Több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló hallgatók

|

Esélyegyenlőségi kiegészítő támogatással bővül az Erasmus+ program.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-hez eljuttatott közlemény útján jelezte, hogy megemelték az európai uniós Erasmus+ program keretében külföldön tanuló felsőoktatási hallgatók ösztöndíját. A döntés értelmében a 2022/2023-as tanévtől akár havi 60 ezer forinttal is többet kaphatnak az érintettek.

A kormány célja, hogy a határokon túl pallérozódó elmék száma ismét elérje a pandémia előtt jellemző 10 ezer főt, hosszabb távon pedig szeretnék megduplázni az ilyen hallgatók számát, amiben az Erasmus+-on kívüli programoknak is szerepet szánnak.

Az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470-520 eurót, szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021/2022-es tanévtől kezdve havi 620-670 eurót kapnak a hallgatók. Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi 700 euró, amelyhez utazási támogatás is jár.

Az Erasmus+ hazai koordinátora, a Tempus Közalapítvány egy új esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás bevezetésével szeretné biztosítani, hogy még többen bekapcsolódhassanak a programba. Többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, valamint önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is kérhetik a kiegészítő ösztöndíjat.

A kiegészítő támogatás összege rövid távú hallgatói mobilitás esetén 100-150 euró, vagyis 40-60 ezer forint, külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén pedig havi 250 euró (közel 100 ezer forint) járhat az alapösztöndíjon felül. Így akár havi 900 eurót, vagyis megközelítőleg 360 ezer forintot meghaladó összeget is kaphatnak a magyar felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók.

A KIM közleménye emlékeztetett, hogy Az Erasmus+ ösztöndíj és a pályázat részletei a hallgatoi-osztondijak.hu és az erasmusplusz.hu oldalakon olvashatók, akinek pedig további kérdése van, az akár közvetlenül a Tempus Közalapítványtól is kérhet felvilágosítást.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.