Újabb ranglistán szereztek előkelő helyeket a magyar egyetemek

|

Négy hazai intézmény is a TOP 50-be került a QS Rankings régiós listáján.

A Quacquarelli Symonds (QS) 1990 óta foglalkozik felsőoktatási elemzésekkel,  rendszeresen közzétéve a világ egyetemeinek világranglistáját. A QS emellett régiós összesítéseket is készít, melyek közül magyar szemmel különösen érdekes a feltörekvő európai- és közép ázsiai országok intézményeit rangsoroló Emerging Europe and Central Asia (EECA) összeállítás.

A szervezet honlapján már böngészhető a 450 egyetemből álló 2022-es lista, amelyen 16 magyar intézmény is szerepel. A hazai szereplők között az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezet, amely 73,9 ponttal a 26. helyen áll, utána holtversenyben 29. a Műegyetem és a Szegedi Tudományegyetem 71,9 ponttal, a harmadik pedig a 40. helyre sorolt Debreceni Egyetem 66 ponttal.

Ezzel négy hazai intézmény is bejutott a TOP 50-be, míg a TOP 100-ban ott találjuk még a Pécsi Egyetemet (60. hely, 55,9 pont) és a Corvinus Egyetemet is (68. hely, 52,1 pont.

A határokon túlra tekintve a lista első helyezettje a 100 pontot elért moszkvai Lomonoszov Egyetem, amit a prágai Károly Egyetem (93,9 pont), és a Szentpétervári Állami Egyetem (93,6 pont) követ a dobogón.

Az egyetemek sorrendjének kialakításakor 10 szempontot vettek figyelembe a ranglista összeállítói, köztük olyanokkal, mint az akadémiai elismertség, az egy oktatóra eső publikációk száma, vagy a tudományos fokozattal rendelkezők száma.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.