Gyerekeket díjaztak a Biztonságos Internet Napon

|

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek összefogtak.

A Biztonságos Internet Napot az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban - köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában -, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. A SID budapesti rendezvényén Kurkó Zsuzsánna, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program projekt koordinátora beszélt a SIP 2017-es eredményeiről is. A Program oktatói tavaly 738 alkalommal 1910 tanórát tartottak, összesen 49 494 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok - teljes gyereklétszám 42 950 fő - mellett 2852 szülőt és 3692 tanárt is továbbképeztek, 128 budapesti és 108 vidéki helyszínen, összesen 236 intézményben. Az idei SID-re több érdekességgel készültek a szervezők. A rendezvény ideje alatt élő online bejelentkezések voltak, így Szegedről a Szent-Györgyi Albert Agórából és a hazai SIP európai uniós partnereitől is, Ausztriából, Bulgáriából, Portugáliából, Szlovákiából és Romániából, akik köszöntötték egymást és röviden bemutatták, hogy mivel is készültek erre a különleges napra.

A szervezők életre hívtak egy internetbiztonsági "Live Library"-t - élő könyvtárat - is, ahova olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, etikus hackerség, hogy véleményt cseréljenek, megosszák egymással a tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. A beszélgetések mellett az érdeklődők kipróbálhatták az Óriás Lájkvadász társasjátékot is.

A SIP magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére. Mivel a kortárs segítségnyújtás, egymás tanítása és a tanácsadás is egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, a gyerekek pályaműveikben megfogalmazhatták, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet. A szervezők két kategóriában összesen 680 000 Ft pénzdíjat osztott ki.

Digitális történetmesélés - Általános iskola alsó tagozat:

1. Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola csapata, Budapest
A mű címe: Intelliga 2030
2. Debreceni Benedek Elek Általános Iskola 1. a osztály tanulói, Debrecen
A mű címe: Barátok a jövőből
3. Koplányi Emma, Veresegyház, Fabriczius József Általános Iskola
A mű címe: Csillagászat

Digitális történetmesélés - Általános iskola felső tagozat:

1. Harmatcseppek, Budapest, Kőbányai Harmat Általános Iskola
A mű címe: A biztonságos internet éve 2050
2. Kováts Zsombor, Ajka, Bródy Imre Gimnázium és AMI
A mű címe: A veszély
3. Tili Nóra Viktória, Ajka, Bródy Imre Gimnázium és AMI
A mű címe: Név Nélkül

Digitális történetmesélés - Középiskola:

1. Végh Benjámin, Budapest, Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
A mű címe: A három lány és egy ráadás

Szépirodalmi mű - Általános iskola alsó tagozat:

1.Szegfű Zalán, Pusztazámor, Andreetti Károly Általános Iskola
A mű címe: Csodaország
2. Hegedűs Janka, Budapest, Kassa Utcai Általános Iskola
A mű címe: Ha én iskolaigazgató lennék

Szépirodalmi mű - Általános iskola felső tagozat:


1. Szőlősi Csengő Hajnal, Miskolc, Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola
A mű címe: Az időgép
2. Diószegi Lili, Budapest, Gárdonyi Géza Általános Iskola
A mű címe: Ha lenne…
3. Peresztegi Hanna, Budapest, XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola
A mű címe: Kétarcú sötét lélek

Szépirodalmi mű - Középiskola:

1. Turai Hunor, Nagykőrös, Arany János Református Gimnázium
A mű címe: Egy felhasználó naplója
2. Szabó Dorottya, Szombathely, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
A mű címe: A hazug kislány és az Instagram meséje
3. Menyhárt Réka, Budapest, Tamási Áron Gimnázium
A mű címe: Jövő és Jelen

A Komlói EGYMI Pécsváradi tagintézménye 10-12. osztályos tanulóit a szervezők ajándékcsomaggal díjazták.  Az idei SID programjához csatlakozott az Új Nemzedék Központ is, amely 20 Közösségi Terében országszerte tartott foglalkozásokat a SIP egyik oktatója által kifejlesztett "Lájkvadász" interaktív társasjátékkal, ahol ajándékcsomagokat is kiosztottak a résztvevők között.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.