Versenydrónokat fejlesztenek a Széchenyi István Egyetem hallgatói

|

Kiemelt figyelmet kap az FPV-technológia a győri intézményben.

Különleges projektről adott hírt a hazai mérnökképzés egyik alappillérének számító győri Széchenyi István Egyetem: az intézmény Digitális Fejlesztési Központjának (DDC) támogatásával hallgatói csapat szerveződött, akik a drónfejlesztésben és az FPV-versenyzésben bizonyíthatják tehetségüket.

A SZEviation nevű formáció jelenleg 8 taggal működik, célja pedig, hogy hogy minél több emberrel ismertesse meg a drónok világát és bevonja a hallgatókat a DDC munkájába, hozzájárulva ezzel a kutatói utánpótlás kineveléséhez is.

"Mindemellett persze szeretnénk egyre jobb eredményeket elérni a drónversenyeken, sőt, saját versenyeket is rendezni."

- nyilatkozta Perness Norbert, a Széchenyi István Egyetem Dróntechnológiai Laboratóriumának vezetője, aki ötletgazdaként indította útjára a kezdeményezést, eleinte csak az intézmény kollégiumában meghirdetve a projektet.

Az FPV-drónversenyzés nemzetközi szinten is csupán öt-hat éves múlttal rendelkezik, a versenyeket elsősorban az interneten követik, a jobb láthatóság miatt. Az FPV rövidítés a "first person view" kifejezésből származik, mivel a pilóta egy szemüvegen keresztül érzékeli a drónon elhelyezett kamera képét, s egy rádiófrekvenciás lesugárzó egység teszi lehetővé a drónszemüvegen keresztüli precíz irányítását.

Pethő Zsombor, a SZEviation FPV drónversenycsapat vezetője (Fotó: Májer Csaba József)

Az FPV-drónok vezérlése jelentősen különbözik a hétköznapokban is ismert multirotoros drónokétól, mivel képesek mindhárom tengelyük mentén a 360 fokos elfordulásra, és nincs bennük automata pozicionáló rendszer. Az FPV-versenydrónok a versenyzők által épített és programozott rendszerek.

Az elméleti tudás megszerzése után a SZEviation tagjai számára rengeteg gyakorlás következett, ma pedig már mindenkinek megvan a maga feladata a csapaton belül: ki a repüléssel, a fejlesztéssel, ki pedig a csapat menedzselésével, szponzorok és partnerek felkutatásával, toborzással foglalkozik.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.