Vidéki középiskolák taroltak az állami programozóversenyen

|

A "Kódolj határok nélkül!" versenysorozat középiskolai döntőjében 10 csapat mérkőzött meg egymással a Belügyminisztérium és a NISZ Zrt. szervezésében.

Győzteseket hirdettek a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. nyílt forráskódú programozó versenyének középiskolai kategóriájában. A 24 órás döntőben a diákok egy olyan tudásmegosztó portál kialakításán dolgoztak, amely lehetőséget nyújt az online kapcsolattartásra és közösségépítésre, a jelenleg is elérhető, nyílt forráskódú megoldások integrálásával.

"A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő középiskolákban és felsőoktatási intézményekben tanuló diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében." - mondta el Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára. Hozzátette: "Meglátásom szerint a verseny már most elérte a célját, mert a diákok elkezdtek nyílt forráskódú fejlesztéssel foglalkozni és idén érezhetően erősebb volt a mezőny, a fejlesztés területén is felkészültebb csapatok jöttek."

A verseny középiskolai kategóriájának első díját az "mkdir csapatnev", a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium csapatának alkalmazása nyerte el. A második a "NemesGSZ", a Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium csapata lett, míg a harmadik helyezést a "Python", a budapesti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium csapata érte el.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója a döntő feladatáról elmondta:

"A pandémia időszaka rávilágított arra, hogy bár a nyílt forráskód területén elengedhetetlen az online tudásmegosztás, jelenleg mégis nehézkesen működik. A diákok által fejlesztett tudásmegosztó portálok összefogják a fejlesztőket, üzemeltetőket és felhasználókat, valamint lehetőséget teremtenek a szakemberek és az érdeklődők számára az online kapcsolattartásra és eszmecserére.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok a magyar közigazgatásban fontos szerepet töltenek be. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban is.

A középiskolai bajnokság keretében 2021-ben két online fordulót követően a legeredményesebb 10 csapat jutott tovább az országos 24 órás döntőbe, ahol a legügyesebb 3 team videó formájában mutatta be elkészült munkáját. A szakmai zsűri által a legkreatívabbnak és legjobban kivitelezettnek ítélt alkotás nyerte a "Kódolj határok nélkül!" 2021-es középiskolai versenysorozatot.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.