Egyetemisták tervezték át Zalaegerszeget

|

Munkahelyi ingázás, utasforgalom jelzés és követés, az okos irodaházak, a közüzemi adatok és a közösségépítés valamint az okos irodaházak témakörében jutottak be nyertes csapatok a Smart City Challenge döntőjébe.

Shared economy, smart tömegközlekedés és okos irodaházak témakörében vártak idén megoldásokat a MCC - T-Systems Smart City Challenge szervezői egyetemista csapatoktól. A témaválasztás nem véletlen, hiszen világszinten egyre nagyobb figyelmet és pénzt fordítanak az okosvárosfejlesztési-programokra. Magyarországon a T-Systems nemcsak innovációs partnerként, hanem mint inkubátorkörnyezet is a támogatja az új megoldásokat.

Az öt döntőbe jutott csapat a jelenleg itthon is zajló fejlesztéseken túl további kreatív ötleteket hozott olyan témakörökben, mint például a napi munkahelyi ingázás problémájának megoldása, az utasforgalmat jelző szoftverfejlesztés, a közüzemi adatok figyelésére és közösségépítésre egyaránt használható közös platform, valamint az okos irodaházakkal és szemléletformálással kapcsolatos egyedi megoldásokkal. A döntőben ezeket az elgondolásokat kellett egy konkrét város, Zalaegerszeg fejlesztési céljaihoz igazítaniuk.

A versenyre jelentkezőket a megoldások véglegesítése során szakértői team mentorálta, melynek tagja a T-Systems képviseletében Topa Gábor és Manner Viktor okosváros szakértők, a Design Terminál vezetője Böszörményi-Nagy Gergely, Véglesi Gergely a HB Reavis Agora design koordinátora továbbá Fazekas Gergely a HÉTFA Kutatóintézet város- és területfejlesztési tanácsadója.

A zsűri elnökeként Bali Zoltán, Zalaegerszeg önkormányzati képviselője gyakorlati szempontból értékelte a mintegy 1,5 milliárd forintos teoretikus fejlesztési költségkeretre felfűzött ötleteket. Elmondása szerint a város jövője a fejlesztéseken túl a tudásban rejlik, így kivételesen értékesnek ítélte a városi tudásközpont létrehozását is magába foglaló pályázatot, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Policy designers csapatának tervét. A fődíjat a zsűri döntésének értelmében a Budapesti Corvinus Egyetem You better recycle! csapata vihette el, második helyezett lett a Policy designers csapat, harmadikként pedig az Széchenyi István Egyetem Ötlet, maradhat? elnevezésű csapata végzett.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.