecool jelenik meg. Más üzleti modellel dolgoznak, így képzési struktúrájuk is eltérő. a Green Fox négy hónap alatt képez a minimális kódolási tudással rendelkező résztvevőkből early codereket, vagyis olyan szoftverfejlesztőket, akik tisztában vannak a programozás alapjaival és támogatással komplex szoftvert is tudnak fejleszteni.

A Codecool ezzel szemben 18 hónapos képzési időt vállal, amelyből az utolsó fél év fizetéssel járó gyakorlatra szolgál. Ez az időszak bár valóban hosszabb a 4 hónapos periódusnál, a munkaerőpiacon elhanyagolható különbséget jelent. Az igazi eltérés az egyetemről kikerültek 5 éves képzése és a néhány hónapos tanfolyamok között van. Az iskola újabb 120 fős évfolyama épp a napokban végzett és most kezdi meg állásinterjúit, hogy csatlakozhasson a korábban elhelyezkedett 60 alumnihoz. Az idén szeptembertől már nemcsak Budapesten és Miskolcon, de Krakkóban is várja a Codecool az érdeklődőket.

A tandíj egyik iskolában sem olcsó. A Green Fox esetében a választható szoftverfejlesztői és hardverprogramozói képzés is kétféle konstrukcióban fizethető ki. Ha a jelentkezőnek van félmillió forintja a mellényzsebben, akkor választhatja az előfinanszírozást, tehát, hogy a szerződés aláírásakor kifizeti a tandíj felét. Az össztöndíj ebben a variációban közel 1,3 a szoftverfejlesztők, és 1,4 millió forint a hardverprogramozók esetén (áfával számolt összegek). Lehetséges az utófinanszírozás is, ám ez 300 ezer forinttal drágább mindkét kurzuson.

A cég nem vállal biztos munkahelybiztosítást, de a kurzus után 10 hétig a végzett a jelölt csak a Green Fox által szervezett állásinterjúkon vehet részt, és a beérkező állásajánlatok közül egyet el kell fogadnia, ha a felajánlott fizetés legalább bruttó 330 ezer forint. Az iskola szerint a képzés költségei jóval magasabbak, azonban a fennmaradó összeget a partnercégek fizetik ki, akik így leadhatják rendelésüket, hogy az adott négy hónapos ciklusban éppen milyen szaktudással rendelkező szakembereket képezzen a Green Fox.

A jelentkezők ezért a kurzus elején sokszor nem is tudják mit fognak tanulni a képzés napi 8 órájában (plusz a két órás házi feladat megoldása során). Ezalatt az idő alatt a jövendő munkahelyi környezethez hasonló csoportokban dolgoznak csapatként vagy éppen önállóan mentorok keze alatt, az első két hónapban gyakorló feladatokkal, a harmadik-negyedikben pedig a partnercégektől kapott, valós projektek mintaprojektjeivel. Így az eddig kimenő osztályok foglalkoztak már Javával, webes technológiákkal, mint a JavaScripttel vagy Reacttal, de előfordult, hogy egy C-s osztály a partnerek kérése nyomán C#-ot is tanult.


A Codecool egy fokkal biztosabb tantervvel rendelkezik, bár a partnerek itt is jelzik kéréseiket. Az első kilenc hónapban a programozáshoz szükséges alapok kerülnek terítékre, ezek után jön a szakosodás. Blokkalapú szoftverrel találkoznak először a résztvevők (Scratch), majd megismerik a Pythont és a backendet, ezek után következik a frontend (például HTML, CSS), és a gondolkodásmód kialakulásával váltják a backend nyelvét Javára. A és B héten folynak a foglalkozások, az A héten hétfőtől péntekig kilenctől délután háromig az irodában együtt dolgoznak a heti feladaton, a B héten pedig egyénileg és csoportosan oldják meg a házi feladatokat. Az utolsó három hónap a specializálódás időszaka, amelyre a fél éves céges gyakorlat is ráerősít.

A tandíj Budapesten másfélmillió, Miskolcon pedig egymillió forint. Ha valaki inkább előre fizetne, az 20 százalék kedvezményt kap az árból. Utófinanszírozás esetén csak a garantált állás elfogadása után kell elkezdeni törleszteni 18 hónap alatt (ha négy hónap alatt sem sikerülne elhelyezni a végzett hallgatót, nem kell kifizetni a tandíjat). A munkaszerződés paraméterei kizárólag a végzett hallgatón és a munkáltatón múlnak.

