Kész átverés! Ilyen egy adathalász kiadás

|

Egy magyar forgatócsoport megmutatja, hogy milyen egyszerűen lehet kicsalni az emberek adatait. Te bedőlnél nekik?

Elég két hosztesz, egy csábító nyeremény, és az emberek rögtön elkezdik megadni a féltett adataikat - ezt derült ki az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös kísérletéből, amelynél egy hamis nyereményjátékra invitálták a moziba járó embereket. Akciójuk során 250 főből 207-en adták meg az adataikat a hoszteszeknél lévő táblagépen, többen ráadásul a más szolgáltatásokban használt jelszavukat is átadták a kísérletet végző szakembereknek, akik ezt követően megmutatták, hogy milyen könnyen vissza lehet élni a kapott adatokkal (lásd a lenti videóban).

"Ez a 207 ember azt is bejelölte, hogy olvasta és elfogadta a játék szabályzatát. Azt a játékszabályzatot, amiben semmilyen információ nem volt megadva, hiszen egy hibás oldalra vezetett a link - ez kiderült volna, ha valaki tényleg megpróbálta volna elolvasni" - kommentálta a videót, a felvételen is szereplő Poór Csaba, a Digitális Immunerősítő Program vezetője. "Az adatkísérlet videóval is az a célunk, hogy rádöbbentsük a fiatalokat, nem minden esetben kell profi hackernek lennie valakinek ahhoz, hogy a féltve őrzött adatainkat megszerezhesse" - tette hozzá Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár.

Az adatvédelmi átverés videót a nemrég elkészült Digitális Immunerősítő Csomag apropóján forgatták, amely szövegezésén több mint 100 szakértő több mint egy éven keresztül dolgozott (a testületben szerkesztőségünk is részt vett). A 116 pontból álló javaslatcsomagot a mydip.xyz oldalon találhatod meg, illetve az oldalon tesztelheted digitális immunrendszeredet is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.