Több száz oktatási intézmény regisztrált a Lélekmozgató programra

|

A hazai parasportolók előtt tiszteleg, és a fogyatékkal élők megértését is segíti az iskolásoknak szóló ismeretterjesztő programsorozat.

Habár a pekingi téli olimpia a napokban lezárult, március 4. és 13. között kerül sor a XIII. Téli Paralimpiai Játékokra, melyen Dumity Richárd alpesi síző személyében magyar sportolónak is szurkolhatunk majd.

De nem csak ezért fontos ez az időszak a hazai parasportnak, hiszen ma, azaz február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját is, melynek alkalmából körülbelül 600 iskola és oktatási intézmény csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ)  Lélekmozgató programjához - tudatta Urr Anita, az MPB főtitkára.

Az országos programsorozat legfontosabb eseménye a reggeli koszorúzás Budapesten, mellyel az elhunyt paralimpiai bajnokok és parasportolók előtt tisztelegnek, ezt követik az iskolai programok, délután pedig nemzetközi konferencia keretében folyik majd a tanácskozás a parasport fejlesztési lehetőségeiről. A Lélekmozgató ebben az évben egy jelentős újítást is hozott, 2022-től ugyanis már felsőoktatási intézmények is csatlakozhatnak a programokhoz.

Úgy gondoljuk, a Magyar Paralimpiai Bizottság mottója: "Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!" - most is ugyanúgy aktuális, sőt ebben a mindenki számára kihívásokkal teli helyzetben még jobban az együttérzésre, szolidaritásra, elfogadásra ösztönöz minket. A parasportolók kitartása, helytállása pedig még inkább követendő példát jelenthet a fiatalság számára, akiknek élete, a FODISZ szlogenjét idézve, valóban: Több, mint sport!

-áll a MPB és a FODISZ közleményében. A program eseményein az iskolások testnevelés vagy osztályfőnöki órán ismerkedhetnek a fogyatékossággal élőkkel és a fogyatékos sportolókkal. A kisebb korcsoportosoknak rajzpályázatot, nagyobbaknak videopályázatokat hirdettek, amelyeken a gyerekek bemutathatják a fogyatékossághoz való viszonyukat, hogyan ismerkedtek meg a fogyatékossággal élőkkel, illetve milyen elképzeléseik vannak például az akadálymentesítésről.

Az alábbi videón egy korábbi összefoglaló enged bepillantást abba, hogy miként is zajlik a Lélekmozgató:

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.