A Green Foxnál ezzel szemben egy éves röghöz kötést vállalnak a diákok, mivel a szerződés aláírásával kötelezik magukat, hogy amennyiben a Green Foxhoz köthető cégeken kívül fogadnának el egy éven belül állásajánlatot, az iskolának a tandíjon felül másfélmillió forintos kötbér jár. Ezek után sokakban felmerül a kérdés, hogy tényleg megéri-e a képzés, mivel a garantált bérminimum 330 ezer forint, amelyből kézhez 220 ezret lehet kapni, és ebből másfél évig, áfával számolva a 92 ezres törlesztőrészlet is lejön. A maradék 130 ezer forint a közalkalmazotti bértáblában egy kezdő, mesterfokozattal rendelkező tanár fizetésének felel meg. A Green Fox ezért igyekszik hangsúlyozni, hogy a tényleg felajánlott fizetés általában magasabb a garantált bérszintnél.

Egyetemi háttér



A gyorstalpalói piac 2017-től már egyetemi hátterű képzéssel is bővült. A Metropolitan Egyetem szervezésében induló Metu Jump egy 4 hónapos junior szoftverfejlesztői képzés, amely dr. Beck Ildikó szerint azért igazán egyedi, mert nemcsak egy startup intézmény áll a nem akkreditált, így a piaci igényekhez igazodó tanterv mögött, hanem Magyarország legnagyobb magánegyeteme. A többi iskolával ellentétben ráadásul a Metu Jump összeszokott tréneri csapata már tizenéves oktatási tapasztalattal rendelkezik. Továbbá a piaci partnerek visszajelzései mutatják, hogy szívesebben kötnek szerződést egy erős befektetői háttérrel rendelkező magánegyetemmel, mint hogy maguk finanszírozzák fejlesztőik tanulmányait - ahogy azt a Green Fox és a Codecool üzleti modellje elvárja. "A Metu Jump más magániskoláknál könnyebben tud neves partnerekkel szerződést kötni. Ez pedig fontos a hallgatóinknak" - hangsúlyozta Beck Ildikó.

A képzés során a hallgatók klasszikus előadásokon, valódi munkakörnyezetet imitáló műhelymunkákban és egyéni projektekben vesznek majd részt tréneri segítséggel. A Metropolitan a céges igényeken és a kötelező tananyagon kívül a hallgatói érdeklődési kört is igyekszik figyelembe venni. A képzés során a tanulók a leggyakrabban használt eszközöket, programozási nyelveket és keretrendszereket ismerhetik meg, beleláthatnak a tesztelés folyamatába, a csapatmunkába és az egyéni továbbképzés lehetőségeibe is. Első lépésként webfejlesztési alapismeretekkel indul a program (például web, http, HTML5), majd a JavaScript alapok következnek, ezek után jöhet a backend, és végül a magasabb szintű szoftverrendszerek (például Node, Angular) megismerése. Hangsúlyos emellett az úgynevezett soft skillek fejlesztése is, így a kommunikációs és prezentációs technikák, a csapatmunka, az önéletrajzírás és interjúzási trükkök megismerése is. Az idei képzések után a jövőben már angol nyelvű képzés is indulni fog valószínűen, az egyetem célja továbbá, hogy ötvözze a Metu Jumpont a már létező képzésekkel, például a vizuális művészetekkel is.

A finanszírozást illetően a Metropolitan vegyíti a Green Fox és Codecool modelljét. Ha a hallgató vállalja a röghöz kötést, a Metropolitan minimum 330 ezer forintos kezdőfizetéssel elhelyezi valamelyik partnercégénél, ilyenkor valamivel több mint 1,2 millióba kerül a tandíj (áfásan számolva). Ha szabadon szeretne a képzés után elhelyezkedni, akkor 1,6 millió forintot kell letennie az asztalra, igaz van lehetősége részletfizetésben megállapodnia az egyetemmel. Létezik a jövendő fizetésből fedezett halasztott fizetési opció is, ebben az esetben előre közel 370 ezer forintot kell fizetni, majd 18 hónapon keresztül 63 500 forintot.

Az interneten fellelhető hallgatói vélemények rendre ajánlják a gyorstalpaló képzéseket, hangsúlyozva azok korszerűségére. A választás leginkább habitus kérdése: egyesek jobban tudnak tanulni rövidebb idő alatt, koncentráltabban, míg másoknak másfél év is kell a tananyag elsajátításához. De mindkét eset azonban ideális lehet egyetemistáknak, pályakezdőnek, vagy éppen karrierváltáson gondolkodó szakembereknek.

Fotók forrása: facebook.com/metujump

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.