Kell harcolni a Fortnite-jelenséggel?

|

A bármilyen eszközön játszható battle royale nem klasszikus videojáték, amihez a szülőknek is igazodniuk kell. Vélemény.

Olyan korban élünk, amikor a játszótéren, tornaórán vagy egy sportmeccsen a gyerekeknek a gólöröm jelzése már nem egy kiáltás vagy a taps. Helyette a gólszerző egy néhány mozdulatból álló, gyors táncot lejt, amit - rajtad kívül - mindenki betéve ismer (és vele együtt elismétel). Szülőként elsőre megdöbbentő mindez, de segítünk: egy játékból, a Fortnite-ból való ez az örömtánc, az érzések egyszerű és látványos kifejezése.

Felnőttként egy legyintéssel el is intézheted, hogy ez is csak egy múló hóbort csupán, hamarosan követi majd egy újabb őrület - végül is a Tamagotchi is kiirthatatlannak tűnt a saját idejében, ma meg már alig néhányan emlékeznek rá. Ezúttal azonban bonyolultabb a helyzet. A Fortnite-jelenség olyan méreteket öltött, hogy aki nincs tisztában vele, nem követi lehetőleg naprakészen az újabb történéseket, skineket, kiegészítőket, az egyszerűen nem tud hozzászólni a legnépszerűbb témához, vagyis könnyedén kirekesztődhet. Ez a rémálma minden gyereknek, és itt még csak nem is holmi káros szenvedélyre, bűntényre próbálják rávenni, vér sem folyik, csupán egy önfeledt rohangálás, gyűjtögetés és lövöldözés az, ami 250 millió embernek napi szintű elfoglaltságot jelent.

A készítők kiválóan kitalálták a Fortnite intézményét, amely bár egyszerűen néz ki első látásra, a felszín alatt roppant bonyolult és jól felépített. Az ingyenes, online többszereplős játék szinte bármilyen eszközön játszható, és a mobiljátékokkal ellentétben nem tol az arcodba percenként zavaró videókat. A mikrotranzakciók rendszere jól kiegyensúlyozott, és előnyt ugyan nem jelent, de a táncmozdulatokra és ruházatokra hatalmas összegeket vernek el a játékosok.

És itt jön a képbe a szülő, aki nehéz döntés elé kerül: ha különböző indokokra hivatkozva megtiltja a Fortnite-ot, azzal nyakába veszi gyereke kiközösítésének veszélyét, ha pedig a hétvégékre korlátozza a heti egy-két óra játékot, azzal behozhatatlan hátrányra kárhoztatja őt. A teljes tiltás néhány gyerekből a hazudozást, titkolódzást vagy éppen az otthoni szabályok felrúgását is kiválthatja, ráadásul a Fortnite-ot akár az iskolában vagy bárhol játszhatja például barátjának mobilján. Természetesen nem egészséges a másik véglet sem, amikor a barátszerzésre, közösségépítésre, interaktivitásra vagy a reflexek javítására hivatkozva szabadon Fortnite-ozhat a gyerek: egyértelműen bizonyított tény, hogy a mozgáshiány egészségtelen, ráadásul a személyes kapcsolatteremtési képesség sem fejlődik.

Van, aki az "ameddig nem megy más rovására" elvet követve enged, és akad, aki saját maga is fejest ugrik a Fortnite világába, hogy értse, miért is őrülnek meg manapság a (nagyon) fiatal gamerek. A legrögösebb a középút, amikor a szülő a napi, heti mértékletességet igyekszik felügyelni - lehetőleg minden eszközön.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.